Svrbiguz  
Dunavska biciklistička ruta  
Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi


   Deonica 5:
  Beograd - Pančevo - Kovin - Banatska Palanka - Stara Palanka - Ram

   (105km)

   • mapa (2,1Mb)
legenda za mapu
  H - hrana
P - prenoćište

   • GPS data (tracklogs & waypoins)


Start deonice br. 5 je na Pančevačkom mostu, na mestu na kome počinje njegova metalna konstrukcija.

Zašto ne od Beograda desnom obalom Dunava, preko Smedereva?

a) Ovaj put je znatno naporniji - stalno se vozi gore-dole brdovitim terenom, na kome ima više uspona dugih po nekoliko kilometara. Istovremeno je prilično neinsporativan i ne nudi mnogo više od par pogleda na Dunav sa brda Brestovik.

b) Izlazak iz Beograda je mnogo dalje kad se krene na ovu stranu a sve do izlaza vozi se uzbrdo, veoma opterećenim Bulevarom kralja Aleksandra, jednom od glavnih gradskih arterija. I posle izlaska iz Beograda saobraćaj je veoma jak tokom sledećih 15-20km. Kolovoz na tom delu je preuzak za takve uslove pa je ova deonica je poznata po velikom broju nesreća.

c) Asfalt na putu do Smedereva je na mnogo mesta loš (zakrpe, rupe).

Nasuprot tome, putevi na levoj obali Dunava su u boljem stanju, teren je ravan, a saobraćaj iza Pančeva (a posebno posle Kovina) je sve slabiji. Od Kovina put postaje sasvim lep i miran i vodi nas kroz šume i okrajke Deliblatske peščare. Osim toga na ovoj ruti ćemo moći da uživamo u sjajnoj plovidbi skelom od Stare Palanke do Rama (jedan od top ten doživljaja na našem toku Dunava).

Beograd, početak Pančevačkog mosta - 0km

Most je uzan a istovremeno je jedna od dve najopterećenije putne deonice na srpskom delu Dunava. Srećom, sa početka mosta kreće i uzana pešačka staza (dovoljna da prođe bicikl) - snažno preporučujemo da se za prelazak koristi ona, a ne kolovoz.

1,1km - R1680
Stižemo na kraj mosta. Pešačka staza se produžava u trotoar koji će nas povesti desno. (Napomena: ukoliko do Pančeva želimo da koristimo asfaltnu alternativu (videti niže), na ovom mestu nećemo skrenuti desno već ćemo produžiti pravo, sledeći putokaz "Vršac, Pančevo".)

1,3km - R1690
Na ovom mestu ćemo skrenuti sa trotoara desno, na makadamski putić koji nas odmah izvodi na nasip. (Ovde postoji i jedan širok makadam koji vodi sasvim desno (unazad) - njime možemo stići do oko 500m udaljene "Konobe kod Goce i Renata" (H). Mada u pomalo neuglednoj okolini, konoba je vrlo lepa i ima prostranu baštu i terasu na obali reke. Renato je dunavski alas, čuven po tome što je tokom godina iz rečnih talasa spasao ukupno dvadeset jednu osobu koja je pokušala da izvrši samoubistvo skokom sa Pančevačkog mosta. Stoga, ako planirate neku sličnu aktivnost nemojte to raditi ovde - beznadežno je.

Put po nasipu je kombinacija zemljane podloge i nečega što bi se povremeno moglo nazvati "makadam u tragovima". Po suvom vremenu je pristojan za vožnju, a da je vrlo miran i da prolazi kroz lep predeo, ne treba posebno naglašavati.

Alternativa: glavnim putem od Pančevačkog mosta do ulaza u Pančevo (11km)

U slučaju jačih kiša ili ako ne volimo truckanje, do Pančeva ćemo morati da koristimo glavni put. To je u fizičkom smislu autoput, ali s obzirom na to da predstavlja skoro gradsku ulicu i jedinu asfaltiranu vezu Beograda sa Pančevom, vožnja biciklom po njemu se toleriše. Na putu postoji zaustavna traka koju možemo da koristimo, pa je u suštini vožnja ovim putem mirna.

R1690: 0km
Pratimo putokaze za Pančevo. Nakon izlaska iz prigradskog naselja Krnjača put vodi kroz zelenilo rita, a intenzitet saobraćaja je manji.

6,8km - Alt 230 - raskrsnica u obliku slova "V". Krenućemo desno - ovaj odvojak autoputa se penje na nadvožnjak i potom pretvara u običan put. (Ukoliko pak ne želimo da prođemo kroz Pančevo, možemo da nastavimo pravo - obilaznicom oko Pančeva. Taj deo je i dalje autoput ali je saobraćaj na njemu umeren.)

8,8km
Restoran "Bakana" (H), sa desne strane puta.

10,9km - R1760
Mesto na kome nam sa desne strane dolazi put koji vodi preko nasipa (glavna biciklistička ruta).

2,5km - R1710
Ukoliko smo se predomislili u pogledu vožnje po nasipu, evo šanse da se vratimo na glavni put ka Pančevu: levo se odvaja putić kojim možemo stići do oko 200m udaljenog asfalta, i potom do glavnog puta. No naša glavna biciklistička ruta nas vodi pravo. Odmah prolazimo jednu rampu na nasipu.

Tokom dalje vožnje zapazićemo levo ispod nasipa paralelni put koji je neasfaltiran ali je uglavnom dobrog ili vrlo dobrog kvaliteta - možemo da koristimo i njega.

6,8km - S as 2
Još jedno mesto na kome možemo ako to želimo da napustimo put po nasipu: neposredno ispred kuće čuvara nasipa levo se odvaja makadam koji vodi ka glavnom putu. A na deonici koja nas čeka na nasipu prolazićemo pored mnogih malih bara-jezeraca sa desne strane, nastalih kopanjem šljunka. Svet koji živi uz Dunav zove ih "kubici".

9,1km - R1730
Raskrsnica na kojoj treba da skrenemo levo. Za kratko ćemo sići sa nasipa kako bismo kroz obližnji tunel prošli ispod autoputa (autoput na ovom mestu preseca nasip). Iza tunela ćemo lako uočiti puteljak koji nas vodi desno i odmah vraća na nasip.

Vožnja po nasipu ka Pančevu

Ako na R1730 produžimo pravo, posle stotinak metara ćemo doći na mesto na kome možemo da skrenemo desno i vozeći makadamom kroz gusto zelenilo rita, stignemo do 700m udaljenog vikend-naselja na obali Dunava. U naselju postoji mala prodavnica, ali i mogućnost prevoza čamcem na lepu plažu "Bela stena" koja se nalazi na ostrvu Forkontumac. Za prevoz pitati u prodavnici - mesto odakle kreće čamac nalazi se sasvim blizu. Red vožnje: tokom sezone svakog dana, čim se skupi nekoliko putnika, a od jeseni (polovina oktobra) pa do proleća samo od četvrtka do nedelje, od 9h (povratak po dogovoru.) Cena: 70din po osobi. Tel. 064-14-99-670, Goran.

9,4km - R1740
Ponovo smo na nasipu, odmah prolazimo jednu od nekoliko rampi koje postoje na delu pred nama. Rampe su uglavnom otvorene ali i ako nisu, biciklima se lako prolazi pored njih (pešaci i biciklisti se mogu kretati po nasipu).

9,9km - S as 3
Ovde se levo odvaja putić kojim možemo stići do glavnog puta. Nastavićemo pravo, nasipom.

10,1km
Prolazimo drugu rampu, a oko 60m posle nje i treću.

10,5km - R1750
Nakon što smo savladali oko 200m lošeg puta (pomalo zarastao u travu, neravan) prolazimo četvrtu rampu i odmah stižemo na ovu tačku na kojoj se levo odvaja asfaltni put ka oko 240m udaljenom glavnom putu (izlaz na glavni put je kod restorana Bakana). Nastavićemo pravo, i dalje ostajući na nasipu.

12,5m - R1760
Odmah pošto prođemo petu rampu uključujemo se na glavni put za Pančevo i nastavljamo desno.

13,4km
Most preko reke Tamiš, ulazak u Pančevo.

13,7km - Pančevo, R1770
Na ovoj raskrsnici ćemo skrenuti desno. Sa desne strane nam se nalazi veliki hotel "Tamiš" (H,P). Odmah posle hotela je R1780 na kojoj ponovo skrećemo desno, i vraćajući se unazad ubrzo izlazimo na šetalište pored reke. Držeći se šetališta proći ćemo par restorana a onda nastavljamo ulicom koja takođe prati obalu Tamiša, sve do R 1830. U jednoj od bočnih ulica je prodavnica delova i servis za bicikle "BSP Speed".

16,1km - R1830
Ovde skrećemo levo, prolazimo ispod nadvožnjaka i sa njegove druge strane se penjemo na obilaznicu oko Pančeva.

17,5 - R1850
Raskrsnica sa semaforima. Skrenućemo desno, prelazeći preko železničke pruge i prateći putokaz za Vojlovicu. Prolazimo kroz industrijsku zonu grada: fabriku stakla i onoga po čemu je Pančevo najviše poznato (svakako ne na veliko zadovoljstvo svojih žitelja): azotaru i rafineriju nafte.

21,7km
Prolazimo pored manastira Vojlovica (levo). Manastir ima čudan položaj: zarobljen je iza ograde velike rafinerije nafte; prizor ljupke crkve okružene tehno-okovima, bezdušnom i apokaliptičnom šumom cevi, rezervoara i visokih tornjeva iz kojih izbija dim, sigurno će nam ostati u sećanju. Ali: fotografisanje je zabranjeno, i vrlo je moguć "razgovor" sa policijom ukoliko se fotoaparat indiskretno izvuče. (Čini se da su policajci ovde vrlo budni do sada je bilo nekoliko izveštaja cikloturista koji su se našli u ovakvoj neprijatnoj situaciji. Sve se na kraju završavalo bez posledica, ali bolje je poštedeti sebe uzbuđenja takve vrste.)

22,6km
Restoran "Đeram" (H), s leve strane na ulazu u selo Starčevo.

24,7km - Starčevo, R1870
Kroz ovo mesto put krivuda ali pomoć su saobraćajni znaci koji ukazuju na pravac pružanja glavnog puta ka Omoljici.

29,6km
Omoljica, centar. Malo iza ove tačke nailazimo na park sa česmom - zgodno mesto za predah. I kroz Omoljicu se vozi po podlozi od kocke (prilično čest običaj u Vojvodini - u manjim mestima se glavni put namerno ne asfaltira već se na njemu namerno ostavlja takva "starinska" podloga da bi poneki zahuktali vozač morao da uspori).

31,4km - Omoljica, R1880 - raskrsnica u Omoljici. Da bismo se vratili na obalu Dunava, ovde ćemo skrenuti u asfaltiranu ulicu desno.

Alternativa: glavnim asfaltnim putem od Omoljice preko Banatskog Brestovca, do Kovina (22km)

Posle Omoljice glavna trasa naše staze do Kovina opet ide rečnim nasipom. Većina ove deonice je neasfaltirana, tako da u slučaju jakih kiša preporučujemo ovde opisanu asfaltnu alternativu. (No u slučaju suvog vremena preporučujemo glavnu maršrutu, koja je lepša i mirnija.) Na ovoj alternativi saobraćaj je umeren a asfalt dobar.

R1880: 0km

Prateći glavni asfaltni put izlazimo iz Omoljice i krećemo ka Banatskom Brestovcu. Put je sa vrlo umerenim saobraćajem, asfalt solidan.

6,1km - Alt 240
Raskrsnica na ulazu u Banatski Brestovac. Za Kovin ovde treba skrenuti levo. Desno se ide za brestovačku plažu (1,8km) i kamp "Jabukov Cvet" (7,2km) (P). (Kamp: videti tekst niže na ovoj strani.)

Plaža takođe može biti zgodno mesto za kampovanje (lepa zelena livada), no osim nekoliko drvenih nadstrešnica sa stolovima i klupama tu nema ničega drugog. Do plaže se stiže na sledeći način:
- posle Alt 240 pratiti asfaltni put koji ide ka Dunavu
- nakon 700m skrenuti desno
- oko 300m kasnije skrenuti levo, na loš zemljani put koji će nas nakon nešto manje od 900m dovesti na cilj.
Napomena: iako meštani ovo mesto zovu plažom, radi se o slepom kanalu Ponjavica u kome voda ne cirkuliše i nije najčistija - stoga ne preporučujemo kupanje. No samo mesto je svakako lepo.

7,5km - Alt 250
Izlazak iz Brestovca: na ovoj raskrsnici ćemo skrenuti levo i nastaviti da sledimo glavni put ka Kovinu. Put je i dalje miran, asfalt solidan ili dobar; na pojedinim delovima ima zakrpa. Predeo je jednoličan - njive i još njiva...

12,7km - Alt 260 - desno se ide za selo Pločica; za Kovin ćemo skrenuti levo.

15,6km - Skorenovac, Alt 270
Ulica sa leve strane vodi ka 400m udaljenom centru, a mi ćemo nastaviti pravo, glavnim putem ka Kovinu.

20,6km - Alt 280
Raskrsnica na ulazu u Kovin. Desno se ide na most preko Dunava i ka Smederevu. Centar mesta je pravo ispred nas, i na tu stranu ćemo i krenuti. Na raskrsnici inače postoji nekoliko restorana (H) jer je ovo mesto popularno svratište za vozače kamiona. No tokom leta je popularno svratište i za ogroman broj muva sa okolnih njiva i iz štala, tako da nije preporučljivo sedeti napolju - radije uđite unutra.

21km - Kovin, Alt 290
Ovde ćemo skrenuti levo i zatim pratiti ulicu koja neprestano lagano skreće na desno.

22,1 - Kovin, Alt 300
Izlazimo na glavni put Kovin - Bela Crkva i skrećemo levo. Saobraćaj je umeren, a kako odmičemo od Kovina postaje sve slabiji.

31,8km
Sa leve strane je Sportski centar "Ponjavica". (Prilično ambiciozan naziv za par malih košarkaških i fudbalskih terena.) Odmah posle ovog mesta jedna zarđala tabla sa desne strane puta govori nam da ulazimo na teritoriju parka prirode Ponjavica. Vozimo prijatnim, mirnim asfaltnim putem kroz zelenu okolinu.

35,3km - R1890
Neposredno ispred mostića kojim se prelazi kanal i ulazi u selo Ivanovo, skrenućemo levo i izaći na nasip. Ovde počinje neasfaltirana deonica, a prvi deo je odličan makadam.

U Ivanovu ima ljudi koji uz poljopriovrednu mehanizaciju i mopede, rado popravljaju i bicikle. U slučaju potrebe vredi se raspitati u selu - možda se kod njih nađe i neki deo kome se nismo nadali...

U selu postoje prodavnica, pošta, ambulanta i spomenik ruskim vojnicima iz Drugog svetskog rata.

Ako se pređe most i sa one druge strane (na kojoj je i selo) nastavi do nasipa pored Dunava, stiže se do mesta sa koga kreće skela do Ritopeka, na desnoj obali reke. Od R1890 do tog mesta ima oko 5km. Skela vozi na svakih dva sata, od 6h ujutro pa sve dok ima potrebe a najdalje do 18h. Ne saobraća između 15. decembra i 1. marta.

35,9km
Stižemo do ušća kanala u Dunavac (mrtvaja Dunava) i nasip kojim smo vozili od R1890 se skoro neprimetno produžava u nasip pored reke; nastavićemo tuda. Podloga puta je zemljana, dobrog kvaliteta. Ovde prolazimo i rampu na nasipu (obično je zatvorena, ali biciklom se bez problema može proći pored nje - pešacima i biciklistima je dozvoljeno kretanje po nasipu). Levo ispod nasipa je kuća čuvara u čijem dvorištu postoji česma, a na toj istoj strani ispod nasipa paralelno ide dobar zemljani put - možemo koristiti i njega.

Tokom vožnje po nasipu naići ćemo na dve lošije deonicu, duge nekoliko stotina metara: tu je zemljani put pomalo zarastao u nisku travu, (no može se voziti bez većih problema.

41,3km
Prolazimo još jednu kuću čuvara nasipa (raspoređene su na svakih 5km). Sa ovog mesta se pruža lep pogled Grocku, na suprotnoj strani Dunava. Nekoliko stotina metara dalje naići ćemo na fino mesto pored reke, zgodno za predah.

45,8km - R1900
Oko 150m posle sledeće čuvarnice stižemo na mesto na kome se levo odvaja makadamski put prema kampu "Jabukov cvet" (P). Kamp se nalazi na vrlo lepom mestu u šumi pored uzanog kanala, a udaljen je 700m.

Ukoliko krenemo ka kampu, 100m posle nasipa prolazimo rampu a odmah iza nje je skretanje (desno) u uzani sokak u vikend naselju. Za kamp treba da nastavimo pravo, ali u sokaku se nalazi jedina prodavnica u ovom kraju. Smeštena je u barakici u jednom privatnom, zelenom i cvetnom dvorištu i skoro neprimetna, stoga treba dobro gledati. Na kapiji se nalazi zvono kojim ćemo pozvati vlasnika. U dvorištu iza prodavnice postoji i par i improvizovanih stolova i stolica napravljenih od panjeva i postavljenih u hlad moćnog hrasta.

Na nasipu iza Ivanova

Ekskluzivni lokal u blizini kampa "Jabukov cvet"


U nastavku vožnje po nasipu prolazimo lepu deonicu na kojoj će nam se na bicikl i odeću nahvatati još malo one prašine od koje su posle sastavljene uspomene: disanje Dunava koje se oseća i kad ne vidimo njegovu zamišljenu vodu, drveće zaogrnuto debelim ogrtačem od puzavica; čaplje kao mirni čuvari sede na ivicama bara u veseloj džungli rita; krivudava linija puta poput konca spaja nebo i zelenilo pred nama; ivice vidika (a sa njima i čitavog sveta koji poznajemo) osipaju se se u sunčanoj izmaglici; mir je tako debeo da se u njemu gube izgovorene reči.

53,3km
U kraju zvanom Dunavske pustare kotrljamo se uz ivicu jednog od prijatnih ritskih kanala. Beton kojim je ojačana desna strana nasipa ovde je jasno vidljiv, pa sve liči na neko veliko uređeno kupalište. Kupača će možda i biti ali da ćemo ovde sresti bar nekoliko pecaroša, sasvim je izvesno.

54,0km
Sa nasipa se odvaja put za vikend naselje Pločica u kome postoji prodavnica. Nastavićemo nasipom na kome odavde počinje bolji, makadamski put. Sa leve strane se ispod nasipa pruža još jedan vrlo dobar put.

56,7km
Odavde je put po nasipu lošiji od puta koji ide paralelno ispod nasipa, te stoga možemo da koristimo taj donji put. Na ovom mestu se nalazi i nekoliko kuća.

59,6km
Prolazimo ispod lepog visećeg mosta koji vodi na smederevsku stranu. (Most služi u tehničke svrhe i ne može se koristiti za saobraćaj.) Sledećih nekoliko stotina metara prelazimo po širokom polju na kome se naš ponovo zemljani put deli u paralalelne trake - koju ćemo od njih koristiti zavisi od trenutne inspiracije...

60,7km
Odmah nakon prolaska ispod mosta kojim vodi glavni put Kovin-Smederevo, stižemo do asfalta na nasipu.

63,0km - R1930
Ovde ćemo napustiti nasip i nastaviti asfaltnim putem koji vodi paralelno odmah ispod njega. (Put po nasipu nadalje postaje loš i zarastao.) Možemo da koristimo i asfaltni put levo odmah ispod nasipa.

63,8km
Prolazimo pored ulaza u kovinsku fabriku šećera.

64,3km - R1950
Levo se odvaja asfaltni put koji vodi na glavni put Smederevo-Kovin i na smederevski most; nastavićemo pravo.

Detur br. 8:   Kovin (R 1950) - Šalinačko jezero - Kulič - Smederevo - Kovin (R 1950) (37km)

Nisu sve lepe stvari na levoj obali Dunava: ovaj izlet će nas odvesti na desnu obalu, do velike smederevske tvrđave, do jednog finog jezera, i do začarane šume sa orijaškim hrastovima starim i po 300 godina.


R1950: 0km

Ako smo dovde došli glavnom biciklističkom rutom skrenućemo levo, a ako smo koristili alternativu Omoljica-Kovin, skrenućemo desno. Tako krećemo kratkim prilaznim putem do izlaska na glavni put.

Napomena: brojevi raskrsnica za detur br. 8 koji su dati u ovom vodiču ne odgovaraju brojevima na štampanoj Huber karti iz 2008. godine. U izdanju štampane karte za 2009. godinu brojevi su usklađeni.

0,7km - D80
Izlazimo na glavni put i skrećemo levo. Da nas nisu pusti nasipi i mirni sporedni putevi previše opustili? Ovde je potrebno skoncentrisati se na vožnju jer je saobraćaj prilično jak.

4,3km
Stižemo do mosta kojim prelazimo na drugu obalu Dunava.

6,0km
Na kraju mosta prolazimo odvajanje za centar Smedereva i nastavljamo pravo, ostajući još na glavnom putu.

7,8km - D81
Levo se odvaja asfaltni put za selo Šalinac; skrenućemo na tu stranu. Ovaj put je miran a asfalt je osrednjeg ili lošijeg kvaliteta. Na desnoj strani raskrsnice je hotel "Snooopy" (H, P).

9,5km - D82
Šalinačko jezero. Odmah ispod puta nalazi se prijatan komad vodenog ogledala okružen zelenilom. Plaža je šljunčana, u blizini je prodavnica.

11,9km - D84
Centar sela Šalinac.

12,4km D85
Još uvek prolazeći kroz selo, stižemo do raskrsnice na kojoj se nalazi mala trafo-stanica. Skrenućemo desno i posle oko 400m, nakon što prođemo jedan fudbalski teren (verovatno jedan od najlepših u Srbiji, s obzirom na to u kakvoj se okolini nalazi) naći ćemo se u šumi ogromnih hrastova, starih između 200 i 300 godina. Prizor je zaista sjajan: sa zelene livade se na sve strane poput okamenjenih divova uzdižu moćna stabla, od kojih neka dostižu obim od sedam metara. Ovde bi se moglo sasvim lepo i kampovati - ukoliko nas mesto ne bude previše podsećalo na scene za živim drvećem u filmu "Gospodar prstenova"...

13,2km
Istim putem stižemo nazad na D85. Sada ćemo tu produžiti pravo.

13,4km - D87 - na ovom mestu ćemo skrenuti desno.

14,1km - D88
Prolazimo kroz seoce Kulič.

14,6km - D89
Izlazimo na nasip pored Velike Morave i skrećemo levo, u pravcu Smedereva. Asfalt se ovde završava i dalje vozimo makadamskim putem po naispu,Drevni hrastovi kod sela Šalinac


15,9km
Desno se odvaja loš i slabo primetan puteljak koji nas može odvesti do ostataka drevnog grada Kuliča. Do tamo ima oko 850m (izlazi se skoro na obalu Dunava) a puteljak kroz rit prohodan je samo kada vodostaj nije previsok. Skromni tragovi nekadašnje tvrđave opravdaće probijanje kroz rit samo ako ste veliki ljubitelj ovakvih mesta.

Nastavljajući dalje nasipom, proći ćemo pored ušća Velike Morave. No mesto gde svoj put završava jedna od najvećih i najvažnijih reka u Srbiji nećemo videti sa nasipa zbog gustog zelenila i udaljenosti (1km).

17,1km
Kraća deonica zarasla u nisku travu. Sada već vozimo uz obalu Dunava.

21,4km
Nailazimo na ograđen deo nasipa. No ispod nasipa postoji dobar makadam koji ćemo iskoristiti da prođemo ovaj deo.

22,5km - D90
Nadomak smederevskog mosta naš put se odvaja od obale i kreće na jugoistok, paralelno sa mostom.


Crkva u Smederevu

22,9km - D92
Prolazimo ispod mosta a odmah potom se levo odvaja kratki put koji vodi na most. Nastavićemo pravo, sve dok ne stignemo do grada. Asfalt kojim vozimo je u lošijem stanju, ali je saobraćaj relativno slab.

26,2km - D93
Na ovoj raskrsnici ćemo skrenuti desno, prateći obližnji kanal. Odmah stižemo i do raskrsnice D94 na kojoj ćemo skrenuti levo, na mostić preko kanala. Iza mostića nam preostaje još par stotina metara do ulaza u tvrđavu

27,1km - D96
Ulazak u smederevsku tvrđavu. Tvrđava je velika, ima jake bedeme i visoke kule koje se ogledaju u vodi Dunava. Odozgo se pruža lep pogled na Smederevo i na reku, a ako imamo malo sreće moći ćemo da prisustvujemo nekom od brojnih kulturno-umetničkih događaja koji se ovde odigravaju od proleća do jeseni. Cena karte za obilazak tvrđave je simbolična.

Vraćamo se istim putem do mosta na Dunavu a potom i do Kovina (10km od tvrđave).

37,0km
Ponovo smo na ulazu u Kovin (R 1950).

Mesto koje bez ikakve sumnje vredi obići u ovom kraju je i arheološko nalazište Viminacijum. Kako se ono nalazi nizvodno dosta dalje od Smedereva, posle odlaska do tamo više se isplati da se lokalnim putevima i putevima po nasipu na desnoj obali Dunava produži do Rama. Ali u ovom slučaju se gubi vožnja skelom od Stare Palanke do tog mesta. Izbor nije lak, a odluka zavisi od toga šta od je ovo dvoje važnije u vašem slučaju: naklonost ka istoriji ili hedonizam :)

64,7km - Kovin, R1960
Skrenućemo na sporedni putić koji vodi na nasip, do obližnjeg restorana "Ribica" (H). Restoran zauzima lep položaj iznad širokog završetka kanala Dunavac.

65,3km - Kovin, R1980
Ovde ćemo nastaviti pravo, neasfaltiranim nasipom (pretežno nasut put, ponegde zemljani).

Alternativa: asfaltnim putem od Kovina do sela Dubovac (22km)

Glavna ruta koja od Kovina do sela Dubovac vodi po nasipu je lepa i vrlo mirna, ali je neasfaltirana i uglavnom zemljana, tako da je u slučaju jakih kiša (ili ako žurimo) bolje koristiti gore pomenuti asfaltni put. Na ovoj alternativi saobraćaj je vrlo umeren a asfalt solidan.

R300 - 0km
Na ovoj raskrsnici ćemo skrenuti levo, ka restoranu "Kod Ede" i centru mesta, i potom slediti ovu (glavnu) ulicu. Ona se na izlazu iz mesta produžava u glavni put ka Dubovu.

3,2km - Alt 310
Pravo se ide za selo Deliblato, za Gaj i Dubovo ćemo nastaviti poludesno.

9,1km - Gaj, Alt 320

16,0km - Šumarak, Alt 330
Levo i unazad se odvaja sporedni put; nastavićemo glavnim putem koji ovde skreće blago u desno.

21,6km - Dubovac, R2040
Spajamo se sa glavnom biciklističkom rutom i nastavljamo pravo, ka centru Dubovca.

Pažnja: pripazite u Oaza Club Vili u Dubovcu!
Unapred i dobro proverite cene na tom mestu, jer evo šta kaže putnik na biciklu iz Nemačke:

"Vlasnik Oaza Club Vile koja se nalazi na samom Dunavu u Dubovcu govori nemački, ali nas je vrlo lepo prevario. Za noćenje sa doručkom tražio je dobrih 15 evra, onda je račun (sa malom večerom) odjednom dospeo na 2280 dinara, što je on odmah zaokružio na 2500 dinara! Inače su do sada na celom putu duž Dunava bili samo fini ljudi."

Erich Möslinger
emoeslinger@gmx.at

69,0km
Prolazimo pored Žarkovačke ade. Paralalelno sa nasipom pruža se dobar makadamski put (doduše sa malo više prašine) - možemo koristiti i njega.

70,6km
Prolazimo pored prijatnog vikend naselja "Manastirska rampa" (desno ispod nasipa). Na ulazu u naselje uočićemo lepo ozidanu kamenu česmu ("Zdravkova česma") no voda tu nije baš najbolja za piće (za umivanje i osveženje će dobro poslužiti). U vikend naselju se može dogovoriti za prevoz čamcem do Žarkovačke ade, a tamo postoji peščana plaža (neuređena).

72,3km - R1990
Sa ovog mestu je nekada saobraćala skela za Dubravicu, na desnoj strani Dunava. Sada se transport čamcem može dogovoriti sa nekim od ovdašnjih alasa, cena je pristojna.

76,9km - R2000
Desno se odvaja prilazni put ka obližnjoj plaži "Raj" (H, P). Ovo prijatno mesto na kome ćemo za trenutak pomisliti da se nalazimo na Adi Bojani, vredno je posete - pesak, restoran, česma, tuševi, mogućnost kampovanja, iznajmljivanje čamaca i sandolina, slamnate nadstrešnice...

Iza ove tačke podloga na nasipu je na prvih nekoliko stotina metara zemljana i u nešto lošijem stanju, no potom je zamenjuje solidan makadam.

82,3km
Narednih par stotina metara puta zarasli su u nisku travu - generalno pristojno za vožnju, sa kraćim lošim delovima.


Plaža "Raj" - dunavska Ada Bojana

87,4km - S vik nas
Na rubu sela Dubovac stižemo do mesta na kome se desno odvaja putić za vikend naselje "Staro selo". Pored tog putića se odmah na početku (na strani reke) nalazi mesto koje može biti zgodno za kampovanje a prvoj kući sa leve strane mogu se iznajmiti čamci. Oko 800m od ovog skretanja, na kraju vikend naselja, nalazi se prenoćište "Miki" (P). Mesto je jeftino i zgodno za one koji su navikli na skroman konfor - nema kupatila (tuširanje napolju, iz bureta), voda iz bunara... No zato tu možete skresti lokalnog slikara koji zaneseno prenosi na platno ko zna koju po redu dunavsku panoramu.

Za nastavak putovanja ka Dubovcu nastavićemo na nasipu pravo.

87,7km - R2010
Na ovom mestu ćemo sa nasipa skrenuti levo i uputiti se ka centru Dubovca, putićem koji se zatim produžava u Dunavsku ulicu.

88,2km - R2020
Početak asfalta.

88,7km - Dubovac, R2040
Raskrsnica na kojoj izlazimo na glavni put Kovin - Bela Crkva (u Dubovcu ulica Cara Lazara). Skrenućemo desno. Šezdesetak metara posle skretanja, sa leve strane je mesto na kome se može natočiti voda (ručna pumpa, tipična za Vojvodinu) a tu je i telefonska govornica. Tokom sledećih 12km vozićemo po glavnom putu - saobraćaj je slab, a asfalt dobar ili vrlo dobar.

89,9
Kafana-restoran "Miloševa koliba", levo (H,P). Ovde takođe postoji mogućnost zua prenoćište, u jednoj od par soba.

91,4km
Tabla koja označava ulaz u Deliblatsku peščaru. No predeo koji počinje odmah iza table naizgled ni najmanje ne odgovara pojmu "peščara": ulazimo u prijatnu šumu kroz koju ćemo sa zadovoljstvom ploviti. Po vrućem danu ovde se podignu i izmešaju mirisi bagrema i borova, trava i senovitih dubina. Saobraćaj na putu je slabog intenziteta.

92,1km
Levo se odvaja kratak prilazni put do lovačke kuće (P). Za smeštaj je potrebna prethodna najava.

96,7km
Lovačka kuća "Dragić Hut" (P), levo od puta (50m). U dvorištu kuće postoji česma. Za smeštaj je potrebna prethodna najava.

97,8km
Bife Đurđevak, desno od puta. Tu je i prodavnica, ali se u njoj mogu kupiti samo sokovi i piće.

98,5km
Izlazimo iz šume.

99,3km - R2050
Levo se odvaja asfaltni put za selo Kajtasovo. Za Banatsku Palanku i skelu koja će nas prebaciti na desnu obalu Dunava treba da nastavimo pravo, ali onima koji vole neformalna mesta i beg od civilizacije preporučujemo da pre toga posete još jedno "robinzonsko" mesto koje se nalazi na okrajku Kajtasova. Reč je o salašu "Zeleni dvor" (H, P) čiji su vlasnici Snežana i Sava odlučili da napuste gradski život i nastane se na ovom mestu na kome nema struje ni tekuće vode. Ali voda se vadi iz bunara, a topla gostoljubivost direktno iz nepresušnih srca ovo dvoje ljudi - nedostatak struje se tako i ne primećuje.

Za salaš treba na R2050 skrenuti levo i slediti vrlo dobar asfalt (doduše sa nekoliko rupa "iz čista mira") ka Kajtasovu. Kroz centar sela se prolazi posle 3,8km a zatim treba nastaviti još malo, dok na 4,6km ne stignemo do neupadljive drvene table (gledati pažljivo) na kojoj piše "Zeleni dvor". (Tabla se nalazi na oko 50m pre "zvanične" saobraćajne table koja označava izlazak iz Kajtasova.) Desno se na ovom mestu odvaja zemljani puteljak koji će nas posle oko 300m, nakon što prođemo krupno ispisano upozorenje "Warning! Here fairytales are real" dovesti do nasmejanog strašila i ograde. Iza je sićušna kuća, smeštena u šumi i u neposrednoj blizini jednog kanala. Ukupno rastojanje od R2050 do salaša je 4,9km.

Preporučujemo i da ovde razapnete šator, prenoćite i uživate u hrani. Na meniju su riba koju Sava sam lovi i odlično priprema, ekološke čorbe od kopriva i drugog rastinja, sir, vino, rakija travarica, i mnogo veselog razgovora sa domaćinima. Dobrodošli ste uvek, ali je u slučaju veće grupe dobro najaviti se telefonom zbog pripremanja hrane. Kampovanje je besplatno a hrana se plaća po principu "koliko date" što znači da nije skupo, ali ne treba se obrukati: ovim ljudima je to pored skromne prodaje ulovljene ribe, jedini izvor prihoda.Salaš "Zeleni dvor"


100,1km - R2060
Raskrsnica odmah posle mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav (kanal služi za navodnjavanje i plovidbu i predstavlja žilu kucavicu Vojvodine, prostirući se skoro čitavom njenom dužinom). Desno se ovde odvaja put kojim ćemo skrenuti na nasip duž obale kanala (asfalt samo na kratkom početnom delu, potom zemljana podloga).

Alternativa: asfaltnim putem preko sela Vračev Gaj i Banatska Palanka, do Stare Palanke i skele za Ram (12km)

Na nasipu duž kanala Dunav-Tisa-Dunav postoji neasfaltirana deonica pa u slučaju jakih kiša preporučujemo asfaltnu alternativu. Na njoj je saobraćaj slab a asfalt vrlo dobar.

Ovo je istovremeno i glavna ruta za one koji preko Bele Crkve prelaze u Rumuniju, da bi putovanje nastavili levom stranom Dunava.


R2060 - 0km
Nastavićemo na ovoj raskrsnici pravo, sledeći glavni put.

0,9km
Prolazimo lepi, usamljeni salaš "Ranč" sa leve strane puta. Prostor u blizini ulaza je zgodan za podizanje šatora, ako nas zalazak sunca zatekne na ovom mestu. Vlasnik je ljubazan i dozvoliće tako nešto, no pristojnosti radi treba mu se javiti i pitati za dozvolu. Desno se odvaja zemljani put koji takođe vodi ka Banatskoj Palanci; u pitanju je prečica duga 3km koja prolazi kroz lep, blago brdovit predeo pokriven travom - Mongolija u minijaturi.

Nastavićemo pravo, držeći se asfalta. Čeka nas slikovita deonica: tiho, travnato, brežuljkasto prostranstvo po kome kao na kakvoj blago zatalasanoj pučini pluta po koji čoban sa svojim stadom, pa se tela ovaca i koza penušaju na tim dugim, lenjim talasima.

5,7km - Vračev Gaj, R2063
Raskrsnica na ulazu u Vračev Gaj. Pravo se ide za centar sela (500m) i potom za varošicu Bela Crkva, a mi ćemo za Banatsku Palanku skrenuti desno. Put kojim se nadalje krećemo je vrlo miran, i sa solidnim asfaltom.

10,2km - Banatska Palanka, R 2062
Vožnju ćemo nastaviti duž jasno prepoznatljivog glavnog puta ka Staroj Palanci, koji ovde skreće pod pravim uglom na levo, a malo kasnije pod oštrim uglom na desno.

12,1km - R2061
Raskrsnica u obliku slova "V". Do pristaništa skele može se stići i jednim i drugim krakom, ali je levi kraći.

12,4km - Stara Palanka, R2070
Pristanište skele za Ram.


104,7km - Stara Palanka , R2070
Pristanište skele za Ram. Ovde se nalaze i tri kafane-restorana: "Đela", "Sunce" i "Dunavski cvet" (H). Na obali desno od pristaništa je i restoran "Dunav" (H, P) u kome se može i prenoćiti. "Dunavski cvet" i "Dunav" imaju terase sa lepim pogledom na reku, pa će čekanje na skelu sigurno biti vrlo prijatno. Šta više, isplati se propustiti jedan polazak zbog ručka na ovom mestu.

Skela od 1. maja do 1. septembra vozi od 7h do 18h a polasci su približno na 3h (dakle ima dovoljno vremena da se na miru i sa merakom pojede riblja čorba i isprazni čaša... nečega). U oktobru, novembru i martu postoje 4 polaska dnevno (7:00h, 10:00h, 11:30h, 15:00h).

U decembru, januaru i februaru skela saobraća tri puta dnevno (7:00h, 10:00h, 13:30h). Za svaki slučaj, najbolje je prethodno se raspitati o voznom redu: "Stokić Co", 012-72-537, 012-72-076.

Prelazak preko Dunava kod Banatske Palanke

Prelazak Dunava traje oko dvadeset minuta i dugo se pamti, jer je reka ovde veoma široka a vidici izvrsni. Pristanište je smešteno na kraju kanala Dunav-Tisa-Dunav i tek posle dve stotine metara isplovićemo iz njega: ako je dan lep a Dunav dobre volje, iznenadno otvaranje velikog, sjajnog ogledala zaustaviće nam dah. I ako tada širom otvorimo oči i osluškujemo, jasno ćemo čuti sitni, svečani zveket dok po vodi padaju igle sunčanih zraka. Skela nema svoj motor već je vuče brodić, te neće biti vibracija koje bi nas mogle usidriti na površinu svakodnevnog: primicanje Ramu nije plovidba, nego let na čarobnom tepihu.

Poseta Beloj Crkvi

Ako imamo vremena i volje, vredi otići do varošice Bela Crkva koja je od ovog mesta udaljena 12km (ukoliko koristimo gore pomenutu alternativu preko sela Vračev Gaj, od tačke R2063 do Bele Crkve ima samo 5,5km). Već na polovini puta do tamo stižemo do prvih jezera nastalih kopanjem šljunka. Na najvećem postoji uređena plaža, u blizini je kamp, tu je i nekoliko restorana, a sve je uramljeno sa mnogo zelenila. Na manjim jezerima takođe postoje plaže koje su - naravno - šljunčane.


Preko Bele Crkve u Rumuniju

Biciklisti koji žele da nastave put rumunskom stranom Dunava, treba na R1060 da nastave pravo, asfaltom ka selu Vračev Gaj.

100,1km - R2060
Nastaviti pravo, asfaltnim putem.

105,8km - Vračev Gaj, R2063
Ovde treba nastaviti polulevo, kroz centar Vračevog Gaja.

110,9km - Bela Crkva, R2064
Skrenuti polulevo.

111,3km - Bela Crkva, R2066
Skrenuti desno i potom ići pravo, sledeći ulicu a po izlasku iz Bele Crkve asfaltni put.

122,8km - Kaluđerovo, granični prelaz u Rumuniju.
Želimo vam vetar u leđa, i puno lepih trenutaka na putu kroz Bugarsku :)

         

  deonica 4: Novi Sad - Beograd