Svrbiguz  
Dunavska biciklistička ruta  
Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi


   Deonica 6:
  
Ram - Srebrno jezero - Veliko Gradište - Golubac - Donji MiIanovac (95km)

   • mapa (2,6Mb)
legenda za mapu
  H - hrana
P - prenoćište

   • GPS data (tracklogs & waypoins)


Na mestu na kome u Ramu pristaje skela nalazi se kafana "Lederata" (H). Na prostoru između reke i kafane može se podići šator (naravno, treba pitati za dozvolu osoblje kafane, a oni će to dozvoliti) ako nas baš tu stigne sumrak.


Ram, pristanište skele, R2080: 0km

Trasa glavne rute, alternative i deturovi na delu od Rama pa do Bregova (prelazak iz Srbije u Bugarsku) obeleženi su putokazima Dunavske biciklističke rute.

Sa ovog mesta krenućemo pravo napred, uzbrdicom koja je duga manje od kilometra a izvešće nas sa 72 na 118m nadmorske visine.

Detur br. 9:  Ram - Zatonje (9km)

Na mestu na kome pristaje skela iz Stare Palanke levo se odvaja put koji se brzo pretvara u makadamski pa u zemljani, i kojim se do sela Zatonje može stići idući uz obalu reke. Vidici su odavde lepi: na drugoj strani Dunava je ušće reke Nere koja predstavlja granicu između Srbije i Rumunije, a na rumunskoj strani se dižu i prva zelena brda Karpata - kontrapunkt ravnici na srpskoj strani. Ali na prvoj trećini je ovaj put dosta zarastao (iako je potpuno prohodan) a u drugom delu se penje uz stranu Velikog brda, gde podloga postaje peščana i teža za vožnju. S druge strane, pogled sa tog uzdignutog dela je još bolji. Ovaj detur će se sigurno dopasti onima koji su opremljeni mauntin biciklima, potrebnom dozom radoznalosti, i pristojnom dozom strpljenja za vožnju po povremeno lošijoj podlozi.

Detur se završava na raskrsnici R2110, gde se spajamo sa glavnom rutom.


0,3km - Ram, R2090
Desno se odvaja uličica kojom se brzo može stići do ramske tvrđave. Grad Ram se prvi put pominje 1128. godine, kada se u njegovoj blizini odigrala bitka u kojoj su Vizantinci pobedili Ugre. Utvrđenje čije ostatke danas možemo videti podigao je turski sultan Bajazit II, krajem 15. i početkom 16. veka. Među zidinama se ističe pet kula, spojenih visokim bedemima. Tvrđava je danas zapuštena, unutrašnjosti zarasle u travu, ali sa zidina se otvaraju široki vidici i ima lepih pozicija za fotografisanje. Tokom leta u tvrđavi ima dosta zmija pa treba pažljivo hodati.

Ram, prilazak pristaništu skele.

Detur br. 10:  Ram - Viminacijum (18km u jednom pravcu)

Poseta arheološkom nalazištu Viminacijum je svakako jedan od najvrednijih izleta na srpskom delu toka Dunava. Viminacijum je rimski grad i utvrđenje u blizini sela Kostolac i istoimenog rudnika uglja. U Evropi se danas sva slična mesta osim dva slučaja nalaze ispod savremenih gradova, što otežava istraživanja i iskopavanja. Viminacijom je jedno od ta dva mesta, i odlikuje se izuzetnim bogatstvom već u površinskom sloju (oranice) pa predstavlja izuzetan lokalitet u svetskim razmerama, a vrednost mu je neprocenjiva. Stoga zaista vredi prekinuti na pola dana putovanje duž Dunava, i posetiti ovaj lokalitet.

Više o Viminacijumu na službenom sajtu www.viminacium.org.yu

Na deturu postoji neasfaltirane deonica (odmah po izlasku iz Rama) duga nešto više od 4km. Ako je vreme kišovito ili ako nam ne prijaju zemljani putevi, možemo je zaobići tako da ka Viminacijumu krenemo sa R2100. Međutim i na delu posle D 150 postoji zemljana deonica koja se ne može zaobići, tako da na ovaj izlet ne treba ići ako je vreme veoma kišovito. Pristup isključivo asfaltom moguć je samo sa strane Požarevca, odnosno preko Kostolca.

R2090: 0km

Iz uzanih uličica na vrhu Rama spuštamo se lošijim makadamskim puteljkom do oko 400m odaljene raskrsnice
Rd 100 od koje ćemo nastaviti zemljanim putem u podnožju nasipa (put po nasipu je na ovom delu lošiji, pa je bolje ići ovuda). Oko 3km posle Rd 100 možemo se popeti na put po nasipu.

5,6km - D 110
Nešto pre ove tačke počinje asfalt, a na njoj ćemo napustiti nasip i skrenuti desno, sledeći asfaltni put koji nas vodi do sela Kličevac.

10,2km - Kličevac, D 130
U Kličevcu izlazimo na Put za Požarevac i skrećemo desno. Potom se držimo tog (mirnog) puta.


14,4km - D 150
Ovde treba da skrenemo desno, na makadam ski put koji vodi kroz polja. Tim putem se krećemo na severozapad manje više u pravoj liniji, prema kupoli iznad glavnog lokaliteta Viminacijuma koju možemo videti još izdaleka. Poslednjih par km su sa zemljanom podlogom.

Ali pre nego što skrenemo vredi produžiti asfaltom još nešto manje od 500m - tako ćemo stići do mesta na kome se put iznenada završava, odsečen čeljustima ogromnih bagera površinskog kopa Kostolačkog rudnika. Sa ovog mesta se otvara pogled na ogromni i duboki prostor kopa po kome gmižu velike mašine. Prizor svakako nije od one vrste koja bi se svidela ljubiteljima prirode, ali jeste vrlo neobičan. Najbolje mesto za pravljenje fotografija na kojima se vidi kako asfaltni put nestaje na ivici ponora i "u sredini neba" je u livadi sa strane. Pažnja: ivica kopa nije obezbeđena. Nemojte joj prilaziti jer bageri skidaju materijal ispod, tako da se na vrhu formira neka vrsta "strehe" koja se može odlomiti - a ispod je prava provalija.

17,5km - D 210
Parking ispred kupole glavnog lokaliteta, tu je i blagajna (cena ulaznica je sasvim pristojna). Za turu sa vodičem treba pričekati da se formira manja grupa.

Ako krenemo 1-2km dalje uzanim asfaltnim putem u pravcu visokog zdanja termoelektrane Drmno, naići ćemo na druge delove kompleksa Viminacijuma, koje takođe možemo posetiti.

Od D 220 se do Rama vraćamo istim putem.

1,8km - R2100
Desno se skreće za Kostolac i Požarevac; nastavićemo pravo, vrlo mirnim putem ka Srebrnom jezeru. Asfalt je do sela Zatonje u osrednjem stanju a potom vrlo dobar.

6,9km - Zatonje, R2110
Mesto na kome se sa leve strane spaja detur br. 9 (Ram - Zatonje, videti iznad).

7,1km - Zatonje, R2115
Odmah posle velike žute kuće koja se nalazi sa leve strane i čiji je ulaz "ukrašen" sa dva gipsana lava nesumnjive umetničke vrednosti, dolazimo do ove raskrsnice na kojoj treba skrenuti levo, nizbrdo.

Posle kratkog spusta uzanom uličicom, izbijamo na put prosečen pravo kroz očaravajuće vizure Dunava na jednoj, i Srebrnog jezera na drugoj strani. Deonica koja nas očekuje duga je 7km i vrlo je lepa. Vozićemo nasipom, po uzanom asfaltnom putu sa slabim saobraćejem, i između dve vode - rečne i jezerske. Prostor je ovde ponovo širok: oko može neometano da luta u daljinu, po širokoj krivini Dunava sve do blistavog crkvenog tornja u slikovitom rumunskom seocu Divići, ili da se gnezdi na zelenilom opletenim obalama Srebrnog jezera. Voda jezera će se zatim stidljivo ogrnuti velom rita i sakriti od pogleda - tako će ostati sve do njegovog drugog kraja, kada ćemo još jednom moći da uživamo u prolasku uzanim nasipom između dve vode. No Dunav će nas stalno pratiti sa leve strane.


Ram i tvrđava


Pejzaž u blizini sela Zatonje

15,0km
Srebrno jezero. Nastalo je pregrađivanjem dva kraja dunavskog rukavca, a istočni deo je turistički "epicentar". Tu se nalaze hotel, brojni restorani i pansioni (H, P) uglavnom vrlo dobrog i odličnog kvaliteta (odnos cena-kvalitet je verovatno jedan od najboljih u Srbiji), uređena plaža, šetalište, kamp (P)... Postoji i mogućnost krstarenja po Dunavu izletničkim brodićem (na tabli sa programom vlasnik posebno ističe da je vožnja besplatna za sve osobe starije od 70 godina koje se pojave u pratnji oba roditelja).

Ako su nam se dani puta nagomilali na leđima, ovo je dobro mesto za temeljniji odmor. Do kampa i hotela se stiže šetalištem pored plaže (desno), pansioni i restorani su ispred nas.

15,3km - R2130
Putovanje ćemo nastaviti skrećući levo na ovoj raskrsnici u centru vikend-naselja, odakle pored restorana Beli Bagrem (H) ubrzo ponovo izlazimo na obalu.

17,0km - Veliko Gradište, R2140
Na ulazu u Veliko Gradište desno se odvaja asfaltni put; ostaćemo na prijatnom putu koji vodi uz obalu i šetalište na njoj.

18,1km - Veliko gradište, R 2170
Pristanište skele za Rumuniju i granični prelaz. Skela je samo za putnički saobraćaj (ne prevozi vozila) a kreće ka rumunskoj varošici Moldovi svakog dana u 9h ujutro. Povratak je u 14h po srpskom vremenu (15h po rumunskom). Tokom zime red vožnje može biti pomeren za 1h unapred.

Napomena: skela od 2007. godine ne saobraća, očekuje se da ponovo proradi ali nije poznato kad će to biti.

Odmah posle pristaništa počinje park - zgodno mesto za predah. A za nastavak putovanja skrenućemo na R 2180 desno i posle malo više od 100m na R 2190, ponovo desno.

Paralelno sa desna strane je centralna ulica Velikog Gradišta. Sa obe njene strane je nizak drvored, zgrade su niske, vremešne i pomalo oronule, tu su pošta, pekara i prodavnice.

Čitavo Gradište inače poseduje dragoceni talenat da namernika elegantno spušta ka Dunavu te da ga na kraju, onako kako to pravila lepog gradskog vaspitanja nalažu, uvede u već pomenuti park pored reke. Ćuteći na ušću zlatonosne reke Pek, varošica ispira grumenje vremena lagano i bez žurbe, pa se ima utisak da oni datumi koji su već potrošeni u Beogradu, ovde tek treba da budu upotrebljeni.

18,7km - Veliko Gradište, R2220
Na ovoj raskrsnici se desno nalazi prodavnica "Auto Miša" koja pored delova za automobile prodaje i osnovne delove za bicikle. Ovde ćemo skrenuti polulevo, proći pored trouglastog skvera (ostaje nam sa desne strane) i produžiti još jednom polulevo, do R2240.

19,0km - Veliko Gradište, R2240
Pravo vodi glavni put ka Golupcu a levo mirniji i mnogo lepši sporedni put do tamo, preko sela Požeženo. Naravno, odabraćemo tu varijantu i skrenuti ovde levo.

20,6km - R2250
Odmah po prelasku mosta preko reke Pek ovde se levo odvaja makadam koji vodi na nasip pored reke. Produžićemo pravo, ostajući na glavnom, asfaltnom putu.


22km - R2260
Desno se odvaja put za selo Braničevo a mi ćemo za Požeženo i Golubac nastaviti polulevo.

23,7km - Požeženo, R2270
Pomalo zbunjujuća raskrsnica na kojoj se pravo ide u centar Požežena a glavni put (koji treba da sledimo) skreće desno.

24,5km - R2280
S leva nam dolazi asfalt koji takođe vodi u Požeženo i koji predstavlja kraj detura br. 11. Nastavićemo pravo.

30,1km
Selo Vinci, par prodavnica.

30,4km
Kafe "Holivud" (H). Lep položaj na obali, širok vidik sa terase prema rumunskoj strani.

31,6km
Prolazimo pored prostrane borove šume (pomalo neočekivano za ovu nadmorsku visinu) u kojoj se nalazi veliko vikend-naselje sa preko hiljadu kuća - mada je u zelenilu teško primetiti da ih je toliko. Na ovom mestu se udesno odvaja put ka oko 700m udaljenom pansionu "Dunavski Raj" (H, P). Pansion se nalazi na lepom mestu usred šume, u novoj velikoj kući, i nudi dosta za umerenu cenu. (Jedina slaba tačka je trpezarija koja se nalazi u suterenu i deluje pomalo klaustrofobično - ako je vreme lepo treba neizostavno obdovati napolju, u lepom dvorištu.)

   


Detur br. 11: nasipom od Velikog Gradišta do sela Požeženo (6km)

Putem po nasipu takođe možemo stići do Požežena. U tom slučaju ćemo na R2250 skrenuti levo. Na jednom kraćem delu podloga je ovde zemljana, tako da detur preporučujemo ako je vreme suvo.

R2250: 0km

1,95km
Nailazimo na lošiji deo puta po nasipu. Ali na ovom mestu možemo sići desno na paralelni zemljani put koji je u boljem stanju.

4,2km
Ulazak u Požeženo.

4,8km
Restoran "Alaske zore" (H). Lep položaj na uzdignutoj obali reke.

5,1km - D 220
Ovde ćemo napustiti obalu i skrenuti desno, ka glavnom putu.

Na tački "metle" nalazi se radionica za izradu brezovih metli. Tu možemo da posmatramo čitav zanimljivi proces izrade ovog neupadljivog, a tako važnog kućnog "alata", i sigurno ćemo ovde provesti prijatne trenutke tako da posetu svakako preporučujemo. Požeženo je nekada bilo jedno od samo par mesta u kojima su se metle pravile za čitavu staru Jugoslaviju. "Organizacija" posete je jednostavna: radionica se nalazi u dvorištu kuće vlasnika Zlatimira Kostića, i potrebno je samo da pozovemo domaćina ili nekoga od ljubaznih članova porodice, koji će nas onda drage volje uvesti unutra.

5,7km - R2280
Izlazak na glavnu rutu.

   

32,9km
Jedna tabla na ovom mestu tvrdi da se levo skreće do obližnje picerije, pekare i plaže. Picerija ima čudno radno vreme (17h-01h), za pekaru nije sigurno da uopšte postoji, plaža je pitanje ukusa i mašte, a sve zajedno je preko dana uglavnom pusto. Ali za one koji vole da kampuju "na divlje", iza picerije (odnosno njenog dvorišta) nalazi se lepa ograđena livada. Ispred picerije je česma a i WC je u dvorištu - dakle sve što je potrebno nezahtevnim putnicima je tu. Za dozvolu pitati u piceriji.

33,3km - Usije, R2290
Ispred kafane zvučnog imena "Casablanca", koja izgleda kao da je tu preneta iz nekog sela u Andima, nalazi se trouglasta raskrsnica na kojoj bi se Ingrid Bergman i Hemfri Bogart mogli rastati podjednako efikasno kao i na filmu, ali mi ćemo se zadovoljiti time na njoj skrenemo polulevo.

35,0 - R2300
Izlazimo na glavni put Veliko Gradište - Golubac. Pravo se ide za selo Radoševac a mi ćemo na ovoj raskrsnici skrenuti levo, ka Golupcu. Oko kilometar iza ovog mesta sa jedne krivine ćemo ugledati najširi deo Dunava (skoro 6km!), koji se ovde proteže i lenstvuje pre nego što bude upregnut u jaram dugačke Đerdapske klisure.


Gore levo: pejzaž u blizini Zatonja. Gore: put Ram-Zatonje. Dole: na skeli za Ram.

37,8km - Golubac, R104
Levo i uzbrdo se ide ka selu Maleševo, manastiru Tumane i selu Turija na putu Majdanpek - Požarevac; nastavićemo pravo. Oko 500m pre ove raskrsnice, na ulazu u Golubac nalazi se varoška plaža i uz nju teren nekadašnjeg kampa. (Mesto je i dalje zgodno za one kojima ne smeta divlje kampovanje.)

37,9km
Golubac, centar. Levo se skreće ka obližnjem hotelu "Golubac" (H, P). Iza hotela i duž obale pruža se lep veliki park, a iz parka se ponovo otvara pogled na neverovatnu rečnu pučinu koja varošici "ukida" č'itavu jednu stranu sveta.

38,7km
Uređen izvor desno, na izlazu iz Golupca. Voda je odlična.

Velika Čuka (4km)

Da bismo onih 6km Dunava mogli da spakujemo u jedan (nezaboravni) pogled, potrebna nam je neka pogodna visoka tačka u ovom kraju. Kao stvorena za tako nešto je Velika čuka (316mnv), zelenilom obrasli vrh malo iza Golupca, koji ćemo prepoznati po anteni repetitora. Preporučujemo da svakako odvojite vreme za posetu ovom mestu, jer ono "nezaboravno" nije nimalo preteran izraz.

40,2km (70m) - S Vel Cuka
Ovde treba sa magistrale skrenuti na makadamski put koji odmah počinje da se penje, najpre lagano pa onda strmije. Na samom skretanju postoji česma, i par klupa i stolova - zgodno mesto za predah. Oni sa dorom kondicijom i dovoljno snage mogu biciklom da stignu do pod sam vrh, a onda treba par minuta ići pešice. (Prtljag je ipak pametno skinuti sa bicikla i ostaviti ga u nekoj od kuća na skretanju sa magistrale.) Ostali mogu (i treba) da pašače - i to će samo po sebi biti prijatno posle dugog vremena provedenog u sedlu.

Tokom uspona vrh nam je stalno se desne strane. Na 1,4km od magistrale stižemo na raaskrsnicu na kojoj treba skrenuti levo (desno se u blizini nalazi jedna usamljena kućica). Poslednjih par stotina metara su vrlo strmi; na završni (kratki) komad se ne može na biciklu. A onda dolazio vreme da budemo oduševljeni i ushićeni: ogromna plava pučina leži nam pod nogama, desno se šepuri Golubačka tvrđava, pravo pred nama na rumunskoj strani reke iz vode proviruje krnji zub stene Babakaj, dugi tanki most tamo skače na ostrvo Moldova Veke, a na obali se šareni i blista lepo seoce Koronini... I sve to nam poslušno staje u dlan - Velika čuka spada u ona mesta koja nekom svojom popsenom magijom kondenzuju prostor, pa sa svojih par stotina metara visine izbijaju iz nas onoliko emocija koliko bi nam podarili i Himalaji.

Za detaljniji opis ovog izleta i GPS treklog pogledati vodič "Hiking & Biking u NP Đerdap"
(biće postavljen na sajt do proleća 2009)
.

42,2km
Na ulazu u Golubačku tvrđavu (Jerinin grad) desno ispod puta se nalazi uređen izvor, spomen-česma Zaviši Crnom. Zaviša je bio čuveni poljski vitez koji je na ovom mestu poginuo u borbi sa Turcima, 1428. godine.

Stotinak metara pre ovog mesta prošli smo veliku tablu koja označava ulazak u Nacionalni park Đerdap. Iz parka ćemo izaći nekoliko kilometara pre Kladova, kod antičkog naselja Dijana. Do tamo nas očekuje jedan od najlepših delova na čitavom toku Dunava. Daleka prošlost i izuzetne prirodne lepote na jednom mestu, više od sto dvadeset kilometara ključajućeg prusustva obale i fantastične velike klisure, tajanstveni pusti zalivi, livade, šume, stene, visoke kamene vertikale, planinski bogazi, rečice, potoci i izvori, drevni zidovi koji strče iz vode i iz legende, duhovi potopljenih atlantida - ostrva, gradova i sela – i vrtoglavica nad ponorom vremena otvorenom u ognjištima starim 7000 godina. Na čitavom ovom potezu asfalt je solidan ili vrlo dobar a saobraćaj je tako slab da nam ni malo neće smetati - eto šta nam je na meniju za naredne dane.

("Dunavska magistrala" - često korišćeni naziv za deonicu Golubac - Donji Milanovac - Kladovo - Negotin, u suštini je veoma daleko od stvarnog stanja stvari. Tačnije bi se ova duga traka asfalta stisnuta između stena i vode mogla opisati recimo kao "Dunavska mirna staza za fno raspoloženo društvo na biciklima" :)


Golubačka tvrđava-grad

Ne zna se tačno ko je podigao ovaj utvrđeni grad koji se početkom 14. veka pominje kao mađarsko utvrđenje, ali se veruje da su to bili Sloveni - Braničevci. Od kosovske bitke do 19. veka prelazio je više puta iz srpskih u turske ruke (za Turke je predstavljao jedan od najznacajnijih pogranicnih gradova), da bi konačno bio vraćen Srbiji 1867. godine.

Grad ima devet kula visokih do 25m a podeljen je na gornji i donji deo. Jedan je od najznačajnijih srednjevekovnih gradova na čitavom Balkanu.


Lepo je ostati ovde neko vreme i prošetati se po tihom prostoru ispunjenom prepletom zidova i kula, čije se perspektive sidre za zemlju kanalima kroz koje im Dunav dolazi u goste. Odatle se lepo vidi kako tvrđava ćuti, umirena na svom legalu i zaokupljena sobom. Kad budemo krenuli dalje, otkrićemo da ona ima jedan izgled kad joj se prilazi sa golubačke strane, a drugi kad se od nje odlazi ka Milanovcu. Na onoj prvoj strani sunce se taloži na njeno kamenje poput dragocene šminke na licu ostarele dame, uspevajući da ublaži oštrice razvalina i počisti krhotine na zidinama koje se tope u vodi. Na drugoj strani tvrđava deluje bezubo, pritisnuta sopstvenom težinom, reumom i samoćom, zabrinuta moćnom senkom brda iznad sebe.

NP Đerdap
Nacionalni park Đerdap proglašen je 1983. godine i jedan je od najznačajnijih nacionalnih parkova Evrope. Pruža se uz obalu Dunava a ima širinu od 2 do 8km, odnosno površinu od skoro 64.000ha - najveći je u Srbiji. Neki od vrhiva koje obuhvata visoki su preko 800m tako da je ovo i planinski i rečni nacionalni park. U vrednosti parka spadaju: Đerdapska klisura (najveća klsura–probojnica u Evropi), geomorfološke forme poput pećina i jama od kojih su mnoge još nedovoljno istražene, deset strogih prirodnih rezervata sa vrlo retkim biljnim vrstama, reliktima i endemima (od 1100 utvrđenih vrsta 35 su reliktne a 92 trajno zaštićene), bogat životinjski svet (orlovi i sokolovi, jeleni, medvedi, vukovi, risovi, šakali, tvorovi, pa čak i dovokoze), brojni kulturno-istorijski spomenici (Lepenski Vir, Trajanova tabla, Dijana, Golubački grad, itd.) te vidikovci (11 vrhova visokih preko 500mnv).


Golubačka tvrđava

Iza tvrđave ćemo stići na ulaz u prvi od četiri dela Đerdapske klisure: Gornju ili Golubačku klisuru. Na rumunskoj obali Dunava, nadomak slikovitog sela Koronini, na drugom kraju linije odbrane ždrela klisure, uočićemo manjeg parnjaka Golubačke tvrđave - to je drugi očnjak u čeljustima nekadašnjeg moćnog dvojstva. Nalazimo se na mestu zvanom Babakaj, a zamišljena linija ka drugoj obali poklapa se sa pravcem pradavnog prirodnog zida koji je držao Panonsko more na ovoj strani.

Posle tvrđave kvalitet asfalta je loš a zatim se popravlja po sistemu koji otklanja opasnost od zastoja u radu srca usled prevelike sreće: prolazimo komad dobrog pa komad lošeg asfalta, sa sve dužim dobrim komadima.

43,2km
Prolazimo restoran Stil (H) sa desne strane puta. Posle ovog mesta ulazimo u centralni deo Gornje klisure i prolazimo ispod litice Jelenske stene.

46,3km
Pecaroški sto i klupa uz obalu sa leve strane puta - zgodno mesto za predah. Trisotinak metara dalje je još jedna takva "garnitura".

49,7km - Brnjica, R 2320
Ovde se nazi i restoran "Toma" (H) koji ima lep položaj na uzdignutoj obali reke. Oko 5km posle ovog mesta je i kamp Toma - ukoliko želimo da koristimo bungalove u tom kampu, treba se ovde u Brnjici obratiti osoblju u restoranu. A ako nismo raspoloženi da vozimo ni metar dalje, dobićemo dozvolu da šator podignemo pored restorana. Gornja klisura se završava nadomak sela, i potom ulazimo u Ljubkovsku kotlinu.

53,1km
Još jedna klupa uz reku, sa lepim pogledom.

56,1km
Levo se odvaja makadamski putić koji vodi do oko 300m udaljenog kampa "Toma" (P).


Bitka za ulazak u klisuru
(foto: Boris Erg)

Na toj strani se nalaze i ostaci rimskog kastruma Novae, iz 3. veka n.e. To je jedan od najvećih i najbolje očuvanih rimskih logora pored Dunava, što još uvek ne znači da na ovom mestu može da se vidi mnogo toga: kada nivo reke nije visok, ugledaćemo ostatke velike kružne kule, trapezoidnog pristaništa sa još dve kružne kule, i ostatke nekih drugih zgrada koje su postojale u utvrđenju. Ako je nivo reke visok, iz vode će viriti samo mali deo zidina. Da bismo došli do logora krenućemo gore pomenutim makadamom i na raskrsnici udaljenoj 40m od glavnog puta skrenuti desno (levo se ide za kamp). Sledećih 350m sledićemo zemljani, prilično zarasli put koji kroz gusto rastinje krivuda do obale Dunava i ušća rečice Čezave.

61,2km
Kafana "Stari Alas" (H), na levoj strani puta.

61,9km
Selo Dobra. Za centar sela se sa glavnog puta na ovom mestu skreće desno. U selu postoji mali motel koji trenutno nije u funkciji (predviđeno je da bude rekontruisan ali se ne zna kada će to biti) kao i dva pansiona sa domaćom atmosferom. U "hardverskom" smislu pristojni pansion "Stanojević" (H, P) je u kući koja se nalazi na samom skretanju sa glavnog puta za centar. Bračni par Stanojević (muž je bivši dunavski brodski vuk) je glavna vrednost ovog mesta: domaća hrana u obilatim količinama, isto toliko prijateljstva, veselog gostoprimstva, prisnosti i spontanosti, čine da se gosti osećaju kao da su u poseti rodbini. Stanojevići za svoje goste po želji organizuju i posetu njihovom salašu. Vrlo dobar je i pansion "Cvetković" (H, P), oko 400m dalje na glavnom putu ka Donjem Milanovcu, sa leve strane, na sjajnom mestu iznad reke.

U zgradi motela u Dobri postoji mali etno-muzej, ispred motela je česma. U dvorištu osnovne škole može se (uz dozvolu osoblja) podići šator.

66,1km - R2340
Desno se skreće na detur br. 12 (stari put za Beograd, videti ispod). A naša glavna ruta se naravno i dalje drži puta pored Dunava, postepeno se penjući na veću visinu. (Ovaj blagi uspon završiće se kasnije strmijim delom iza muzeja Lepenski Vir, na visini od 225m.)

Nastavljajući vožnju po glavnom putu, do skretanja za arheoloko nalazište/muzej Lepenski Vir proći ćemo drugu klisuru Đerdapa, Gospođin vir.

Dok napredujemo ka istoku, pogled će nam sigurno privući usamljena i neobična kamena gromada koja strči iz zelenih brda na rumunskoj strani – ime joj je Treskavac (kažu, zbog toga što munje često udaraju u nju) a nalazi se tačno preko puta muzeja. Tako će nam, osim kao divan ukras na horizontu, poslužiti i kao dobar orijentir.


Pogled na Dunav
sa putića koji počinje kod muzeja Lepenski Vir

Detur br. 12: izlet u brda iznad Dunava starim putem za Beograd (18km)

Vrlo lep i zanimljiv detur koji pri tome čitavom dužinom vodi po asfaltnom pututako da ga možemo proći po svakom vremenu. Međutim asfalt je u vrlo lošem stanju i biće prihvatljiv samo onima kojima ne smeta truckanje (što će im biti više nego nadoknađeno izgledom okoline i atmosferom). Saobraćaj na ovoj deonici praktično i ne postoji. Put je do 1986. godine bio deo glavnog puta koji je povezivao Golubac i Kladovo, i tako predstavljao vezu zabačenog krajnjeg istoka sa ostatkom zemlje i Beogradom. Potom je uz reku probijen deo puta koji je nedostajao (na tom novom delu graditelji su morali da probiju desetak tunela – zato je zakasnio u odnosu na ostatak Dunavske magistrale) a stara brdska deonica koja se penje na ramena planine Severni Kučaj je zaboravljena - skoro da je isčezla i sa karata, pa je tako ostavljena zadovoljstvu samo ponekog retkog namernika koji za nju zna i ima volje da je sledi. Kolovoz je ovde širok malo više od vojničkog opasača, divno pust, a okolina čarobno lepa i može da probudi neke od nasnažnijih emocija na putu niz Dunav: vozićemo kroz prelepu bukovu šumu, izaći na krestu visokog talasa među drugim visokim talasima zelenog mora Kučaja, posmatrati reku sa visine koja širi krila pogledu...

Ovuda je divno proći u svako doba godine, ali je kasna jesen (novembar) najlepša: tada je na šumskom usponu (prva polovina detura) put "zavejan" opalim bukovim lišćem crvene boje, pa se uz sličan tepih između debala i preostalo lišće na granama rađa utisak da se krećemo kroz fantastični crveni tunel, u magičnom crvenom svetu prošaranom tu i tamo noževima svetla sa neba.

Penjemo se na 500m nadmorske visine, pa je vožnja relativno naporna. Ako putujemo niz Dunav, logično je da ovaj detur počnemo na R2340 pa je i donji opis dat u tom smeru. Ali ako je moguće, preporučujemo vožnju u suprotnom smeru - tako će dinamika staze biti izraženija (na 6km uspona "zaradićemo" 11km nizbrdice) a promene pejzaža će se odvijati na još lepši način.

Za orijentaciju je dovoljno zapamtiti da se uvek treba držati asfalta - putevi sa kojima se na par mesta ukrštamo su makadamski ili zemljani.

R2340: 0km (94m nadmorske visine)
Sa magistrale ćemo skrenuti desno, na uzani put koji za početak prolazi kroz jedan raštrkani zaseok. Ubrzo ulazimo u šumu hrastova i bukava. Put se lagano ali konstantno penje.

2,1km (135mnv)
Uspon postaje intenzivniji.

7,9km (440mnv) - D230
Ukrštanje sa sporednim šumskim putem; nastavićemo pravo. Ovde se nalazi jedini deo na deturu na kome je asfalt prekinut, u dužini od 100-200m. Osim toga, odavde počinje i kratak spust, dug malo više od 1km.

9,1km (385mnv)
Odmah nakon što pređemo preko kratkog betonskog mostića, stižemo do kraja spusta i na mesto na kome se levo odvaja dobar makadamski put u pravcu vrha Sokolovac. Nastavićemo pravo, i dalje se držeći asfalta; ponovo počinje uspon.

10,6km (475mnv)
Prostrana poljana Kulmatura sa naše desne strane prvi je veći komad čistine na izlasku iz šume. Na tu stranu se odvaja sporedni šumski put koji vodi ka vrhu Šomrda (803mnv) a naš nas asfalt u blagom luku skreće polulevo.

11,3km (510mnv)
Kraj uspona. Posle jednog kraćeg ravnog dela, počinjemo blagi spust. Uz kolovoz se ređaju divlje jabuke i kruške.

11,6km
Polulevo se odvaja makadamsko-zemljani put u pravcu vrha Čoka Njalta (668mnv).

Na starom putu                            

15,8km (250mnv)
Mesto za predah. Krivina na kojoj put naglo skreće udesno "opremljena" je redom šljiva, koje na njoj čuče kao srećno zabeležene note neke ultimativne simfonije. Pogled će nam se okliznuti niz luksuznu (ili da kažemo – baroknu?) livadu ispod njih, i preko strme ivice pasti na ispeglani plavi čaršav Dunava, daleko ispod. Ovde se vidici zahvataju iz velikog lonca, i piju kutlačom: videćemo uz i niz reku koliko god ona može da dâ, a levo i desno koliko poželimo i koliko možemo da progutamo.

Nadalje spust postaje strm (9-10%). Prolazimo između pašnjaka, kroz prostor u kome se vertikale i horizontale upliću u plavetnilo neba.

17,6km (100m) - D240
Desno i unazad se odvaja makadam u pravcu rezervata prirode Ciganski potok - nastavićemo pravo, asfaltom.

17,9km (83mnv)
Na raskrsnici
R2370 uključujemo se u glavnu biciklističku rutu i skrećemo desno. Ali vredi ovde za trenutak prekinuti napredivanje ka istoku i skrećući levo vratiti se kroz kratki kanjon Boljetinske reke, do oko 2km udaljenog muzeja Lepenski Vir (videti ispod).

70,1km
Uz u prvi od petnaest tunela na deonici do muzeja Lepenski vir. Većina je kratka (do 100m) ali su tri duža od 200m a ovaj je jedan od njih. Iako je saobraćaj slab a u tunelima postoje pešački trotoari, nikako ne treba propustiti da se uključe prednje i zadnje osvetljenje na biciklima. Oznaka tunela na tabli na ulazu je "T21". (Numeracija ide od Kladova ka Golupcu, što znači da tunela na čitavoj dunavskoj magistrali ima upravo 21.)

I sledeći tunel (T20), u koji ulazimo odmah posle izlaska iz T21, dug je preko 200m.

73,1km
Ulazak u tunel T14, koji je sa 256m najduži na deonici do muzeja.


Na ulazu u muzej Lepenski Vir

77,7km - R2350
Nakon izlaska iz tunela T07 stižemo na mesto gde se levo odvaja asfaltni prilazni put do muzeja. Krenućemo tuda, strmo nizbrdo.

77,9km - Lepenski Vir, R2360
Posle kratkog spusta stižemo na parking muzeja. Iza ulaza se pruža lepa livada sa par starih kuća u tradicionalnom stilu (mini etno-selo) u kojima borave kustosi i čuvari. Na ulazu sa parkinga postoji česma.

Livada je sjajno mesto za kampovanje, jedno od najlepših duž srpskog toka Dunava, ali to nije nikakav zvanični kamp. Ipak, za podizanje jednog ili dva šatora dozvolu ćemo verovatnio dobiti. Na obali reke, desno ispod livade, postoji još jedan pristojan prostor za kampovanje koji koriste pecaroši. U zidanoj pomoćnoj kućici koja se tu nalazi postoji i česma. Do ovog mesta se stiže kratkim puteljkom koji se ispod parkinga odvaja desno.


Lepenski Vir

Kultura Lepenskog Vira trajala je u periodu između 8000 godina p.n.e. i 4500 godina p.n.e. Arheološka istraživanja izvedena u periodu 1965-1968. godine otkrila su na ovom lokalitetu tri istorijska sloja u kojima se jedan na drugome nižu ostaci osam naselja. Pronađeni ostaci kuća, predmeta, alata i skulptura svedoče o tome da su njihovi stanovnici posedovali društvenu organizaciju visokog stepena kao i visoku duhovnu i materijalnu kulturu u širokom vremenskom razdoblju od formiranja prvog naselja lovaca i skupljača hrane, do zemljoradnika i stočara u starijem neolitu. Osim Lepenskog Vira, u istom istorijskom periodu su na ovom prostoru postojala i naselja na bliskim lokalitetima Vlasac, Padina i Hajdučka vodenica, a na rumunskoj obali Sheila Cladovei.

Ispod starijih neolitskih naselja (čuvena starčevačka grupa) otkriveni su pre toga nepoznati spomenici praistorijske kulture i umetnosti: planski izgrađeno naselje sa impozantnim ostacima arhitekture i izvanrednim skulpturama od kamena. Pronađeno je više od sto sačuvanih osnova kuća, površine od 5 do 30 kvadratnih metara, sa kanonizovanim trapezoidnim osnovama i ognjištima, kao i više od pedeset skulptura od krupnih kamenih belutaka koje su bile važni elementi u složenoj šemi međusobnih odnosa ognjišta i njihove okoline. Kuće su imale podove od neke vrste čvrstog materijala sa uglačanim površinskim premazom. Skulpture su iznenađujući umetnički i magijski predmeti, prethodno nepoznati u protoneolitskim i neolitskim kulturama. One su i najstarija do sada otkrivena umetnička dela na tlu današnje Srbije – procenjuje se da su nastale oko 5000 godina p.n.e.

Zbog izgradnje HE Đerdap i podizanja nivoa vode čitavo naselje je bilo premešteno na viši nivo u uvali u kojoj je nastalo. Pored se nalazi zgrada muzeja sa stalnom postavkom i brojnim predmetima pronađenim na ovom arheološkom lokalitetu.

Više o muzeju i kulturi Lepenskog Vira ovde: www.donsmaps.com/lepenski.html

U nastavku putovanja ćemo umesto povratka uzbrdo (na glavni put sa koga smo došli) krenuti preko parkinga ka istoku (nizvodno). Na tom drugom kraju parkinga otkrićemo uzani asfaltni put usečen u liticu. On divno vijuga iznad Dunava, nudeći nam lep pogled. Oko 700m posle parkinga nalazi se mesto sa posebno lepim vidikom i tamo će se glasovima ptica zasigurno pridružiti strasno cvrkutanje naših fotoaparata.

79,6km
Prolazimo ispod visokog mosta kojim prolazi magistrala i ulazimo u kratki ali šarmantni kanjon Boljetinske reke. Poput kakvog okamenjenog komada slanine, njegovi zidovi su podeljeni u stotine tankih slojeva koji vijugaju pored i iznad nas. Na pojedinim mestima su ti slojevi snagom tektonskih pomeranja zaokrenuti skoro do vertikale. Zavisno od vodostaja reke, možda ćemo par desetina metara voziti kroz plitku vodu razlivenu preko puta, ali će to biti jednostavan i lak poduhvat – prijatno zrno začina u našem doživljaju ovog neobičnog mesta. Kanjon je inače deo rezervata prirode a osim geomorfološke vrednosti predstavlja i bogato nalazište značajne mezozojske fosilne faune: tako ustvari imamo zadovoljstvo da prolazimo jedno vrlo egzotično mesto, svojevrstan "zamrzivač" u čijem će ponekom kutku točkovi našeg bicikla podići prašinu praistorijskog vremena.

79,8km - R2370
Na izlazu iz kanjona stići ćemo do raskrsnice pored kratkog betonskog mosta. S desna nam dolazi završetak gore pomenutog detura br. 12 (u tom pravcu su i loklaiteti Šomrda, Tatarski Vis i Čoka Njalta sa Pesačom, na koje ukazuju drvene table nacionalnog parka Đerdap), a nastavićemo pravo, ka selu Boljetin i izlazu na glavni put.

80,2km - R2380
Raskrsnica na kojoj se pravo nastavlja ka obližnjem selu Boljetin, a mi treba da skrenemo levo, uzbrdo. Uspon do magistrale je kratak, ali strm.


U kanjonu Boljetinske reke

80,7km - R2400 (120m)
Izlazak na magistralu, skrenućemo desno. Uspon više nije tako oštar kao na prilaznom putu, ali nas očekuje još malo znojenja.

82,6km
Boljetinsko brdo - kraj uspona i prevoj, na nadmorskoj visini od 224m. Odavde ćemo opet videti kako se Dunav praćaka i kupa u samom sebi, igrajući se sa svojim somovima i ribarima. Odmah počinje sjajan spust do reke, dug oko 3km: put sa tri trake, odličan kolovoz, malo saobraćaja, plava pučina pred očima – tu je sve što je potrebno za pravi rock'n'road! A silazimo u nedra prostranog zaliva ispod rta Greben, još jednog mesta na kome je Dunav veoma širok: do rumunske obale ima više od 2km.

Desno je betonska kućica stanice lokalne autobuske linije - zgodno mesto da se pobegne od kiše.

Na starom putu, posle muzeja Lepenski vir

Kraj dana, početak magije

Vidikovac Greben

Za one koji imaju vremena i volje, preporučujemo izlet do 2,4km udaljenog vidikovca na rtu Greben, koji se duboko uvlači u vodu Dunava i spada u najlepša i najatraktivnija mesta na srpskom toku Dunava. Na vrhu visoke kupe koja poput prestola leži između dve obale perspektive su fantastične, i kad se nađemo tamo izgledaće nam da nam svo srebro i plavetnilo reke, kao i njeni brodovi, teku ispod nogu.

Do vidikovca nije teško stići: krećemo zemljanim putem koji se tačno na prevoju Boljetinskog brda odvaja levo. Poslednjih 700-800m treba preći pešice, stazom kroz nisku šumu - bicikli se mogu ostaviti na salašu neposredno pre ulaska u šumu. Za detaljniji opis ovog izleta i GPS treklog pogledati vodič "Hiking & Biking u NP Đerdap" (biće postavljen na sajt do proleća 2009).

90,4km - R2410 - desno i uzbrdo se odvaja put za Majdanpek, nastavićemo pravo.

Veoma se isplati ovde prekinuti vožnju ka Donjem Milanovcu i krenuti strmim putem ka Majdanpeku do galerije "Čovek, drvo, voda" (H, P) (drugi naziv: "Open air gallery"), jednog od najlepših i najzanimljivijih mesta za boravak na srpskoj deonici Dunava. Oko 1,7km od R2410 i na visini od 160m, naći ćemo se na Kapetan-Mišinom bregu (odatle je, kažu, Miša Anastasijević, dunavski kapetan i jedan od najbogatijih ljudi u Evropi svog doba, voleo da posmatra svoje brodove dok plove Dunavom), pred drvenom ogradom i tablom koja nas poziva u voćnjak sa desetinama drvenih skulptura. U tom nesvakidašnjem svetu ima svega - zmajeva, čudesnih riba, vila, krokodila... - a sve ono što je magično primiče se i pitomo stoji uz ono što je svakodnevno, dajući nam šansu da po svojoj volji izaberemo stranu kojoj ćemo se predati.

Domaćin i autor skulptura, večito bosonogi Živorad Stefanović, živi ovde sa svojom porodicom i bavi se seoskim turizmom, pa pored neobične izložbe na brdu sa koga se daleko vidi možemo uživati i u odličnoj domaćoj eko-hrani, u čašici medovine pravljenoj po starom receptu, i u čašici razgovora sa ovim ljudima koji su uspešno izmakli okovima grada.Na njihovom jedinstvenom imanju se može i prespavati (5-6 kreveta u tri sobe).Cene su umerene, mada samo jutarnja kafa i doručak na drvenom stolu ispod nadstrešnice na livadi pred kućom vrede stotine evra... Bonus: ako se dopadnemo domaćinima, dobićemo na poklon osušenu i lakiranu lekovitu gljivu ling-ve-ći (vilina kosica).

Domaća hrana i eko-skulpture.
Ili se radi o eko-hrani i domaćim skulpturama? Svejedno je, obe kombinacije su odlične.

Malo dalje od ove raskrsnice, u području oko ušća rečice Zlatice, prolazimo mesto na kome se nalazila nekadašnja varoš Donji Milanovac, sada potopljena vodama Dunava.

93,4km
Restoran "Lepena" (H), s leve strane.

94,7km - Donji Milanovac, R2420
Trougaona raskrsnica kod benzinske pumpe na ulazu u Donji Milanovac. Desno se glavnim putem ide ka skretanju za hotel "Lepenski Vir" (H, P) i ka Kladovu. Mi ćemo skrenuti levo, ka centru i ka reci. (Ovuda do izlaza iz Donjeg Milanovca nije nimalo duže nego kada bismo koristili glavni put, a lepše je.) Odmah posle raskrsnice sa leve strane se nalaze pansion "KMZ" (H, P), prostorije turističke organizacije Majdanpek (u kojoj su na rapolaganju brošure, mape i informacije o privatnom smeštaju) kao i plaža.

94,9km - Donji Milanovac
S leve strane se u opštinskoj zgradi nalaze prostorije direkcije Nacionalnog parka Đerdap a pedesetak metara dalje su autobuska stanica i centar mesta. Na desnom kraju zgrade NP Đerdap je
turistički informativni centar, koji pruža i mogućnost pristupa Internetu. Iza je fini park koji izlazi na obalu Dunava, na pristanište i šetailište sa atmosferom morske obale.


Grad-putnik
Donji Milanovac je najsunčaniji grad u Srbiji (neobično: čak je i u ranijoj Jugoslaviji posle dalmatinskog ostrva Hvar spadao u mesta sa najvećim brojem sunčanih dana u godini) i još jedna tačka na kojoj je Dunav veoma širok: do rumunske obale ima oko 2km. Nastao je 1690. godine, kada je srpsko stanovništvo sklanjajući se od Turaka naselilo ostrvo Poreč, oko 10km uzvodno od današnjeg položaja. Tokom prvih dve stotine godina postojanja varošice, egizstencija Porečana je bila usko vezana za reku: osim ribolovom i trgovinom bavili su se vođenjem lađa nizvodno i njihovim tegljenjem uzvodno. Zbog čestih poplava i loših saobraćajnih veza, godine 1832. je tadašnji srpski vladar, knez Miloš Obrenović, naredio da se naselje premesti oko 6km nizvodno, na obalu Dunava. Nova varoš, prva planski građena u Srbiji, dobila je ime po kneževom sinu Milanu Obrenoviću.

Godine 1970. je zbog izgradnje HE Đerdap i formiranja akumulacionog jezera preseljena po drugi put, oko 4km nizvodno. Sada se nalazi na mestu nekadašnjeg rimskog kastruma Taliata i u toj simbolici leži nada da više neće biti seoba - inače, ako se istorija Milanovca bude odvijala u dosadašnjem stilu, postoje dobre šanse da on jednog dana zajedno sa svojim žiteljima stigne do ušća Dunava.

Ipak, ono po čemu ćemo najviše pamtiti Donji Milanovac verovatno će biti neodoljivi mir koji u debelom sloju leži na njemu, uz tanku dozu sete koja kao da struji sa Dunava: ovo mesto spava, sa svojim kućama i sa svim svojim meštanima, čekajući neka bolja ekonomska vremena. Kad kota Đerdapskog jezera padne za više od 5m, iz vode izrone ostaci nekadašnjeg Milanovca. Tada vazduh željno udahnu glavna ulica i u njoj ostaci crkve, robne kuće, opštinskih i stambenih zgrada...

                  


  deonica 5: Beograd - Stara Palanka