Plava svila , zeleni somot - sažvaćak
by Jone

Na ovoj stranici su prikupljeni podaci koji vam mogu koristiti ako planirate put ovom (ili približnom), trasom. A ako želite da znate kako je čitav put zaista izgledao, skoknite na priču Plava svila, zeleni somot.


3-9.Jul 1999.

1. Požarevac - Veliko Gradište - Golubac - Lepenski Vir (97km)
2. Lepenski Vir - Boljetin - Majdanpek - Klokočevac - Štubik (88km)
3. Štubik - Negotin - Brza Palanka - Kladovo - Karataš (87km)
4. Karataš - D. Milanovac - Poreč - Klokočevac - Tanda - pl. dom na Stolu (112km)
5. Stol - Borsko jezero (38km)
6. Borsko jezero - Velika Tresta - planinarski dom na Beljanici (50km)
7. Dom na Beljanici - Vodna - Krupaja - Krepoljin - Petrovac - Požarevac (100km)

Ukupno: 605km.


Pored teksta ispod, pogledajte i:
mapu (122Kb, otvara se u posebnom prozoru)
profile visina (otvaraju se u posebnom prozoru)



Prvi dan

Beograd - Požarevac - Veliko Gradište - Golubac - Lepenski Vir (97km)
 
v
o
z

Beograd. Polazak u 7:15 ujutro, dolazak u Požarevac u 9:20h. Cena karte: 17din (1.5 DM). Doplata za bicikl (ako je bude) trebalo bi da iznosi oko 1 DM.

Bicikle je najbolje smestiti na kraj kompozicije, na poslednju platformu poslednjeg vagona. Više od dva bicikla već predstavlja problem. Možda se može naći mesto i na prvoj platformi prvog vagona, a možda je najbolje da se veća družina preveze u različitim vozovima/autobusima i potom okupi u Požarevcu ili na Srebrnom jezeru.

Put prilično uzan, sa solidnim asfaltom i dosta pravih deonica na kojima vozači brzo voze. Saobraćaj je umereno jak. Teren je brdovit, što znači da se uglavnom ide gore-dole, ali usponi nisu preterano naporni. Ova deonica nije ni posebno zanimljiva, ni posebno lepa. 0 Požarevac. Na izlazu iz grada počinje kraći strm spust - do puta ka Gradištu.
18 Majilovac - drugi veći spust na izlazu iz mesta. Iz Majilovca se prvi put mogu videti obronci Karpata na rumunskoj strani.
30

Srebrno jezero. Uređena plaža, hotel, sobe u privatnom smeštaju, kamp. Kamp bi trebalo da bude otvoren od maja, mada se dešava da otvaranje kasni.

Telefon vlasnika agencije za privatni smeštaj (u restoranu "Beli Bagrem": 012/62-065
(Ilić Branka i Ilija). Ružica al Safari izdaje sobe u vikendici na jezeru: 012/61-527.
Recepcija hotela: 012/62-992

Jezero-Gradište: umesto povratka na glavni put i vožnje njime do Gradišta, mnogo je lepše ići uzanim sporednim putem uz obalu. Taj put je takođe asfaltiran, a na njega se izlazi tako što se od hotela slede putokazi ka nekoliko stotina metara udaljenom "Belom Bagremu". Od restrana treba samo nastaviti putem kojim se i došlo do njega.

  34 Veliko Gradište. Uz obalu je park, pogodan za odmor. Sajt Velikog Gradišta: www.gradiste.org.yu
saobraćaj slab, asfalt u prinicipu dobar, sa čestim kraćim deonicama (stotinak metara ) koje su loše, krpljene. Za bicikl sasvim prihvatljivo, ali za automobile nije zgodno (mora se svaki čas smanjivati brzina). 45 počinje sjajan, nekoliko kilometara dug spust od Ponikava skoro do Golupca
51 Golubac
Veliki i lep park uz obalu, sa drvenim štrandom (kupalištem) na jednom delu. Na izlasku iz Golupca sa desne strane postoji česma-izvor. Još malo dalje je tvrđava, put prolazi kroz nju. Na mestu gde kolovoz prolazi ispod prvog luka, u jarku sa desne strane nalazi se izvor. Malo dalje se jednim uzanim stepeništem na levoj strani (treba pažljivo gledati unazad) može popeti do ulaza u jednu od kula i potom drugim stepeništem izaći na njen vrh (oprezno - stepenište je trošno!).
62 Brnjica: može se skrenuti u kanjon istoimene reke (3km).
74 Dobra. Asfalt je odatle odličan. U Dobri se može skrenuti na sporedan put koji se penje na greben iznad Dunava i ide njime sve do ponovnog spuštanja ka glavnom putu (u Boljetinu, 3-4km iza muzeja Lepenski Vir).
79 Prvo odvajanje za rezervate prirode Šomrda (16km) i Tatarski Vis (17km).
(Od Boljetina je put do ovih mesta kraći.)
97 Muzej Lepenski Vir
Na putu je tabla koja obaveštava o skretanju za muzej, treba se potom spustiti još stotinak metara do ulaza u prostor muzeja.
U muzeju nema prostorija predviđenih za smeštaj turista, ali se može zamoliti neko od kustosa da dozvoli podizanje šatora na livadi ispred etno-sela, naravno, posle zatvaranja muzeja za posetioce. Na livadi postoji česma i drveni sto sa stolicama.

Muzej je od aprila do novembra otvoren svakog dana, od 9h ujutro do kasno popodne. Iskopine se mogu videti samo u to vreme, jer se nalaze pod krovom.


Drugi dan

Lepenski Vir - Boljetin - Liškovac - Majdanpek - Klokočevac - Štubik (88km, ukupan uspon: 1245m).
Uzan asfaltni put bez saobraćaja.  0 Iz muzeja se ne treba vraćati na glavni put: mnogo je lepše nastaviti putem koji počinje od parkinga na ulazu u muzej. Posle oko 1km ulazi se u sjajni kanjon Boljetinske reke.
~
2.5

Izlazak iz kanjona, raskrsnica. Desno je skretanje za rezervate prirode: Šomrdu (11.5km), Tatarski Vis (13.5km), Čoku Njaltu sa Pesačom (6.5km) i Ciganski Potok (2.3km). Pravo se ide za oko 1km udaljeno selo Boljetin. Krenuti ka Boljetinu i posle nekoliko desetina metara skrenuti levo da bi se strmim putem (asfalt, par stotina metara dužine) popelo na glavni put i nastavilo ka Milanovcu.

Ako se krene ka Ciganskom Potoku a zatim skrene desno (asfalt), može se posle 2km strme uzbrdice izaći na vidikovac visoko iznad Dunava. Dalje se može nastaviti putem koji vodi po grebenu Severnog Kučaja i potom se spušta u Dobru (15-20km, asfaltiran čitavom dužinom).

Asfalt odličan, na spustu ka Hladnoj Vodi tri trake. Saobraćaj slab.  ~3 Izlazak na glavni put. Odmah počinje par km dug uspon, zatim sledi oko 3km dug, izvanredan spust do sela Hladna Voda.
Asfalt dobar ili vrlo dobar, saobraćaj vrlo slab. ~
13

Skretanje na put preko Velikog Liškovca (Omana). Odavde do raskrsnice iznad Majdanpeka ima 24km. Veoma teška, iscrpljujuća deonica, posebno zbog nekoliko KDSIV spuštanja posle kojih obično slede ekstremno strmi potezi dugi po nekoliko stotina metara (profil visina: "Liškovac-Štubik"). Stalno se vozi kroz šumu, ali je ona skoro do samog prevoja relativno niska i put je uglavnom izložen suncu.

Uspon sa suprotne strane - od raskrsnice iznad Majdanpeka - je mnogo lakši (ta raskrsnica se nalazi na 510 mnv).

~
30
U blizini trafo-stanice je odvajanje za sam vrh Liškovca i Bukovu glavicu (asfalt ). Za Majdanpek - pravo. Malo posle strafo-stanice sa leve strane puta se nalazi uređeni izvor.
37 Prva od dve raskrsnice iznad Majdanpeka. T=3:20  A=12.6km/h.
Asfalt odličan vrlo dobar, dobar. Saobraćaj slab. 51
56
61
68
78

Blizna
Rudna Glava
Miloševa Kula
Klokočevac
Plavna

88 Štubik. Malo veće selo, u parku se za nuždu može podići šator. Mesto za spavanje (ili čak konak) je najbolje potražiti u manastiru Vratna (oko 27km severno od Štubika, asfalt).


Treći dan

Štubik - Negotin - Brza Palanka - Kladovo - Karataš (87km)
Prvih par km iza Štubika asfalt je loš, potom je dobar. Saobraćaj slab. 0 Etapu Štubik-Negotin je diktirala potreba, inače je mnogo bolje prespavati u manastiru Vratna i potom se kroz fantastični kanjon Vratne, preko Urovica i Slatine spustiti na put Negotin - Kladovo.
20

Negotin. Veliki park u centru je zgodan za predah. Prodavnice delova: jedna u centru, druga na pijaci (u blizini centra), treća na izlazu prema Kladovu. Skroman izbor, ali ima standardnih spoljašnjih i unutrašnjih guma.

Odilčan asfalt, širok put sa prilično slabim saobraćajem. Valovit teren, česti su usponi i odmah potom spuštanja. Nagibi i dužine uspona nisu veliki, ali u zbiru daju pomalo napornu deonicu.   51 Brza Palanka. Prostrana plaža (pored koje put prolazi) je zgodno mesto za noćenje - sitan šljunak, ima hlada, a tu je i česma.
76

Kladovo (Negotin-Kladovo: 56.9km  T=3h  A=19km/h).
U grad se ulazi posle dužeg strmog spusta. Vredi posetiti stari deo (ulica koja izlazi na obalu, i u koju se stiže upravo putem iz Negotina).

Plaža je kosi betonirani nasip par stotina metara daleko odatle. Uređena je i duga skoro kilometar, izgleda mnogo bolje i ima mnogo bolju atmosferu nego što bi se na osnovu ovog kratkog opisa moglo zaključiti.

Kolovoz uži, ali asfalt i dalje vrlo dobar. Saobraćaj slab odmah posle izlaska iz Kladova. 83

Karataš. Lepo uređen sportski kamp. Ne nalazi se uz reku već nekoliko stotina matara daleko i pedesetak metara iznad nje (razočaravajuće).

Šatori nisu dozvoljeni, noćiti se može samo u bungalovima, po ceni od 80din (7 DM). U kampu postoji i restoran. Spavanje na nekoj ledini nije preporučljivo zbor velikog broja Rumuna koji "operišu" u ovom kraju. Bolje je raspitati se u kućama u selu Novi Sip (odmah pored kampa) - moguće je da se mesto za šator može dobiti u nečijem dvorištu (bar je meni uspelo). Sajt kampa: www.karatas-djerdap.co.yu/.


Četvrti dan

Karataš - D. Milanovac - Poreč - Klokočevac - Miloševa Kula - Tanda - planinarski dom na Stolu (112km)
 Dobar ili vrlo dobar asfalt. Saobraćaj vrlo slab. ~
12
Sa desne strane puta stoji obelisk sa natpisom: "Na ovom mestu god. 1788. u borbi za slobodu srpskog naroda nabijeni su na kolje prvi vesnici slobode posle vek. ropstva, kapetan Koča Anđelković sa drugovima".
15 Tekija. U centru mesta je parkić sa česmom (put vodi tuda). Postoji i mala plaža. Na izlasku je restoran "Panorama" sa lepom terasom i pogledom na Dunav. Smeštaj: u motelčiću, a mogu se iznajmiti i privatne sobe jer ovo mestašce ima određenu turističku tradiciju (svakog avgusta u Tekiji se održava velika "bućka" koja okuplja ribolovce i radoznalce iz raznih krajeva).

19
Početak uspona na Golo brdo, dugog oko 4km (profil visina: "Tekija - Kazan"). Prva dva km su strma. Nadokanda - divan pogled unzad ka Orsovi, na rumunskoj strani, i unapred - ka Malom i Velikom Kazanu.
25

Početak spusta ka Malom Kazanu. Sa desne strane je natpis koji označava početak pešačke staze do Trajanove table (500m). Staza se strmo spušta ka Dunavu.

29 Kraj spusta. Na desnoj strani je putokaz ka Hajdučkoj vodenici. Da bi se došlo do nje, treba napustiti asfalt i skrenuti na makadamski put koji se strmo spušta kroz šumu do veoma lepe livade na obali Dunava. Ima hlada, i mesto je zgodno za odmor ili noćenje (u ovom slučaju voditi računa da se ima dovoljno vode uz sebe - ovde nema izvora). Na vodi uz levu stranu livade je robinzonski splav nekog pecaroša-vikendaša - jedini znak civilizacije. Nekoliko stotina metara napred je Mali Kazan. Livada i splav se mogu videti tokom spusta sa Golog Brda.
32 Veliki Kazan
33 uređen izvor sa leve strane puta
47 Golubinje
~
50
Na ovom mestu se odvaja put koji se penje na Miroč i potom silazi u Brzu Palanku. Početak puta je asfaltiran, ali mi nije poznato da li je tako sve do Palanke.
52 Ušće Porečke reke u Dunav. Neposredno ispred mosta je raskrsnica: pravo se ide ka Klokočevcu, desno (preko mosta) ka Donjem Milanovcu.
61

Donji Milanovac (T=3h, A=20.3km/h). Lep park na obali, pogodan za odmor.
Posle Milanovca - povratak nazad ka ušću Porečke reke.

Laka vožnja kroz blago zatalasani predeo, put uzan ali sa vrlo slabim saobraćajem, asfalt vrlo dobar. 70 Ušće Porečke reke. Odmah posle skretanja ka Klokočevcu (desno, čim se prođe most), nekoliko metara ispod puta nalazi se mesto pogodno za noćenje - mala zaravan uz samu vodu, zaklonjena od puta strminom i rastinjem (vidi se samo sa mosta). Vrlo je verovatno da će se ovde naići na već podignut šator nekog pecaroša ili vikendaša. Do Klokočevca put prolazi kroz živopisnu uzanu dolinu Porečke reke. (Profil visina: "Porečka reka - Stol - Borsko jezero")
82 Klokočevac. Odavde počinje uspon rasedom između Stola i Deli Jovana.
Nešto lošiji, ali još uvek sasvim dobar asfalt. Saobraćaj vrlo slab. 89 Miloševa kula. Na benzinskoj pumpi na izlazu raspitati se za skretanje ka Crnajki i Tandi (neobeležena raskrsnica).
92 Crnajka. Malo iza ovog sela počinje oštriji uspon do Tande.
99 Tanda
105 Na desnoj strani je prvo asfaltno odvajanje posle Tande. Njime se ide do nedalekog sela Luke. Skrenuti na ovaj put, potom paziti na odvajanja makadamskih puteva sa njegove desne strane. Prvo takvo odvajanje proći, na drugom skrenuti na makadamski put.

Makadam od sela, potom poljski put pa teška šumska staza.

Saobraćaj? Treba računati u srećnu zgodu ako se sretne neki prolaznik.

~
106

Luke. Odavde do doma ima još 6-7km. Ipak, ako se na Stol dolazi prvi put ili prvi put sa ove strane, ovo nije etapa koju treba ostavljati za poslednje časove dana. Nastojnik doma se često može naći u selu (tu ima kuću).

Od sela se makadamski put najpre strmije penje, a izlazi na visoravan i blaži teren. Ovde postoje mnoga račvanja ali je relativno lako orijentisati se prema masivu Stola (1156 mnv), velikoj gromadi ispred i levo. Treba se kretati tako da ona ostaje na levoj strani (dom se nalazi otprilike na suprotnoj strani, i nekih 450m iznad nivoa sela Luke). Kod kuća na izmaku sela raspitati se još jednom za pravac.

Oko kilometar iza sela ulazi se u šumu i tu počinje težak uspon - bicikl treba gurati po veoma strmoj stazi. Ako se pažljivo gleda, ponegde se na drveću mogu primetiti stare planinarske oznake. Ipak, dovoljno je držati se staze koja se stalno penje uvis. Ova teška deonica je duga par kilometara. Zatim se izlazi na blago zatalasanu zaravan sa pašnjacima i livadama. Vrh Stola se nalazi na levoj strani, treba ga i dalje obilaziti krećući se u blagom luku na levo. Na pustoj zaravni staza ima toliko da je ovo najsigurniji način da se "pogodi" dom. Kad se primeti da se došlo do tačke na kojoj staza počinje definitivno da se spušta naniže u pravcu Bora (juga), pažljivo posmatrati predeo ispod masiva vrha Stola (teren je pregledan). Oko doma nema nikakvih drugih građevina, i kad se primeti prva kuća - to je to.


~ 112

Planinarski dom na Stolu (860mnv). Ušće porečke reke - dom: D=42km T=3h  A=14.2km/h, ukupan uspon: Du=900m).

Ako se stiže u večernjim časovima. orijentir može biti svetiljka ispred doma, upaljena tokom čitave noći. Ukoliko su vrata zaključana, kucati - nastojnik doma i njegova žena su verovatno legli. No čak i ako se desi da nikoga nema (što je malo verovatno jer je dom stalno otvoren), ispred je česma, streha je dovoljno velika da pruži zaklon od kiše, a na travnjaku se može podići šator. Nema pasa, tako da se može slobodno prići.

Dom: struja, voda, kanalizacija; četiri četvorokrevetne i dve dvokrevetne sobe. U depandansu ima još 20 ležaja (zajednička soba). Domom upravlja PSD "Crni Vrh" iz Bora (p. fah 34, 19210, Bor). Boravak se može najaviti telefonom 030-22-430 (prostorije društva, četvrtkom od 19 do 20h) ili 030-21-438 (Milorad Sretenović). Dom je od Bora udaljen oko 16km, autobus za prevoz radnika saobraća tri puta dnevno i može se koristiti za prevoz do doma.

Cena noćenja u pristojnim sobicama sa divnim pogledom i sa čistom posteljinom je 30din (2.6 DM). Ako imate planinarsku knjižicu sa uredno plaćenom članarinom, noćenje je jeftinije za oko 0.5 DM. U domu postoji trpezarija i kuhinja u kojoj se može naručiti jelo. Pivo i sokovi se mogu dobiti po niskim cenama.

Nastojnik ima pumpu za automobilske gume (a to znači i za MTB gume sa auto-ventilom).


Peti dan

Stol - Borsko jezero (38km)
 Najpre poljski put, potom planinski put pokriven makadamom, povremeno veoma strm i zahtevan. Pre izlaska na put ka Boru, 1km vrlo lošeg asfalta. 0 Od doma treba ići par stotina metara jedinim ugaženim putem, potom na prvoj raskrsnici skrenuti levo (ka jugu). Put se zatim brzo spušta. (Profil visina: "Porečka reka - Stol - Borsko jezero")
2.5 Izlazak na raskrsnicu sa nečim što je nekada bilo asfaltni put a sada liči na još jedan komad makadama. Skrenuti desno.
3.5

izlazak na asfalt koji od Majdanpeka vodi ka Boru. Krenuti njime na levo.

Razumno je detaljno se pre polaska iz doma detaljno obavestiti o putu do ove tačke. Nastojnik će verovatno preporučiti prečice u vidu planinarskih staza koje skraćuju rastojanje između nekih serpentina, ali je bolje držati se makadama jer se njime uglavnom može voziti. Doduše, postoji par zahtevnijih mesta gde će se, zavisno od umešnosti, možda morati da siđe sa bicikla.

Završni uspon do doma na Stolu bio bi lakši sa ove strane (što ni izdaleka ne znači da je lak). Bicikl opterećen bisagama verovatno bi se morao gurati na otprilike polovini od onih 2,5km, mada za izuzetno ambiciozne i spremne ni ovo nije nesavladiv komad. Međutim ako se na planinu penje sa ove, borske strane, od sela Krivelj (vidi niže) do početka makadamskog finiša mora se savladati paklen asfaltni uspon, mnogo teži nego što je onaj na suprotnoj strani, od Klokočevca do Luka (pogledati profil visina). Kad se sve sabere i oduzme, na ćubu Stola nema lakog izlaska - sa obe strane je podjednako teško dokopati se svoje flaše piva u domu. No boravak na ovom mestu zaista je vredan svakog napora i preporuka je: planirati dovoljno vremena i obavezno se popeti gore.

Dobar asfalt, saobraćaj slab. Naporna deonica, sa čestim strmim usponima i KDSIV spuštanjima. 4

Početak strmog spusta prema Krivelju. Deo za uživanje.

11 Krivelj. U centru postoje dve lepe kafanice sa baštama u hladu starog drveće, posebno je lepa ona ispred Doma penzionera. Na izlasku iz mesta počinje strm uspon.
20 Bor
Dom-Bor: T=1:25, A=12.6km/h Du=230m
(Praktično sav ovaj uspon je na delu od Krivelja do Bora: D=9km, Du=200m)
Saobraćaj relativno jak. Asfalt dobar. 26 skretanje za Brestovačku banju
 

Posle skretanja za Banju saobraćaj postaje prilično slab. Asfalt solidan, uz par iskrpljenih deonica.

26 Brestovačka banja. Prijatno mesto sa parkom, hotel iznad puta ima odličnu terasu u hladu četinara.
36

Hotel na Borskom jezeru (kamp je nekoliko stotina metara dalje).
(Bor-jezero: D=16km, T=1:07 A=14.7km/h Du=170m)
Kamp na jezeru odličan, sa odličnom atmosferom. Kamperi, od kojih većina šatore ili prikolice drži tu tokom čitave godine ili bar tokom čitavog leta, su ljubazan svet. Cena prenoćišta - 1.7 DM za jednu osobu i šator. Tuševi sa toplom vodom (uz minimalnu nadoknadu), prodavnica na ulazu u kamp. Hleb treba kupiti na vreme jer popodne i uveče ga nema i onda se jedino može kupiti u hotelu, po astronomskim cenama. Sa recepcije se može telefonirati. Jezero: plaža, staza za šetnju, hotel, sportski tereni.


Šesti dan

Borsko jezero - Velika Tresta - planinarski dom na Beljanici (49km)
Uzan ali dobar asfalt, saobraćaj izuzetno slab.

Idući od kampa i hotela nazad prema Boru, treba na prvoj raskrsnici sa asfaltnim putem (nekoliko stotina metara od kampa, na mestu na kome se put spušta gotovo na nivo jezera i prolazi tik uz njegovo ivicu) skrenuti desno. Odmah počinje uspon na Veliku Trestu (1284mnv). (Profil visina: "Borsko jezero- Tresta - dom na Beljanici - Strmosten - Krepoljin - Petrovac")

Lokalce treba pitati za put ka Dubašnici. Strmosten i Beljanica im ništa ne znače, a čak i na pomen Velike Treste znaju da gledaju belo.

9.5  izvor na desnoj strani puta, u sedlu između dve manje uzbrdice (gledati pažljivo).
~
17
kraj uspona, izlazak na visoravan
19 asfaltni putić se odvaja na levo - ne ići njime već nastaviti pravo, putem kojim se i došlo dotle
Između ove i sledeće raskrsnice vozi se preko zaravni, uzbrdice su kratke i ne pretereno strme. Zato je kamenita podloga puta prilično neugodna - formira rebra koja istresaju vaša rebra. Treba se pripremiti na dosta truckanja. 20

Raskrsnica: put se simetrično deli na dva kraka: levi, asfaltirani krak se spušta još par stotina metara kroz borovnjak - do tajne rezidencije Slobodana Miloševića (u govorkanjima se pominje kao "ono u okolini Bora"). Tajna rezidencija se nalazi u tajnoj šumi, tajna šuma u maloj tajnoj dolini, i unaokolo nema više ničega osim još malo tajanstvenog zadaha. Za sve ovo ne treba da znate, zato ovo ne pričajte nikome.

Kad je Milošević tamo, put od jezera je zatvoren i niko njime ne može da prolazi, verovatno uključujući i oduševljeno stanovništvo onih par sela usput. Kad nije, možete da se spustitte do ulaza i bacite pogled na zdanje iza visoke ograde (bar sam ja tako uradio, i niko nije pucao na mene - mesto se trudilo da izgleda sasvim pusto). U rezidenciji je moguće prespavati, a moguće je i podići šator u dvorištu. Zainteresovani treba da se blagovremeno najave u Tolstojevoj ulici.)

To je dakle ono što vas čeka ako krenete levo. S obzirom da je asfalt od jezera pravljen namenski, završava se pred ulazom u preCednikovu zemunicu. A desno se na onoj raskrsnici odvaja makadamski put kojim treba i da nastavite ukoliko imate ambicije različite od njegovih.

Makadam je sve bolji što se dalje njime odmiče od raskrsnice. Posle nekoliko kilometara može se kroz šumu voziti skoro kao po asfaltu. Ipak u nižim delovima (pred ulazak u kanjon Resave) treba očekivati blato na nekim vlažnijim mestima na kojima reka (ovde još potočić) preseca put), ili ako je skoro bilo kiše. 28

Nova raskrsnica. Ovde treba skrenuti desno (pravo se ide ka Čestobrodici). Provera: posle 100-200m nailazi se na malu drvenu nadstrešnicu koja viri iz žbunja. Ispod nje je tabla: "Lovište Južni Kučaj VI".

Počinje spust ka kanjonu Resave. Oko 500m od iza table prelazi se preko malog mosta - prvog od desetak, koliko će ih još biti na spustu do doma na Beljanici. Spust je dug oko 22km, vodi najpre kroz praktično netaknute šume, potom kroz izvanredni kanjon Resave.

~
43
ulazak u kanjon Resave
~
49

Izlazak iz kanjona, početak asfalta. Na mestu gde počinje asfalt, na suprotnoj strani reke se nalazi planinarski dom "Lisine" (380 mnv) na Beljanici. (Borsko jezero - dom: T=4h  A=12.3km/h)

Do doma se prelazi pešačkim mostićem. Dom: Kuhinja, trpezarija sa 50 mesta. Pedeset ležajeva u spavaonicama (dve zajedničke spavaonice i tri manje zasebne sobe). Struja, voda sa česme ispred kuhinje. Peći na čvrsto gorivo u spavaonicama. Nema dežurstva, otvara se prema potrebi, što znači da je čak i leti razborito najaviti dolazak (otvaraju i za par gostiju, a ako su raspoloženi čak i za jednog). Ukoliko je dom zatvoren, velika nadstrešnica ispred kuhinje pruža zaštitu od kiše, ispod se na betonu može postaviti i šator.

Dom je vlasništvo PD "Beljanica" iz Svilajnca. Najave boravka: Radomir Ugrnić, tel. 035-314-445 ili Miodrag Radosavljević (tel. 035-321-713). Najbliže naselje - selo Strmosten, 4km niz asfaltni put (blaga nizbrdica). U blizini doma se nalazi najveći vodopad u Srbiji (19m visine ;) Do Resavske pećine ima oko sat hoda preko Babine Glave (a može se naravno i putem preko Vodne - 14km).


Sedmi dan

Dom na Beljanici - Vodna - Krupaja - Krepoljin - Petrovac - Požarevac - Beograd (100km)

Vrlo dobar ili dobar asfalt, uglavnom prazan put.

1 motel "Lisine". Prijatna kafanska terasa iznad same Resave, ribnjaci, slapovi...
(Profil visina: "Borsko jezero- Tresta - dom na Beljanici - Strmosten - Krepoljin - Petrovac")
4 Strmosten
6 Raskrsnica: levo se ide za Resavsku pećinu (8km, odličan asfaltni put). Za Kupaju treba nastaviti pravo. Ako se do doma dolazi iz suprotnog smera (od Despotovca ili Ćuprije), na ovom mestu treba skrenuti levo, za putokazom na kome piše "Lisine".

Čitav put odavde do Krepoljina je brdovit, sa dosta kraćih uspona i spuštanja - KDSIV u najdrastičnijem izdanju.

U Krupaji počinje loš asfalt - iskrpljen i sa rupama. Odatle do Požarevca smenjuju se deonice sa boljim i lošijim kolovozom.

Saobraćaj slab ili prilično slab.

8 Vodna. Druga raskrsnica (oko 100m posle prolaska pored ulaza u jamu "Jelovac" rudnika Vodna). Odmah posle skretanja, na desnoj strani se nalazi česma, na levoj spomenik. Počinje oštar uspon.
11 Sladaja. Kraj uspona. Posle kratkog i strmog spusta u centar mesta, treba se strmo penjati.
15 Panjevac. Slično kao u Sladaji: najpre spust u rupu u kojoj se nalazi centar mesta, onda opet uspon...
21 Lipovica.
24 početak spusta do Krupaje - jedini zaista lep deo puta do Krepoljina.
27 Krupaja.
31 Mlilanovac. Levo na ulasku u selo je ribnjak u kome se gaje pastrmke.
34 Sige
38 raskrsnica asfaltnih puteva, neposredno posle mostića. Za Krepoljin treba ići desno, tu je odmah i izvor.
40 Krepoljin. Čim se u centru izađe na put Bor-Petrovac i krene prema Gornjačkoj klisuri, počinje ludo strm uspon. Prvi kilometar je najteži, sledećih 700m su lakši.
loš asfalt 42 početak spusta ka manastiru Gornjak.
dobar asfalt 47 manastir Gornjak (od pl. doma: T=2:30h  A=18.8km/h)
49 uređen izvor (spomen-česma) sa leve strane puta
Početak vrlo lošeg dela kolovoza (možda i najlošijeg na putu od Beljanice do Požarevca). 52 Ždrelo. Par kilometara iza Ždrela je istoimeni izvor tople vode. Opis događanja na njemu i oko njega... ne može da stane u ovu tabelu ;) Pogledajte sedmi dan priče.
Ponovo solidan asfalt. 54 Pored reke ima mesta koja bi mogla biti zgodna za kampovanje.
Solidan asfalt, saobraćaj postaje prilično jak. 65 Petrovac
~
96
skretanje desno za Požarevac
100 Požarevac - železnička stanica (Pl. dom -Požarevac: D=100.7km T=5:17  A=19.1km/h)
  v
o
z

Beograd. Poslednji polazak iz Požarevca bi trebalo da bude u 20:50h, a pre toga postoji pogodan voz u 18:30h. Ipak treba blagovremeno proveriti ovo - kada su se dva meseca kasnije Saša i Stanke vraćali sa slične ture, na staničnoj blagajni su im "objasnili" da ni polazak u 18:30 ni onaj u 20:50 nikada nisu postojali, i da im je poslednji voz za Beograd otišao u 16:30h. Dvadesetak dana kasnije, Dragoslav i Voja su imali na raspolaganju voz od 18:30h...

Postoji i mogućnost da se vozi do Male Krsne (dvadesetak km od Požarevca) i da se tamo sačeka neki od vozova iz pravca Niša.


© Jone, februar 2000.