O Ciklonautu    
Šta je CN, CN filozofija...    

home -> ova strana 

"Za dvadeset godina ćete biti više razočarani stvarima koje niste uradili, nego onima koje ste uradili.
Zato ostavite sidrišta, i odjedrite iz sigurnih luka. Uhvatite vetar u svoja jedra. Istražujte. Sanjajte. Otkrivajte."

Mark Tven Za koga je ovo mesto?
 Ciklonautika, ciklonaut?

 

Za koga je ovo mesto?

Ciklonaut sajt je posvećen orbitiranju kroz prostor, ali i kroz predele duše. Okrenut je onima koji ljube okretanje pedala ali u tome traže i nalaze i nešto više od sporta ili rekreacije, onima koji su poput argonauta gladni zlatnog runa slobode i romantike.

Ako voliš da istražuješ i otkrivaš, ako ti putovanje nije samo povremeni dezert na trpezi života nego iskrena ljubav - ovo je mesto za tebe.

Ako ti je kontakt sa prirodom preka potreba a ne samo fin način da potrošiš vreme kad baš nema bolje zabave, ako ne možeš bez prozračnog vazduha visina i bez buđenja u dalekim vidicima ili u uzbudljivim mirisima trava, ako te usamljene planinske staze i vitki putevi privlače kao magnet, ako te čine živim i srećnim gorsko rastinje i životinje, ako prevoji koji te posmatraju s visoka izazivaju strasnu želju da kreneš ka njima, ako voliš da se družiš sa kanjonima i njihovim rekama, ako umeš da pomiluješ stazu umesto da njome samo prolaziš, ako znaš da staneš i oslušneš, ako uspevaš da se osvrneš i da budeš duboko dirnut lepotom oko sebe - ovo je mesto za tebe.

Ako voliš i ceniš društvo drugova po oružju ali umeš i da samuješ i da budeš zahvalan toj samoći koja ti, dok se kotrljaš, prostire prostrani pašnjak za misli a istovremeno te sprečava da zaboraviš da voliš ljude - ovo je mesto za tebe.

Ako je tvoja sopstvena strast prema dva točka i pedalama već prestala da te brine, ako si već postigao da okolina digne ruke od pokušavanja da te shvati i ubedi da staneš, ako imaš čudne ideje o tome gde treba voziti bicikl - ovo je mesto koje će te razumeti.

Ako ništa od svega ovoga još ne umeš ili ne možeš, ako još nisi spreman (spremna), ako imaš samo nejasnu slutnju o nečemu što čeka na tebe, ako osećaš nemirnu želju ali uz nju i tremu pred daljinama i visinama, i ako misliš da nisi dorastao (dorasla) toj svojoj želji - onda je ovo mesto još više za tebe :)

 

Ciklonautika, ciklonaut?

Ciklonauti postajemo kad bicikl prestane da nam bude cilj i postane nam sredstvo da posegnemo dalje od okretanja pedala i prelaženja rastojanja.

Ciklonauti smo kad uživamo u bliskom dodiru sa svetom ali i kad ploveći kroz njega širom otvorenih očiju, pokušavamo da odemo najdalje što možemo - do ivice poznatog i još malo iza, toliko daleko da ponekad uspemo da stignemo i do samih sebe. Do one naše suštine koja je duboko zatrpana pod slojevima bučne i brze svakodnevice, od koje ne uspevamo da čujemo neke važne poruke. Ciklonauti smo kad izlazimo iz sopstvene kože pa radoznalo i predano posmatramo sa strane ono što se onda dâ videti.

Ciklonauti smo kad smo gladni novih puteva i puteljaka, tajni koje potmulo a neodoljivo bruje iza sledeće krivine ili sledećeg brda. Čarobni prostor za otkrića nam je uvek nadomak ruke, i beskrajan je - kao ciklonauti otkrivamo nešto i tamo gde je naizgled sve poznato i gde drugi rasejano prolaze svakog dana, rasipajući svoje korake. Na plaži zakrčenoj stotinama bučnih kupača neki ljudi su uvek u stanju da pronađu zamukli kamenčić jedinstvenog oblika, umiven i uobličen morskom vodom, komad čiju će lepotu i neobičnost drugi primetiti tek kad bude izdvojena i uramljena raširenim dlanom ili krunisana srebrom u nekom prstenu. Slično je i na plaži života, nadomak duboke vode saznanja: ili umemo da tražimo i nalazimo, ili smo samo kupači.

Kad umemo da osvojimo slobodu, kad se usudimo i budemo nagrađeni,
kad umemo da vidimo, kad smo u miru sa svojim nemirima,
kad bez straha posegnemo i uberemo...

Ciklonauti smo kad se nalazimo na pomahnitaloj, visokoj stazi koja nas diže među planinske vrhove dok sumrak toči na nas uzdrhtalu, ludu, željnu, razvikanu, neopreznu, oznojenu slutnju novoga, zajedno sa potajnom a uvek prisutnom strepnjom od nepoznatog. Ali ciklonauti smo ništa manje i dok na svakodnevnom putu do kuće tragamo za novom ulicom ili nekim novim prolazom, pa čak i kad samo malo nakrivimo glavu, posmatrajući dobro poznate stvari na nov način. Tako uvek iznova ushodimo rampom svog ličnog Kejp Kenedija i uzlećemo u orbitu drugačijeg danas - malo inspirativnijeg, malo romantičnijeg, malo više krojenog po našoj meri nego što je bilo nepodmazano i škripavo juče.

Zato će neko predano voziti godinama, promeniti mnogo bicikala i bez žaljenja uložiti u njih mnogo novca, vremena i čistih krpa. To je divno, jer treba ići do kraja i predavati se do kraja u stvarima koje volimo. Ali neko drugi će na svom prvom, jeftinom biciklu i u svojim prvim sporim vožnjama, već biti ciklonaut. Neka glava umorna od nedostatka snova sešće na neugledno pedaralo čije kočnice rade po sopstvenoj volji, lanac škripi a točkovi se uzaludno pretvaraju da su sasvim okrugli. I zakotrljaće se lagano a onda će, u nekom suptilnom trenutku inspiracije i nadahnute igre, uzleteti kroz boje osvojenog dana pravo u svoj lični kosmos. Jeftino može biti dobar način da se nađe dragoceno. Lagano može biti dobar način da se dođe do beskonačnog.

Ciklonautika je i strast pronalaženja i osvajanja čarolije u tkivu svakodnevnog.
Kad se ima volje za tako nešto, ništa nije nemoguće - granice su samo ono što
sami sebi nametnemo, jer pravila u ovoj igri određujemo sami.

I na kraju, nije važno da li ćemo baš uvek nešto otkriti - i sâmo traganje je već suština i nagrada. Ciklonauti nismo zato što smo na nekom posebnom, ovakvom ili onakvom putu: to smo kad god smo u orbiti svoje mašte, u bestežinskom stanju drugačijeg doživljaja svakodnevice. Ništa nas ne sprečava da lebdimo; ciklonauti možemo biti kad god i gde god poželimo. U tome je stvar: želeti dovoljno jako i dovoljno često, pa navigati poletno kroz galaksiju svojih želja.

Ni čime ćemo to činiti nije toliko važno: na ovom mestu se kao jedan od mnogih načina, preporučuju i vole dva točka i pedale... Ciklonautika :)

Ništa ne treba zanemariti, preskočiti ili odbaciti, svuda su znaci i putokazi ka orbiti. I ka osmehu - klici bestežinskog stanja.