Turoteka       
da best of dis sait     
 


home
-> ova strana


Turoteka
je teka malih, kratkih, dužih, dugih, lepih, ružnih... i ostalih vožnji i putovanja biciklom na koje su išli ciklonauti i prijatelji, rodbina i poznanici, dopisni i počasni ljubitelji ciklonautike.

Kliknite na link "priča" ako želite da pročitate kako je bilo na putovanju. Ako pored postoji i link "sažvaćak", iza njega se kriju sažete informacije o putovanju - mapa, vrsta i stanje puta, profili visina, mesta za noćenje, cene prevoza vozom ili autobusom, korisne adrese i telefoni. Pre nego što počnete da lutate po planinama i jezerima, molimo pročitajte i ove napomene.

Tekstovi u donjem spisku su poređani prema redosledu kojim su se pojavljivali na CN sajtu. Ali Turoteku možete pregledati i:

- prema krajevima u koje se putovalo
- prema autorima priča.

Možda će vam biti od koristi i Baza jeftine spavke - spisak planinarskih domova i drugih finansijski miroljubivih mesta u Srbiji i Crnoj Gori. A evo gde možete i besplatno da prespavate ili da dobijete pomoć dok ste na putu: KONAK

Bili ste negde gde mi nismo, ili ste isto mesto doživeli drugačije?Super, pošaljite vašu priču!

Imate primedbu, dopunu, ispravku, znate da je negde napravljen novi put ili da je (verovatnije) uništen stari, da je negde urađen novi asfalt ili da je (verovatnije) neko ukrao stari? Izvolite...

Potražite u Turoteci:
 
 
   Tura
Trasa

59. Ivo se kotrlja

april 2002
vozio: Ivo Miesen
priča: Ivo

A kako jednom strancu izgleda ciklonautika po našim krajevima? Nizozemac Ivo Miesen je u aprilu 2002. godine preko Subotice, Beograda, Rudnika, Golije, Peštera, Durmitora, Cetinja i Kotora stigao do Herceg-Novog (i Dubrovnika). Poslao je svoj dnevnik, i evo kako je protekao njegov put po Zemljama Ustavne Povelje (ZUP).

Segedin Subotica
Novi Sad
Beograd
Čačak
Ivanjica
Sjenica
Nova Varoš
Prijepolje
Pljevlja
Žabljak
Šavnik
Nikšić
Podgorica
Cetinje
Kotor
Herceg-Novi
Dubrovnik

58. Pao Rtanj

20-21. jul 2002.
vozili: Rade Obradović, Negovan Spasić, Nebojša Stevanović i Jone
priča: Jone

Letnja noć. Nebo posuto zvezdama. Planina sa tajnom. Prostor i vreme savijeni i zreli da rode događaj. Nešto će se desiti pre zore. Spale, Rade i Jone sreću Moćnu Julijanu.

Soko Banja Trgovište Mužinac
vrh Rtnja Vrmdža
Soko Banja

57. Pao Džormi

4. oktobar 2002.
vozili: Spale, Peđa, dva Nenada, Dule, Zoran, Siniša i Jone
priča: Jone

Devetočlana ekipa dopingovana đevrecima i kiflama, kroz maglu gustu kao ižvakan čvarak oteturala se sa Babinog Zuba na najviši vrh Stare Planine, završivši tako na visini iznad dve hiljadarke. Evo kako smo zalutali na putu za plažu i obreli se na Midžoru.

plan. dom Babin Zub
Midžor

56. Borač - put u središte zemlje

maj 2002.
vozili: Dule Kg i prijatelji
priča: Dule Kg

Družina kragujevačkih pedafila posetila je svojevrsnu turističku meku Gruže - selo Borač, čiji je zaštitni znak nešto što se u pitomoj Šumadiji baš i ne nalazi na svakom koraku: pravi pravcati krš.cikl

Kragujevac Knić
Borački krš

55. Istocno tamovamovanje

11-17 jun. 2001.
vozili: Lanmi i Jone
priča: Jone

Tajanstveno Homolje i pecina Ceremošnja, visine borskog Stola, čarobni kanjon Vratne, lutanje kroz džungle Miroča, izlazak na Đerdap i kotrljanje pored Dunava do Golupca, goredoliranje po Severnom Kučaju... Tamo&'vamo po istoku Srbije, širom otvorenih očiju, uz umerenu upotrebu hrane, osvežavajucih napitaka i kočnica.

Kucevo
Ceremošnja
Homolje
Žagubica
Borski Stol,
manastir Vratna
Miroc
Đerdap

Donji Milanovac Golubac
Severni Kučaj manastir Tumane
Turija
Požarevac

54. Od Vlasine do Stare Planine

28. april - 1. maj 2001.
vozili: Jone i Sashav
priča: Jone

Guduranje od Vlasinskog jezera do Zvonačke banje po principu "udri pravo, a put će se već naći", poseta uvek divnom kanjonu Jerme, krug preko Dimitrovgrada, Vidliča i Basare, otkrivanje izvanrednog kanjona Temštice, spavanje kod psihički rastrojenih čobana i sretanje sa vodopadima, uspon na Babin Zub... Studijsko putovanje uz bugarsku granicu, u aranžmanu agencije Grlom u Jagode Tours.

Vlasina
kanjon Jerme
kanjon Temštice
manastir Poganovo
manastir Temska
Vidlic
Basara
Babin Zub

53. Put kojim se ređe ide

25. jul - 1. avgust 2000.
vozili: Ceca Matijević i Jone
priča: Jone

Nulta godina i put do mora, trasom kojom neko ko zaista planira da stigne na more verovatno nikad ne bi krenuo, osim ako pogrešno smota kod Albukerkija. Osam dana milinijuma na isteku milenijuma.

Suvobor
Maljen
Golija
Pešter
Bjelasica
Kolašin
Veruša
Kučki Komovi

Rikavačko jezero
Rijeka Crnojevića
Skadarsko jezero
Ulcinj
Bar

52. Biketour 2001.

3-19. avgust 2001.
vozili: grupa "Balkan unity ride"
priča: Lanmi Rićbo

Jedanaesta po redu međunarodna ekološka akcija Biketour zakačila je po prvi put i naše krajeve. Pod sloganom Balkan Unity Ride, učesnici su krenuli iz Rumunije (Temišvar) i nastavili kroz Srbiju i Bugarsku, do obale Crnog mora. Drug Lanmi Rićbo je učestvovao na delu kroz našu zemlju, pa da pogledamo njegov dnevnik puta.

Beograd
Bela Crkva
Smed. Palanka
Rudnik
Kraljevo
Vrnjci
Goč
Brus
Niš
Gadžin Han
Zvonačka Banja Dimitrovgrad

51. Izlet kroz kanjon reke Đetinje

7. oktobar 2001.
vozili: 20 biciklista iz Užica
priča: Peđa Supurović

Predrag Supurović: "Izlet je organizovan u okviru Dečje nedelje u Užicu. Okupljeno je petnaestak srednjoškolaca, u pratnji su bili doktor i četiri iskusna biciklista. Vreme je bilo odlično tako da je dan bio u potpunosti ispunjen uživancijom." Elem, pogledajte na užičkom FB sajtu kako su u nedelji dece tamošnji ljubitelji pedalanja pođetinjili...

Užice
kanjon Đetinje
brana Vrutci
Užice

50. Tamo i nazad za 14 dana

30.jun-13.jul 2001.
vozili: Dragana Malbašić i Miodrag Stanković
priča: Dragana

Dragana i Miodrag su tokom svog letnjeg milinijuma (milinijum - ono kad vozite, pa vam sve neka milina oko srca) prevezli više od 900km po putevima centralne Srbije i osvojili Maljen, Divčibare, Zlatibor, Zlatar, Goliju, Kopaonik, Goč, Rudnik. Evo šta Dragana ima da nam, rečju i slikom, kaže o tom putu.

Maljen
Divčibare
Požega
Zlatibor
Zlatar
Golija
Kopaonik
Mataruška Banja
Goč
Kraljevo
Rudnik
Topola

49. Ćirenje 2001.

19-21. oktobar 2001.
vozili: Gaga Mitrović, Zvonko Rondić, Milan Borić i Jone,
          na Tari se pridružili Užičani Raša, Peđa i Neša

priča: Jone

Po treći put smo se trasom ćire odvezli od Užica do Višegrada pa se u Užice vratili preko Tare. Pedafilsko-drogeraška ekipa je ovog puta osim na biciklima putovala malo i dresinom, po još uvek nezavršenoj šarganskoj "Osmici". Fotografije će vam bar malo dočarati koliko je lepo bilo - izvol'te...   

Užice
Bioska
Kremna
Šargan
Mokra Gora
Dobrun
Višegrad
Zaovine (Tara)
Mitrovac
Perućac
Bajina Bašta

48. Madjarsko da idiš, vidiš

29. april - 5. maj 2001.
vozili: Dušan Starčević i Nenad Matić
priča: Dušan Starčević

Put iz Novog Sada do sela Orfu u Meček planinama (Pečuj). Ako još niste biciklom išli u Mađarsku a mota vam se po glavi da to učinite, evo utisaka iz prve ruke.

Sombor
Bački Breg
Mohač
Pečuj
Meček planine
Abaliget
Dombovar
Baja
Bacsalmas
Bajmok
Subotica

47. Zlatibor, Rzav, Mokra Gora, Tara, Užice

30. mart - 1. april 2001.
vozili: Raša Jevremović, Predrag Supurović, Ljuba Zagorac i Jone
priča: Jone

Užičko-beogradska klapa u sastavu Raša Jevremović, Peđa Supurović, Ljuba Zagorac i Jone klatila se i mlatila po okolini Mokre gore, po Šarganu, najvišim predelima Tare i kanjonima Belog i Crnog Rzava. Priroda koja se budi iz zimskog sna, nabujale vode, grozničave pripreme za listanje i cvetanje, četiri bicikla koji se šunjaju kroz taj uzbudljivi metež: evo kako smo vozili tajnim planinskim stazama ranog proleća.

Zlatibor (Jablanica)
Vardište
Mokra Gora
Šargan
Tara (Zborište)
Zaovine
kanjon Belog Rzava
Kremna
Bioska
Divljačka stena
Užice

46. Kosmaj ipak nije tako daleko

vozili: Dragana i Miodrag
priča: Dragana Malbašić

Dragana Malbašić piše: "Žena! ... sa užasom će prozboriti neko ko ima sreće da bude ostvareni san o nasledstvu svakog ponosnog Jugo oca. Da, u pitanju je jedna takva i to ona koja odmah na početku mora da se ogradi od Žena u crnom, feminističkog pokreta i dobrotvornih aktivistkinja Crvenog krsta. Znači, persona koja nikom ništa ne želi da dokaže, nikoga u ništa da ubedi, već samo da baci u Inter-etar nekoliko rečenica koje će možda nekome i koristiti." Pogledajte priču, 100% ciklonautika.


Beograd
Ralja
Sopot
Kosmaj
Beograd

45. Od Kragujevca do Vlasine i nazad

avgust 2000.
vozili: Stana, Vlada, Boki, Jasna i Dule
priča: Dušan Stojanović (Dule Kilogram)

Vlada i Dule su prošlog leta sami sašili bisage, napunili ih potrebnim stvarima i upustili se u jednu višednevnu turu na biciklu. Utisci su bili sjajni, pa se Dule potrudio da nam detaljno ispriča kako je to tačno izgledalo.

Kragujevac
Belušić
Varvarin
Ćićevac
Niš
Malošište
Doljevac

Leskovac
Predejane
Vladičin Han
Surdulica
Vlasina
Lapovo
Kragujevac

44. Manastirska ćevap tura

7-20. avgust 2000.
vozili: Dragoslav i Panja
priča: Dragoslav Petrović

Dragoslav i Panja su prešli 1100km po centralnoj i južnoj Srbiji, u mnogim manastirima i mnogim ćevabdžinicama vredno sakupljajući poene za svoju duhovnu i digestivnu sreću i spasenje. Nisu odustali čak ni kad ih je na planini Radan zamalo spržnula munja, ali su taj znak odozgo ozbiljno shvatili: malo su smanjili udeo ćevapa, malo povećali udeo manastira, i hrabro nastavili dalje...

Beograd
Mladenovac
Sm. Palanka
Svilajnac
Paraćin
Bovansko
jezero
Aleksinac
Babička gora
Leskovac
Vlasotince
Vlasina
Radan
Prolom banja
Kuršumlija
Đavolja varoš
Brus
Goč
Vrnjačka banja
Kraljevo
Čačak
Rajac
Lajkovac
Ub
Obrenovac
Beograd

43Do Skoplja i nazad (extended version)

avgust 2000.
vozio: Boris Pavlović
priča: Boris

Boris Pavlović putuje od Beograda do Skoplja i nazad, obavljajući važno istraživanje kvaliteta bureka na ovom potezu. Sponzori puta: holandski hemijski gigant "Akzo" i mile em drage šarene nogice. Specijalno priznanje za moralnu podršku: posada granične policije ("Ti dečko bolje da nađeš devojku").

Beograd
Topola
Rudnik
Čačak
Kraljevo
Niš
Vlad. Han
Vranje
Skoplje
Beograd

42. Ekspedicija "Trans Sibir 2001"

Slavan Karanac i Damjan Marinković su u junu 2001. krenuli na put dug 7900 km, duž trase Transsibirske železnice od Jekaterinburga do Vladivostoka. Ovu veliku avanturu su uspešno završili, a na sajtu www.transsibir.net.yu možete videti kako je sve to izgledalo.

41. GT mix

vozili: Goran Turudić i prijatelji
priča: Goran

"Najvažniji hobi u životu Gorana Turudića je biciklizam. Veliki deo slobodnog vremena troši upravo vozeći svoj mountain bike, malo po putevima, a više van njih. Najomiljenija mesta za vožnju su mu staze na Košutnjaku, Avali, Fruškoj Gori, Zlatiboru i Durmitoru..." Pogledajmo onda na Goranovoj prezentaciji šta su on i njegovi prijatelji foto-aparatom i kamerom zabeležili na tim mestima.


Košutnjak Avala
Fruška Gora
Zlatibor
Durmitor

40. Leto '99.
Hiljadu kilometara preko Tare, Sopotnice, Durmitora, Sinjajevine, Kapetanovog  jezera...  do Boke Kotorske

21. jul - 9. avgust 1999.
vozili: Jone i Sashav
priča: Jone

Jone: posle lepog putovanja do mora iz 1998. godine, bilo je jasno da bi istu stvar vredelo ponoviti i ove godine. I ovog puta mi je saputnik bio Sashav - vozili smo zajedno od Beograda do Durmitora, a potom sam nastavio solo putovanje kroz fantastične Moračke planine, završivši konačno u morskom plavetnilu Boke. Bombe su padale tog proleća, ali je jeka ekplozija zamrla negde u raskošnoj lepoti Tare, nestala iz duše u miru Sopotnice, brujanju krša Sinjajevine, blistavom plavetniku Kapetanovog jezera, raspršila se u plemenitoj dubini planinskog zida iznad Risna...

 priča sažvaćak

Beograd
Valjevo
Debelo Brdo
Bajina Bašta
Tara
(Mitrovac, Predov Krst, Zaovinsko jezero,
Kaluđerske
Bare)
Kremna
Šargan
kanjon Rzava
Dobrun
Priboj
Prijepolje
Sopotnica
Đurđevića Tara
Durmitor
Sinjajevina
Kapetanovo
jezero
Nikšić
Vilusi
Risan
Herceg-Novi

39. Dolijala ribnička neman
      Rudnik, Suvobor, Maljen, Rajac, Divčibare (320km)

27. april - 02. maj 2000.
vozili: Lanmi Rićbo i Dragan Stanković
priča: Lanmi Rićbo

Lanmi i Stanke su međunarodni Praznik rada proveli jureći čudovišnu jestivu svinju po gore narečenom kraju. Stigli su je i likvidirali u Ribnici, a stanovništvo tog dela Srbije je konačno odahnulo. Posle završetka ove opasne akcije, Lanmi ističe: "Pobedili su proleteri svih zemalja. Nije imala šanse".

priča

Beograd
Ljig
Rudnik
Varnice
Slavkovica
Rajac
Mionica
Paštrić
Divčibare
Ub
Obrenovac
Beograd
 

38. Ćirenje 2000.
      Drugi put trasom ćire od Užica do Višegrada, preko Tare od Višegrada do Užica (185km)

20-22. oktobar 1999.
vozili: Rade Obradović i Jone
priča: Jone

Kvartet od tri učesnika (Rade Obradović i Jone) na trasi ćire i na Tari. Je li na ovom drugom ćirenju bilo lepo kao i na prvom, 1999. godine? Šta se promenilo na trasi, šta kod ljudi koje smo upoznali na onom prvom putovanju? Da li je jesen na vreme i kvalitetno obojila lišće na toj tamo strani? Živa li je na Drini ćuprija?

priča

Užice
Bioska
Kremna
Šargan
Mokra Gora
Dobrun
Višegrad
Zaovine (Tara)
Mitrovac
Perućac
Bajina Bašta
Užice

37. Dr.Musavi Kopaonik

13-23. avgust 2000.
vozili: Minja Dinulović i Predrag Dograjić-Doga
priča: Minja i Doga

Doga i Minja su se deset dana drmusali Kopaonikom, i evo dele sa nama svoje utiske. Opisi četiri lepe ture su tu, izaberite nešto po svojoj meri. Za uzvrat se nasmešite ovim momcima - ako ostanete namršteni, kršite njihova autorska prava.

priča

Kopaonik
Pančičev vrh
crkva Sv. Prokopija
Orlova stena
gejzir u Metođu

36. Inflacija čini svoje (95km)

okačeno oktobra 1999.
vozio: Šule
priča: Šule

Šta je potrebno da bi se ispedaralo na Durmitor? Minimalno: bicikl, tanjir, viljuška, 0.2kg cukra i određen broj jaja. Koliko tačno jaja? Posle obimnih istraživanja na trasi Podgorica - Đurđevića Tara - Žabljak - Šavnik - Nikšić - Podgorica, Šule odlučno razbija dosadašnja verovanja i tvrdi: dobitna kombinacija je - tri! Svima koji su se nadali da se nešto uraditi i sa dva jaja, upućujemo iskrene izraze razumevanja i moralne podrške.

priča

Podgorica
Carev Laz
Rijeka Crnojevića
Komarno
Virpazar
Golubovci
Podgorica

35. O krečano, majko naša (1040km)

 9-21. avgust 1999
vozili: Igor Marinković, Neša Petronijević
priča: Igor

Igor piše o letnjem putovanju od Beograda do Boke Kotorske. Pedalanje, znojenje, cunjanje, gledanje, mirisanje, sanjanje, truckanje, kupanje... u društvu sa Nešom Petronijevićem. Autor se posebno osvrće na najnoviji trend u umetnosti kampovanja - spavanje u krečani (SPUK). Možda će se posle ove priče nadležni smilovati da formiraju mrežu krečana u našoj zemlji (YUMK), kako bismo mogli da organizujemo ture po sistemu "od krečane do krečane" (OKDK).

priča

Sušičko jezero Žabljak, Šavnik, kanjon Komarnice i Nevidio)
Lola
Kapetanovo jezero
Nikšić
man. Ostrog
Danilovgrad
Čevo
Cetinje
Lovćen
Boka Kotorska

34. Terminator III

okačeno aprila 2000.
vozio: Robert Stein
priča: Robert

Uzbudljiva priča o tome kako je završio karijeru prvi Yu recumbent tricikl. Pratili smo njegovu izgradnju od prvog dana, red je da ispratimo i njegovu pogibiju. Čitajte i znojite se: rahmetli trajko with Robert Stein and featuring XX as a guest star!

priča

 

Subotica

33. U rečnom trouglu (160km)

okačeno marta 2000.
vozio: Šule
priča: Šule

Šule nas vodi na kružnu turu po okolini Podgorice, na put omeđen Malom Rijekom, Tarom i Moračom. Vozimo do Veruše, do Kolašina i manastira Morača, pretimo Haškom tribunalu, na kraju se vraćamo u... Titograd.

priča

Podgorica
Pelev Brijeg
Vjeternik
Veruša
Mateševo
Kolašin
Crkvine
man. Morača
kanjon Platije
Titograd

32. Istočna Srbija - nastavak otkrivanja... (555km)

28. avgust - 3. septembar 1999.
vozili: Sashav, Dragan Stanković
priča: Sashav

Sashav: Dragan Stanković i ja smo 28. avgusta 1999. krenuli u novu avanturu po Istočnoj Srbiji. Sem kratkih SMS izveštaja, sad je tu i ostatak priče. Kišno vreme nas je omelo da napravimo više dobrih fotografija, ali verujem da će vam i ono što ćete videti i pročitati dočarati magičnu privlačnost ovog poluzaboravljenog dela zemlje koji je, što zbog prirodnih lepota, što zbog pogodnih puteva i staza bez saobraćaja, pravi raj za bicikliste.

priča

Štubik
Crnajka
Bor
Borsko jezero
Kučaj (Velika Tresta)
kanjon Resave
Beljanica (pl. dom Lisina)
Despotovac
Požarevac

31Opkoljavanje Albanije (430km)

18-23. avgust 1997.
vozili: Ilija Dimitrijević, Neša Petronijević
priča: Ilija

Ilija i Neša su su '97. godine putovali preko već vruće Metohije do Bjelasice i njenih jezera. Potom su se preko Kolašina prišunjali do Rikavačkog jezera, na samoj albanskoj granici. Malo nakon njihovog povratka pokrajina je definitivno proključala. Koincidencija? Ili su dva beogradska provokatora na biciklima natovarenim bisagama bila kap koja je prepunila kosovsku čašu?

priča

Čakor
Andrijevica
Bjelasica
Biogradsko jezero
Kolašin
Mateševo
Veruša
Rikavačko jezero
Kolašin

30. Na krov Srbije... biciklom? (329km)
      Put na Kopaonik

29. Jun - 2. Jul 1996.
vozili: Neša Manojlović, Miki
priča: Neša

Pogledajte kako su Neša i Miki bez većih problema dopedarali na Kopaonik, i usput još jednom dokazali da za skitanje na metalnom konjiću nije potrebno biti vanzemaljac - dovoljno je samo potajno verovati da u Univerzumu nismo sami, i da su kanali na Marsu ostaci biciklističkih staza.

priča

Kragujevac
Kraljevo
Žiča
Jošanička banja
Kopaonik
Brus
man. Lepenac
Ćelije
man. Naupara
Kruševac
Belušić
Rekovac
Kragujevac

29. Što nemoj, ssad ćeš ti samnom u komandu! Daj mi ličnu kartu! (270km)

okačeno januara 2000.
vozio: Šule
priča: Šule

Godina je 1980. Prerana smrt druga Tita ostavila nas je same i nezaštićene, druga Miloševića još nije bilo na vidiku. Usred sveopšteg očajanja, jedan momak se u srcu Crne Gore sprema za svoje prvo putovanje na more i prvo putovanje biciklom. Pozajmljena vreća za spavanje, ranac napravljen od džaka za krompir, mnogo entuzijazma... no pustimo Šuleta da ispriča sve po redu.

priča


Kopilje
Podgorica
Virpazar
Skadarsko jezero
Petrovac
Bar

28. Put preko šest mora i šest gora (4200km)
      Od Niša do Crvenog mora

13-15. oktobar 1999.
vozili: Miša i Saša Kolić, Saša Bogdanović, Vladan Risantijević
priča: Saša Kolić

Miša Kolić je poslao priču o divljenja vrednom putovanju biciklima od Niša, preko Bugarske, Turske i Sirije - do Jordana i Crvenog mora.

"Dva meseca na putu. Biciklima do Crvenog mora. Vreme i graditelji vremena. Okrećući pedale postajemo svesni čudesne transformacije prostora u vreme..."

Niš
Bugarska
Rila
Musala
Crno more
Egejsko more
Turska
Ankara
Izmir
Olimp
Mramorno more
Pamuk Kale
Sirija
Alep
Damask
Jordan
Aman
Mrtvo more
Akaba
Petra
Crveno more

27. Vuelta al norte

24-26. septembar 1999.
vozili: Jasna, Voja, Dragoslav, Panja, Jone
priča: Voja, Jone

Kroz Deliblatsku peščaru do Vršačkih brda. Po brdima i oko brda. Na najviši vrh Vojvodine. Kroz vinograde do manastira. U Belu Crkvu na kupanje. A kući kako ko stigne - Kovin, Pančevo, ili skela do Rama pa u Požarevac... Voja i Jone pišu o uživanju u milinijumu po Banatu i stiškom kraju.
(Jone: milinijum - vožnja tokom koje se doživljava intenzivan osećaj miline; otuda čest izraz u Srba: "nalazimo se na pragu novog milinijuma")

priča

Beograd
Pančevo
Deliblatska peščara
Vršac
Vršačka brda
man. Središte
Gudurički vrh
Markovac
man. Mesić
Kuštilj
Grebenac
Kovin
Beograd
Bela Crkva
Stara Palanka
Ram
Požarevac
Beograd

26. Jedna pruga, dve jeseni, i drugi čudni događaji
      Trasom ćire od Užica do Višegrada, preko Tare od Višegrada do Užica (193km)

13-15. oktobar 1999.
vozili: Ljuba, Jone
priča: Jone

13. oktobra 1999, u 07:11h, dva sumLJiva lica izašla iz voza u Užicu, sa očigledno planski natovarenim biciklima. Odmah potom lica se krajnje subverzivno ispentrala na napuštenu trasu ćire i neovlašćeno se zaputila ka Višegradu. U prilogu dostavljamo detaljan izveštaj o ovom opasnom incidentu, čekamo hitna uputstva za dalje postupanje.

priča

Užice
Bioska
Kremna
Šargan
Mokra Gora
Dobrun
Višegrad
Zaovine (Tara)
Mitrovac
Kremna
Užice

25. Tura preko teritorije Kuča i Malesije (70km)

okačeno oktobra '99.
vozio: Mijo
priča: Mijo

"Orahovo je već planinsko mjesto, na oko 850-900 mnm i na 27-28km od Podgorice. Podgorica? Gdje to beše? Ovdje već počinje šuma, prava šuma, kiseonik se penje na opasnih 20%, simptomi trovanja se već javljaju... Gdje je sad najbliži auspuh, da se čovjek malo povrati?"

priča

Podgorica
Orljevo
Medun
Ubli
Orahovo
Korita
Zatrijebač
kanjon Cijevne
Podgorica

24. Rijeka Crnojevića
      Kružna etapa od Podgorice (95km)

okačeno oktobra '99.
vozio: Šule
priča: Šule

"Početak djeluje optimistički, lagana vožnja novom Cetinjskom džadom sa jednim usponom do na vr' Kokota (tako se to zove), nekih 2km sa visinskom razlikom od 200 m. E, to mjesto se zove za Cetinjane "pogled u svijet" i zaista, odatle se lijepo vidi većina visokih planina, kao nagrada za trud. To su npr. Komovi, Maganik, Kamenik, Žijevo, Prokletije, Prekornica i zamisli - Podgorica."

priča

Podgorica
Carev Laz
Rijeka Crnojevića
Komarno
Virpazar
Golubovci
Podgorica

23. Ekstremni Karlovci

11. septembar '99.
vozili (hm): Sandra, Snežana, Jasna, Buca, Milan, Jone
priča: Jone

Kako se jedan izlet do Karlovaca, koji je trebalo da bude romantična šetnja, pretvorio u ekstremnu vožnju. Vožnju? Pa ne baš vožnju...

priča

Beograd-
Sremski Karlovci
(vozom "Romantika")
Stražilovo
put za Iriški Venac
Karlovci-
Beograd (vozom)

22. Kako smo ukebali crnog konja
      Skitnja po Fruškoj Gori i okolini

27-29. avgust '99.
vozili: Dragoslav, Voja
priča: Dragoslav

"Osim vožnje bicikla, cilj putovanja su nam bili manastiri i kafane, što nisam na početku napisao, a podrazumeva se i priroda."

priča

Beograd
Surčin
Bečmen
Karlovčić
Pećinci
Ruma
Jazak
Vrdnik
Beočin
Rakovac
Zmajevac
Iriški Venac
Hopovo
Stražilovo
Krušedol
Beška
Krčedin
Slankamen
Belegiš
Banovci
Batajnica
Beograd

21. Plava svila, zeleni somot
      Sedam dana u Istočnoj Srbiji (605km)

3-9. jul '99.
vozio: Jone
priča: Jone

"Već sam čuo kako šuškaju i tapkaju noćna stvorenja, nastajalo je i vreme za bića koja se skrivaju u tajnim ćoškovima Istočne Srbije. Sve priče koje kolaju o ovom delu tamnog balkanskog vilajeta sada su lako izgledale verovatne: očekivao sam da svakog časa neki patuljak zakorači iz žbunja na stazu, da se neki vilenjak zasmeje sa grane nekog drveta, da se javi muzika koja muti razum, neki pokret koji će baciti čaroliju na mene."

priča sažvaćak

Požarevac
Srebrno jezero
Veliko Gradište
Golubac
Lep. Vir
Majdanpek
Miloševa Kula
Štubik
Negotin
Kladovo
Karataš
Tekija
D.Milanovac
Porečka reka
Miloševa Kula
Tanda
pl. dom na Stolu
Krivelj
Bor
Borsko jez.
Velika Tresta
kanjon Resave
pl. dom na Beljanici
Strmosten
Krepoljin
Petrovac
Požarevac

20. Prva prava posleratna... Kosmaj (65, 130, 140 km - kako ko)

20. jun '99.
vozili: Brana, Maksa, Dvesic, Stanke, Mita, Jokanovicm, Rade, Sashav, Jone
priča: Maksa, Jokanovicm, Dvesic, Kenza, Jone

"Pošto ste vi produžili, zaputismo se mi dole onim putićem ka jezeru ništa ne sluteći. Pedalamo mi nonšalantno & nehajno nizbrdo, kad 30 metara niže iz grmlja iskoči vojnik (graničar ;), i bez upozorenja ispali KA NAMA tri kratka rafala, a pola sekunde kasnije je po nama sa desnog boka počeo da deluje i mitraljez 7.9 mm iz obližnjeg gnezda sakrivenog u šumi. Mačiji refleksi su učinili svoje i ja sam se bacio na zemlju a u letu sam povukao Branu i Marka za sobom štiteći ih pritom telom..."

priča


Beograd
Avala
Trešnja
Đurinci
Kosmaj
Slavkovica
Beljina
Barajevo
V. Moštanica
Umka
Ada

19. Upornost se isplati (~50km)

17. jun '99.
vozili: Jokanovicm, Jone, Sashav
priča: Sashav

Siđosmo mi tako sa autostrade i prođosmo kroz Ostružničke sokake, kad ono, na izlasku iz mesta, čeka nas glavna "zabava" dana - blato na putu kakvo bi rado iznajmili za slikanje Camel Trophy postera :) Ja se tog puta sećam iz suvih dana, i sećam ga se kao u celosti asfaltnog (mada bi mogao da bude i malo manje rupičast). Danas na njemu mestimično nikako nije bilo moguće dokazati njegovu asfaltnu prirodu...

priča

Ada
Ostružnica
Lipovica
Sremčica
Ada

18. Ratna vožnja br. 1 (114km)

okačeno: 17. juna '99.
vozio: Jocax
priča: Jocax

"Taman smo ušli u Mitrovicu, kad iza nas: BUMMMM, i crni dim. 'Jovo, jesmo li malopre prošli pored kasarne?' 'Aha.' 'U jebote...' "

priča

Bogatić
Sremska
Mitrovica
Veliki
Radinci
Šuljam
Grgurevci
Manđelos
Sremska
Mitrovica
Zasavica
Bogatić

17. Pirot i okolina

15. jun '99.
vozio: Aleck
priča: Aleck

"Stari UNIS petobrzinac kupljen pre 12 godina je potpuna olupina. Nema prednje kočnice (visi samo sajla), menjač polu-radi (neće da prebaci u petu brzinu), bandaši su totalno izrovani i izsavijani, pa zadnja kočnica em ne prijanja dobro em škripi užasno (paknovi su, cenim, otišli). Sedište je užasno, pa sam preko njega nalepio 10cm sunđera što je malo popravilo stvar (sa naglaskom na malo)."

priča

 

16. Dnom Panonskog mora (230 km)

25. septembar '98.
vozio: Jone
priča: Jone

"Već posle skretanja za Opovo osetio sam kako voda Panonskog mora postaje dublja, prostranija i hladnija. Ptice i ribe su dobile otegnut akcent, ljudi su plivali na onaj karakteristično otegnut način, putevi su otegnuto vijugali preko dna - između otegnuto građenih kuća, i pored jablanova i topola koji su jedini iz dubine strasno i odlučno stremili naviše..."

priča

Beograd
Borča
Zrenjanin
Novi Bečej
Bečej
Ada
Senta
Kanjiža
Horgoš
Palić

15. Na pučini Šumadije: Vrbica, Karadžovdža, Jagodina (191km)

11. septembar '98.
vozio: Jone
priča: Jone

"Kao zlatne toke krvlju pokapane, /Dole pada sunce za goru, za grane. /I sve nemo ćuti, ne miče se ništa, /Ta najbolji vitez pade sa bojišta! /U srcu se život zastrašenom taji, /Samo vetar huji... To su uzdisaji.../ A slavuji tiho uz pesmicu žale /Ne bi li im hladne stene zaplakale. /Nemo potok beži - ko zna kuda teži? /Možda grobu svome - moru 'lađanome! /Sve u mrtvom sanu mrka ponoć nađje, /Sve je izumrlo - sad mesec izađe!... /Smrtno bleda lica gore nebu leti... /Poginuli vitez... eno se posveti!..."

priča


Beograd
Mladenovac
Aranđelovac
Bukulja
Vrbica
Topola
Kragujevac
D. i G. Sabanta
Jagodina

14. Deliblato, Samoš, Padina, Kovačica (213 km)

7. septembar '98.
vozio: Jone
priča: Jone

"Posle povratka sa letovanja nije bilo mnogo lepog vremena za vožnje. Par odlazaka na Avalu - to je bilo sve. A onda sam pretprošle nedelje odlučio da se oslonim na optimističku vremensku prognozu koja je najavljivala izvesno poboljšanje vremena u toku dana, iako nije bilo lako poverovati u to, gledajući tmurno i preteće nebo tog jutra..."

priča

Beograd
Pančevo
Deliblato
Uljma
Alibunar
Seleuš
Ilandža
Dobrica
Samoš
Padina
Kovačica
Pančevo
Beograd

13. Leto '98
      1100km pedalanja od Beograda do mora

24. juli - 14. avgust '99.
vozili: Jone, Sashav
priča: Sashav

"A onda je usledio najneverovatniji makadam - spuštanje u Veliko Plavetnilo kanjona Pive putem koji je napravljen suprotno svim zakonima fizike, na mestu gde bi svako trezven zaključio da ne može biti puta."

priča

Beograd
Rajac
Beršići
kanjon Čemernice
Čačak
Guča
Ivanjica
Javor
Sjenica
Aljinovići
Sopotnica
Prijepolje
Pljevlja
Đurđ. Tara
Žabljak
Trsa
Pivsko jezero
Plužine
Nikšić
Vilusi
Risan
Herceg-Novi

12. Rajac (97 km)

23. jul '98.
vozili: Sashav, Jone
priča: Jone

Ova pričica je trebalo da bude samo prvi nastavak pisanija o velikoj letnjoj turi 1998. godine (Beograd - Rajac - Čačak - Guča - Ivanjica - Sjenica - Sopotnica - Durmitor - Nikšić - Herceg-Novi). No može se čitati i kao poseban ciklopis.

pričaBeograd
Lazarevac
Slavkovica
pl. dom
na Rajcu

11. Put u Vršačke Himalaje (117 km)

19. jul '98.
vozio: Jone
priča: Jone

"U Vršac se, naravno, može stići i glavnim putem, posle osamdeset tri-četiri kilometra, ali nije to to... trasa kroz Deliblatsku peščaru je duža za oko 20km, ali nudi neuporedivo više zadovoljstva."

priča

Beograd
Pančevo
Dolovo
Mramorak
Deliblato
Izbište
Uljma
Vršac
pl. dom u
Vršačkim
brdima

10. X-files: Rtanj (65 km)

1. jul '98.
vozio: Jone
priča: Jone

"Prošlog vikenda mi se ukazala prilika da transportujem bicikl u gepeku planinarskog autobusa kojim se išlo do Rtnja - mestašca u ogromnoj senci istoimene planine na koju se svake godine za Dan planinara Srbije izvodi masovni noćni uspon. Tako se Jasna i ja na brzinu spakovasmo i krenusmo u posetu jednoj od najčudnijih naših planina."

priča


Borsko
jezero
Brestovačka
banja
Zlotska
pećina
Podgorac
Valakonje
Rtanj

9. Srebrno jezero (200 km)

21-22. jun '98.
vozili: Ljuba, Jone
priča: Jone

"Kondukter: 'Da vidimo... hmmm... dva bicikla, tarifa, kilometar-taksa... hmmm, pa rabat, kamata, jedan posto na ovo, četvoro vrata, prozor, klupa, nema rezervaciju, dva posto na ono, tri pišem a i tamo sam jedan zapisao, pa onda dva što sam zapamtio... osamdes' šes' dinara!' "

priča

Prvi dan:
Beograd
Pančevo
Kovin
Stara Palanka
Ram
Srebrno
jezero
(112 km)
Drugi dan:
Srebrno jezero
Topolovnik
Sirakovo
Požarevac
(34km)

8. Do Opova i nazad (oko 88km)

13. jun '98.
vozio: Jone
priča: Jone

"Sedeći na ovakvoj klupi Puškin bi sigurno napisao nekoliko večnih stihova, a običan svet može umesto toga bez griže savesti pojesti kakvu debelu i masnu kobaju (vegetrijanci), popušiti par cigareta (oni koji su bili ostavili pušenje) ili buljiti u vodu, čačkati nos i, uopšte, izgledati glupavo (oni koji su dugo patili pod teretom neke genijalne ideje). Antialkoholičari se ovde mogu napiti kako odavno nisu a dobra vest je da i oni koji baš ništa ne osete, posle odmora apsolutno ravnopravno mogu nastaviti napred i levo, sve do ponovnog izlaska na put ka Pančevu."

priča


Beograd
Borča
zrenjaninski
put
Opovo
Sefkerin
Jabuka
Pančevo
Beograd

7. Mišurin? Mišomor? Pišorin? Pišomor?... Mošorin! (100km)

6. jun '98.
vozio: Jone
priča: Jone

"Mošorin mi pre ovog izleta ama baš ništa u životu nije značio, osim što sam oduvek smatrao da je ime smešno. No, kako to često biva tokom nekog razgovora, reč po reč, pitanje po pitanje, uz par češkanja po glavi, i neka destinacija najednom postane neodoljivo interesantna :)"

priča

Beograd
Borča
Perlez
Titel
Šajkaš
Mošorin
vikend
naselje na
Tisi

6. I bi Rajac (230km)

30-31. maj '98.
vozio: Sashav
priča: Sashav

"Mislim da nema bicikliste koji ne bi zaključio da se zbog tog spusta vredi popeti gore :) Mestimične vrlo kratke uzbrdice u povratku nipošto ne mogu da pomute radost globalne nizbrdice od nekih 23-24 km, kroz jedan od najlepših delova Šumadije. Dugo se ide najvišim grebenom u kraju, gde god da se osvrneš duboke, šumovite doline su svuda unaokolo, a niži vrhovi konstantno ispod tebe, spuštao se ili penjao. U povratku prođe već nekih 12 km jurcanja nizbrdo pre nego što se zaista stekne utisak da se put spušta!"

priča

Prvi dan:
Beograd
Lazarevac
Slavkovica
Rajac
(100km)

Drugi dan:
Rajac
Ravna Gora
Struganik
Mionica
Valjevo
Lajkovac
Beograd
(130 km)

5. Kanjon Jerme

30. april - 2. maj '98.
vozio: Jone
priča: Jone

"Kanjon reke Jerme se nalazi jugoistočno od Pirota, između Pirota i Dimitrovgrada, ispod Vlaške planine. Otprilike na sredini kanjona je manastir Poganovo, a 6km iza kanjona Zvonačka banja."

priča

Zvonačka banja
manastir
Poganovo,
manastir
Sukovo


4. Do Idvora i nazad (138km)

10. jul '97.
vozio: Jone
priča: Jone

"U glavnoj ulici se, posebno nedeljom, može videti svet u narodnim nošnjama. Žene o ramenima nose još i tajanstvene i ozbiljne velike crne tašne. Ruku pod ruku, svečano i predano, obavlja se ritual popodnevne šetnje i međusobnog sretanja."

priča

Beograd
Pančevo
Jabuka
Glogonj
Sefkerin
Opovo
Baranda
Sakule
Idvor
Kovačica
Crepaja
Pančevo
Beograd

3. Do Carske bare i Ečke (200 km)

8. septembar '97.
vozio: Jone
priča: Jone

"Belo Blato je slepo crevo - mestašce u sredini rita i na kraju sveta. Okruženo je vodom, trskom, drvećem, puzavicama, pticama, cvrčcima, žabama, poklopljeno sparinom kao tegla celofanom - lepo vidiš nebo kako se plavi sa spoljne strane. Do sela se dolazi uzanim asfaltnim putem i potom čudnim drumom od betonskih ploča. U selu se pije voda žuta kao da je uzeta pravo iz bare, dremljivo se sedi u crkvenoj porti, ćutke se razgovara u parku."

priča

Beograd
Pančevo
Opovo
Idvor
Farkaždin
zrenjaninski
put
Belo Blato
Lukino Selo
Ečka
Orlovat
Tomaševac
Uzdin
Kovačica
Crepaja
Pančevo
Beograd

2. Do Smedereva i nazad (94-110km)

10. jul '97.
vozio: Jone
priča: Jone

"Zašto uopšte ići ovuda? Razlog uglavnom može biti nabacivanje kondicije. Ovo je teška trasa (znam da je neki triatlonci ponekad koriste za trening, s tim što se vraćaju preko Kovina) i možda je, iz inata, treba preći jednom u sezoni."

priča

a)
Beograd
Kaluđerica
Boleč
Grocka
Brestovik
Smederevo
Beograd
(94km)
b)
Beograd
Grocka
Smederevo
Kovin
Bavanište
Pančevo
Beograd
(110km)

1. Od Lazarevca do Ravanice: hodočašće ka medu (263 km)

01-05. jun '93.
vozili: Bane, Dnikolić
priča: Dnikolić

"Iz Despotovca smo krenuli ka Resavici - takodje fantastičan put kroz kanjon Resave! Uporedo sa asfaltnim putem idu reka i pruga. Tu smo doživeli nešto neverovatno (Bane tvrdi da ja često preterujem, ali za ovo se slaže da je istina:)) ..."

priča

Prvi dan:
Lazarevac
Aranđelovac
Topola
Kragujevac
D. i G. Sabanta
Jagodina
Ćuprija

Drugi dan:
Ćuprija
Paraćin
Grza
Treći dan:
Ćuprija
Despotovac
Manasija
Resavica
Pasulj.
livade
Senjski
rudnik
Ravanica
Ćurpija

 
 
turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka turoteka