Velika Mountain-Bike Avantura

Kopaonik    13-23. avgust 2000.

   ili kako od vikend bicikliste sa Ade Ciganlije postati neustrašivi biker koji gleda smrti u oči sa osmehom na licu


Tekst, fotografije i HTML obrada: Minja & Doga

 

A sve je počelo tako naivno jednog letnjeg beogradskog popodneva, kada Mirko reče: "Dođavola i s' tim morem - hajdemo u planine!". Doga je samo klimnuo glavom. Ostalo je legenda. Nabavili smo pak-treger, rezervisali sobu u "Rtnju", spakovali bajkove (Kovjanić i Polar), nasuli čorbu u Yugića (Y2K) i krenuli.

Putuje se bez problema autoputem, preko Stalaća ( www.City_of_Stalac.com ), Kruševca, manastira Ćelije, Brusa i Brzeća. Na izlasku iz Brzeća skrenite desno da ne završite na srpskom Kosovu. No ako ipak ne učinite to, ljubazni policajci na granici će vas posavetovati da je ipak bezbednije da se vratite.

Na recepciji Rtnja će vas dočekati uvek nasmejana Sanja ( www.Sanja.com ) i uputiti u detalje smeštaja i ishrane, koji su by the way sasvim ok. (15 dm za dnevni pp).

Da ne lutamo besciljno planinom, pobrinuo se simpatični vodič i free-climber Dejan
( www.Dejan_fear_of_heights.com ).

 

Ture koje se preporučuju
(Ture su vozili profesionalci, zato ne pokušavajte ovo kod kuće)


·       TURA 1: Pančićev Vrh (2017m) sa posetom bivšoj radarskoj stanici Vojske Jugoslavije ( www.vj.com ). Prošle godine su ovu stanicu posetili i avioni NATO.

 

Na Pančićev Vrh se stiže na 3 načina:

1. Ski liftom (nije loša ideja)
2. Skijaskom stazom – uzbrdo (zaboravi)
3. Tucanikom od Invest-bankinog odmarališta i iznad Sunčane doline i Suvog rudišta koji toplo preporučujemo. Uspon nije previ
še tezak i ga ima preko 2 km. Pančićev vrh, 2017 mnv

Silazak može da bude malo nezgodniji  jer nema klasičnog puta na dole nego važi parola snađi se. Postoji doduše staza (što to može da prevari šoveka) za downhill  koja ide ispod jednoseda. Momci/devojke sa full-suspension biciklima samo navalite. Mi vam ipak preporučujemo da idete vrhom planine pored vojske do vrha Krčmara i onda dole livadom do puta kojim se vraćate sa Devojačkog groba.

Napomena: Zbog ćudi planine nije loše imati pri sebi za oblačnih dana duge rukave i sl. opremu za utopljavanje. Upotreba Bonžite ( www.bonzita.com ) se preporučuje u toku penjanja. U stvari mi se deset dana nismo razdvajali od nje.

Tužan prizor zločinačke agresije NATO zlikovaca ( www.nato/zlikovci.com ).

 Pristup objektu na slici je inače zabranjen, kao i njegovo fotografisanje. Oni sa istraživačkim duhom bi možda mogli da pronađu i poneku kasetnu bombu.

I ovo je Pančićev vrh

 

·        TURA2 : Poseta iskopinama crkve Svetog Prokopija (V- VI vek),
            u narodu poznate i kao Devojački grob

 

Do ovog lokaliteta dolazi se putem koji se penje pored "Mašinca", seče padine "Duboke" i "Krčmara" a potom vijuga i krivuda nizbrdo ka  Kosovu. Na ovom lokalitetu nađen je i mozaik koji još uvek nije potpuno restauriran, te nije mogao biti ni snimljen. Krst koji obeležava to mesto, star je preko 100 god.  Prema jednoj legendi na tome mestu je devojku dan pred udaju ubio grom. U Mirkovoj pozadini vidi se i grupa stena koju je Vojvoda Mišić gledajući sa Kosova nazvao "Nebeskim Stolicama".

Tura je lagana i preporučuje se svima.

Nebeske stolice

Krst Sv.Prokopija

Idemo na Kosovo

 

 

·         TURA 3: Orlova Stena (Pristup zabranjen zbog naseljavanja divokoza
      i gavranova na ovo mesto, no mi smo to saznali tek naknadno)

 

Do Orlove Stene se dolazi na dva načina. Prvi način je asfaltnim putem od Konaka preko Jarma do Srebrnca, a zatim desno utabanom stazom. Drugi način je uspon od “Granda” pored "Mašinca" i dalje uzbrdo pored restorana "Vučija jama" do vrha Karamana, delom staze koja je korištena na prvenstvu države u mountain-bikingu. Zatim se spustite  ispod "tanjira" Karaman (1936m),  i penjući se uz Jaram (1788m) stižete na vrh Gobelje (1934m), koji su NATO zlikovci takodje posetili prosle godine. Spustite se onda do hotela "Srebrnac". Postoji utabani kolski put koji vodi od vrha - antene niz Gobelju do hotela i mnogo je bolji od prečice kroz kupinjake i lokalni bush, koji neće imati milosti prema vašim nogama - bile one depilirane ili ne. Tu vam predlažemo odmor uz nes-kafu po ceni 3-4 puta nižoj nego u Konacima. Zatim sledite stazu koja počinje poviše hotela i vidi na stenu. U pozadini Orlove stene vidi se i ski staza Bela reka. Do nje se dolazi kada sa vrha Karamana skrenete u pravcu Ledenica a zatim kolskim putem nastavite pravo.

Penjanje u povratku na vrh Karamana (125 m visinske razlike)  bilo je vrlo zamorno, pa ako niste u kondiciji a vi krenite onda asfaltom nazad.

Ovo beše antena na Gobelji

 

Hotel Srebrnac

Orlova glava

 

 

·        TURA 4: Crkva Svetog Metodija-Metođa i Gejzir

 

Put za Metođu

Do Gejzira i Metođe dolazi se šumskim putem koji vezuje Jaram odnosno Karaman i početak Krčmara i Duboke 2. Zatim se skrene levo ispod lifta i nastavi šumskim putem na dole.

Sa putića do mostića

 

Put je jako strm, a dodatni problem stvara kamenje koje je tu nanešeno proljećnim bujicama (www.prolecne_bujice.com)  pa se preporučuje izuzetan oprez. Videli smo usput i jednu kozu kako kreće uzbrdo pod ručnom. Put je dobro obeležen i nećete zalutati. Kada prodjete gejzir (sa glavnog puta se skrene desno preko mostića) i nastavite stazom nizbrdo naići ćete na odmorište sa klupama. Obratite pažnju na malu stazu koja vodi od odmorišta levo u šumu, jer to je jedini način i put da izbegnete gore pomenutu strminu i vratite se u civilizaciju (staza se kroz šumu penje ispod Orlove stene i izlazi kod Srebrnca). Sledite zatim glavnu stazu ispod odmorišta koja će vas uz par silazaka sa bicikla i još toliko  guranja dovesti do crkve u steni zvane Metođa. Pored crkve su izvor koji se smatra lekovitim (spremite bidone) i “drvo želja” (da ne poveruješ) za koje ljudi vezuju končić obmotan oko metalnog novčića. Konac je naravno izvučen iz nekog odevnog predmeta.

Ovo je jedna od dužih tura, ali sem onog spuštanja na početku ne bi trebalo da imate većih problema. U povratku do Srebrnca imate stalan ali relativno blagi uspon. Idući kroz šumu naići ćete i na mali vodopad

 

Gejzir bato

 
Crkva u steni

 

·        TURA 5: (I sve ostale ture  www.sve_ostale_ture.org)

Preko puta ulaza u Konake nalazi se ulaz na stazu za lang-lauf koja vas vodi pored Markovih  stena (legenda kaže da se to Kraljević Marko u dokolici zabavljao bacanjem kamena sa ramena) u oblast Crvenih Bara. Sastoji se od tri koncentrična kruga ( 3, 5 i 10 km) i omogućava relaksiranu vožnju kroz šumu. Možete da probate kao i mi da ovom stazom izađete u podnožje Gobelje. Prepreke na tom putu leže u izvesnom potoku koji će te brat-bratu morati da pređete barem 10 puta ( preporučujemo i osveženje tabana u istom, a kažu da ima i potočnih pastrmki - tj. barem ih je billo dok se nismo poizuvali). Staza nije baš najbolje obeležena i može vam se desiti da, kao i mi, zalutate. Stoga preporučujemo kupovinu karte Kopaonika (55 din u prosvetinoj knjižari u Konacima ili na adresi www.amazon.com ). Postoji i više šumskih puteva koji seku stazu tako da vam uz finu pripremu ovaj teren može pružiti višednevnu zabavu.

I poslednja ali verovatno i najbitnija stvar: ALAT ( www.alat/kud_ga_ne_ponesoh.com ). Vaš ljubimac na dva točka  će u ovim extremnim uslovima uvek  ići onoliko dobro i onoliko daleko koliko se vi brinete o njemu ( za razliku od nekih devojaka  op.aut.). Ovo se naročito odnosi na bicikle sa manje kvalitetnom opremom. Zato podmazujte lanac, proveravajte kočnice, zatežite pedale i sredinu, štelujte Vaš menjač. Ključ za zatezanje žica ne sme da podupire ormarić na terasi Vaše mame već mora biti uvek uz Vas. Isto važi i za pumpu i rezervnu gumu. Rezervna žica, kako to ume dobro da  zvuči.

Dakle, nosite kacige i ne forsirajte puno, nemate pojma koliko je to 25-30 km po planini. Ako idete sami na vožnju potrudite se da kažete nekome na koju ste stranu otišli. Planina je to i nema zezanja. Čuli smo priču o čoveku koji je otišao samo da se prošeta tu u okolini Markovih stena i Đačkog groba, da bi se pojavio dva dana kasnije dole u Jošaničkoj Banji.

 

I FAQ

q       Grujica (13) iz Babušnice – Da li se od downhilla sa bajsom bez suspenzije dobijaju plikovi na dlanovima      -   DA

q       Jedna Jelena iz Valjeva pita – Da li oće od cimanja rogova pri penjanju da izađu žuljevi –   OĆE , OĆE , JOŠTE KAKO

q       Armstrong L. (USA)  – Kupio bih svoj prvi bicikl. Da li da to bude “POLAR Blizzard -  Dragi moj Lance, ako si kratak sa lovom i misliš da pičiš po Adi i keju onda je više manje OK. Ali za nešto ozbiljnije "prodji ga se, ne zameći kavge". Suspenzija napred, alu ram i pristojan V-break za početak a za dalje koliko imaš para…..

 

Ovo je samo jedan deo onoga što smo mi provezli a delom i pregurali. Na vama je sada da prođete nekim svojim stazama i dopunite ovu priču. Samo pazite, legenda kaze da po kopaoničkim šumama vrebaju Beli jazavac, Drekavac i Sibirski skakavac ( www.vuk_bojovic/zoo.co.yu ).

 

Zahvaljujemo se Bojani (poslednjem izdanku loze Obrenovića), Tetki, Vuku (samo da znas da sam nabavio XTR), Peci (fear of the dark), osoblju doma "Rtanj", svojim bivšim devojkama, Industriji automobila Zastava-Kragujevac, Kovjaniću, Polaru, Shimanu, Bonžiti iz Ćuprije - našem vernom pratiocu svih ovih 10 dana - i naravno Đuri, Nikoli, Marini i ostalim likovima iz filma "Mi nismo andjeli" i njihovim replikama bez kojih bi ova priča imala sasvim drugi tok.

Pozdrav, (multi bacci)

Vaši   Minja ( mdinulovic@beotel.yu ) i Doga ( doga@beotel.yu )

 

UPOZORENJE !!!

Ovo nije obična strana, ovo je prvi srpski WEB SITE lanac sreće.

Sve što treba da uradite je da pošaljete link na ovu web stranu na e-mail adrese Vaših prijatelja, zavalite se udobno u svoju omiljenu fotelju i počnete da kulirate. Da li će i koliko sreće sve ovo doneti Vama i Vašim najmilijima iskreni da budemo nemamo pojma, to na kraju krajeva ipak najviše zavisi od Vas samih jer "Svak je kovač svoje sreće". A ako kojim slučajem posle ovoga uspemo da nekog  od Vas nateramo da sedne na bicikl ili bar izmamimo po neki Vaš osmeh smatraćemo da smo naš cilj postigli .