zanimljivi
tekstovi,
članci,
reportaže
Tekstovi 


home
-> ova strana

Duhovni život
vozača bicikla


Kratki tekst profesora Vujadinovića, objavljen devedesetih godina u "Politici". Poverite koliko je aktuelan i danas.

Srbija u EuroVelo uniji


EuroVelo ruta broj 6, Dunavska ruta u Srbiji... Slobodan Katić piše o rezultatima i perspektivama koje nam donose.
Putokazni sistem
za Dunavsku rutu u Srbiji
Sistem putokaza za deo Dunavske biciklističke rute koji vodi kroz Srbiju je po koncepciji i dizajnu jedinstven u odnosu na druge dunavske zemlje, a po pojedinim karakteristikama je originalan i u evropskim razmerama - pročitajte u ovom tekstu više o tome.

Od velosipeda do bicikla

Povodom 125. godišnjice biciklizma u Srbiji, evo jednog zanimljivog teksta o počecima i istoriji bicikizma kod nas.
Biciklistički karavan
Pariz-Peking u Srbiji
Grupa od preko sto biciklista iz raznih zemalja je na putu od Pariza do Pekinga, dugom pet meseci i 12000km, prošla i kroz Srbiju. Pogledajte kako smo ih dočekali i kako smo se družili sa njima.
Pjer i Marija Kiri, ciklonauti :) Dvoje velikih naučnika su bili i veliki ljubitelji biciklizma. Odlazili su na duge ture i istraživali na dva točka, ne bojeći se ni avantura.
Mrtva sezona
Milan Urošević - Mix
Prva srpska biciklistička  horor-priča. Najzad prilika da se do mile volje plašite na dva točka, a da to ne bude zbog automobila :)

Across Asia on a bicycle
Thomas Gaskell Allen
& William Lewis Sachtleben

Download (pdf, 6Mb, engleski)

Od Konstantinopolja kroz Persiju i Turkestan, preko Samarkanda i kroz pustinju Gobi, do Pekinga... 1891-1892. godine!

Samo dan nakon što su diplomirali, Tomas i Vilijem su krenuli na put oko sveta koji je potrajao tri godine i bio dug 24.000 kilometara. Najzanimljiviji deo tog poduhvata su opisali u ovoj knjizi. Bilo je to prvi put posle Marka Pola da su neki putnici iz zapadnog sveta prešli kinesko carstvo od njegovog krajnjeg zapada do Pekinga. Tokom tri godine ni jednom nisu koristili nekog vodiča ili prevodioca, trudeći se da nauče jezik(e) svake zemlje kroz koju su prošli...

Japan-Hrvatska
na prečici za Englesku
Ili kako su u Rijeci ugostili nekoga ko je potegao na taj put...
Zen biciklizma Osam hiljada kilometara godišnje, pređenih na jednoj istoj ravnoj deonici dugoj devet kilometara? Može li se to a da nam se ne zavrti u glavi, da nam ne popuste živci, da nam zbog slabe upotrebe ne zarđa ležaj volana? Može ako...
Tragovi kočenja Vesele, tužne, romantične i ostale priče i dogodovštine iz života naših pedafila. Pročitajte, i priložite nešto sa svoje strane :)
Od starog motocikla
novi mot... bicikl
Evo kako je jedan Beograđanin uradio baš to, koristeći pri tome i poneki ne baš uobičajen deo: amortizer iz rashodovanog bolničkog kreveta, plastični odvod za kuhinjsku sudoperu, komad upravljačkog mehanizma Bube...
Zabranjeno pujkanje pasa na bicikliste Iz jednog prašnjavog podruma pravo na Ciklonaut sajt: pogledajte kako je 1932. godine izgledala "dozvola za teranje bicikla" u Srbiji, i kakvih su propisa morali da se pridržavaju biciklisti i oni koji su se sretali sa njima.

Mudrolije

"Biciklizam je kao crkva - mnogi pohađaju, ali samo neki razumeju." (Jim Burlant) Pogledajte malu zbirku vrcavih komentara na temu bicikla i biciklista. Neki od autora su slavne ličnosti, drugi su jednostavno pripadnici velikog bratstva na dva točka.
Eureka! Ledocikl, snegocikl, hopacupacikl - evo nekih potresnih inovacija u svetu bicikala. Sve su hrabre i originalne, sve su rezultat kućne inicijative i preduzimljivosti, a koliko su upotrebljive prosudite sami...

TransGlide2000

Inovativni sistem masovnog prevoza u gradovima: struja vazduha u tunelima providnih zidova olakšava i ubrzava kretanje bicikala i drugih HPV-a.
Odiseja2000 Prvog januara 2001. završena je najveća biciklistička tura svih vremena: godinu dana i 32000km na putu kroz 45 zemalja. Kakve su se ale upustile u ovo? Različite. Jedni su bili u odličnoj kondiciji. Drugi su imali osamdeset godina. Treći su imali iskustva. Četvrti nisu imali nogu. Peti su je izgubili tokom puta. A većina se na kraju složila da treba da tuže organizatora...

Bicikl
Momo Kapor

Pre nego što odete u radnju, pogledajte kakve neophodne kvalitete treba da poseduje vaš bicikl.

Vive Velocio!
Gabe Konrad

Vrlo zanimljiv i pomalo nostalgičan članak o jednom od važnih ljudi u istoriji biciklizma. Pročitajte "Sedam zapovesti" za cikloturiste; upoznajte se i sa nekim egzotičnim rešenjima menjača, iz dana kada su još bili u povoju.

Lusien Šiper,
biciklistički milioner:
"Možda sam samo lud"

Šta biste rekli kad biste čuli da postoji bakica koja je počela da vozi u 52. godini, u 70. prešla više od 42.000km za godinu dana, a prošle godine, kao aktivna takmičarka, u sedamdest osmoj godini postala šampion sa pređenih "samo" 23.500km i sa vožnjama od po 200km dnevno?

Fenomen biciklizma
Nebojša Manojlović

O istoriji i razvoju biciklizma, o filozofiji pedalanja, i nekoliko saveta za početnike.
Biciklima preko Anda
Ahim & Ingo Can (1999.)
Priča o andskoj avanturi nemačkog bračnog para.

 

HOME
O Ciklonautu
Turoteka
Kako? Ovako...
Čekićara
GPS navigacija
Tekstovi, članci
Foto galerija
Trange-frange
Ukradeno
Radnje, servisi
Linkovi
Kontakt