Svrbiguz  
Dunavska biciklistička ruta  
Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi


   Deonica 7:
  Donji Milanovac - Kladovo - Negotin - bugarska granica (Bregovo)

   (132km)

  1. Donji Milanovac - Kladovo (63km)
mapa (2,5Mb)
legenda za mapu
H - hrana
P - prenoćište

  2. Kladovo - Negotin - granica (76km)

• GPS data (tracklogs & waypoins)


Donji Milanovac, centar: 0km

0,4km - R2430
Na izlazu iz Milanovca uključujemo se u glavni put za Kladovo.

1,8km
Ušće Porečke reke. Put ne prelazi odmah na drugu stranu već kreće uzvodno uz reku; tek posle više od 2km preći ćemo most i vratiti se nazad na Dunav. Veliki zaliv oko koga obilazimo je prilika da uživamo u lepim pejzažima a predstavlja i stanište/zimovalište brojnih vrsta ptica močvarica.

3,0km
Nekadašnji restoran Ribar, sada lokalna diskoteka. Dvestotinak metara dalje je lokalna plaža Obljaga (na kojoj ne treba očekivati neki poseban konfor).

4,6km - R2440
Ova raskrsnica se nalazi odmah iza završetka mosta kojim prelazimo na drugu stranu Porečke reke. Desno se ide ka Boru a mi ćemo skrenuti levo, vrativši se tako na obalu Dunava.

Sve do nadomak Kladova vozićemo ispod planine Miroč, srpske Polinezije na kojoj se umesto na ostrvima živi na razbacanim i međusobno udajenim salašima, odvojenim morem zelene džungle. Tamo gore živi svet koji, kao i onaj u Polineziji, zbog svoje duge izolovanosti kao da ne mari mnogo za proticanje vremena i priticanje istorije, i nije željan vesti. Ista narav, a čak sedam nacija: Srbi, Vlasi, Rumuni, Crnogorci iz Petrovog Sela (gde ih je naselio kralj Petar, a oni još čuvaju govor, nošnju i običaje svojih predaka), Nemci, Jevreji, Romi... i ko zna, možda i po koji Japanac koji još ne zna da je Drugi svetski rat završen.


Na ušću Porečke reke

7,3km
Ostavljajući za sobom ušće Porečke reke, ponovo smo na obali Dunava. Saobraćaj je i do sada bio slab, a odavde je još slabiji: ponekad će između prolaska dva vozila proteći proći minuti i minuti…

10,5km
Restoran "Dunavska koliba" (H), s leve strane. Ispred restorana je česma. U restoranu imaju knjigu posvećenu utiscima putnika na biciklu koji prolaze tuda - zatražite je i upišite se :)

11,0km
Seoce Golubinje (veći deo je sakriven u strmom brdu iznad puta, gde postoji i jedna kafana-restoran). Osim toga, na vrhu sela se nalazi i simpatilčni pansion Stevanović (P) sa domačom atmosferom, odličnim pogledom i zgodnim malim dvorištem.

21,0km
Ulazak u tunel T04, najduži na dunavskoj magistrali (371m). Prednje i zadnje osvetljenje na biciklu će ponovo biti neophodno.


Manastir Mrakonia, na rumunskoj strani

22,0km - Kazan view
Približavamo se najatraktivnijem delu čitavog puta kroz Srbiju, i svakako jednom od najlepših na čitavom toku Dunava: uskoro ćemo proći kroz Veliki i Mali Kazan, najuže delove Đerdapske klisure. Sa ovog mesta otvara se pogled na prvi deo te kamene brave u nekadašnjoj kapiji Evrope. "Kazan" je reč turskog porekla i označava sud u kome tečnost vri: pre gradnje Đerdapske brane brodovi su kroz ogromne čeljusti pred nama prolazili samo uz pomoć lokalnih vodiča, takozvanih loceva, koji su poznavali svaki vir u reci stešnjenoj na dvestotinak metara širine, i pobesneloj zbog toga poput divlje životinje uhvaćene u kavez.

Mali Prilaz (319mnv)

Preporuka: pešački izlet do vidikovca Mali prilaz, na litici iznad Dunava. Ovo je jedan od najlepših vidikovaca na srpskom toku reke (otvara se vidik tačno duž ose Kazana) , pa je to dobar razlog da odemo do tamo. Od skretanja sa glavnog puta (S M. Prilaz, 22,9km) do vidikovca ima 2km, lepom stazom koja se strmo penje kroz šumu i koja nas do tamo dovodi za 40-60minuta. Staza je pretežno kamenita i mada za kretanje njome nije potrebno posebno planinarsko iskustvo, treba pripaziti na neravnine. Za detaljniji opis ovog izleta i GPS treklog pogledati vodič "Hiking & Biking u NP Đerdap" (biće postavljen na sajt do avgusta 2009).

Na suprotnoj strani magistrale (ka reci) odvaja se i puteljak kojim se možemo spustiti do skrivenog ribarskog kampa pord vode - par drvenih kućica, zgodno mesto za divlje kampovanje.

Napomena: vidikovci se nalaze u zoni posebne zaštite NP Đerdap, pa bi pre dolaska ovamo bilo korektno javiti se upravi nacionalnog parka u Donjem Milanovcu.

23,1km - Vo 05
Uređen izvor, desno od puta. Ako su nam usta suva zbog uzbuđenja pred onim što vidimo, evo prilike da ih okvasimo. Nalazimo se ispod najvišeg vrha Miroča, Velikog Štrpca (768m), i kucamo na ulaz Velikog Kazana. (*)

(* Oko toga koji je Kazan mali a koji veliki, postoji poprilična zbrka. Po nekim izvorima idući niz Dunav prvo nailazimo na Mali pa onda na Veliki Kazan, a prema drugima je obrnuto. Na vojnim topografskim kartama razmere 1:50.000 raspored je isti, ali je na karti razmere 1:100.000 - suprotan.)

Vidikovci na Pločama (360mnv)

Preporuka: uspon biciklom do vidikovaca na Pločama, na litici iznad Dunava. Takođe jedno od najatraktivnijih iskustava na srpskom toku reke. Od tačke S Ploce (23,8km) preko Malog vidikovca do glavnog vidikovca Ploče ima nešto više od 3km, najpre makadamskim putem koji se strmo penje kroz šumu a na samom kraju pešačkom stazom. Za detaljniji opis ovog izleta i GPS treklog pogledati vodič "Hiking & Biking u NP Đerdap" (biće postavljen na sajt do proleća 2009).

Napomena: vidikovci se nalaze u zoni posebne zaštite NP Đerdap, pa se pre dolaska ovamo treba javiti upravi nacionalnog parka u Donjem Milanovcu.

25,0km
Ulazak u tunel T03, drugi po dužini na Đerdapskoj magistrali (285m).

24,8km - 2450
Odmorište/sklonište pored puta (drveni sto i klupe sa nadstrešnicom). Malo pre ovog mesta levo ispod puta (ka reci) je izvor sa odličnom vodom.

25,6km
Prolazimo kroz Veliki Kazan. Zidovi i tornjevi ove kamene katedrale uzdižu se tri stotine metara nad nama, a širina njenog vodenog "poda" je mestimično manja od dve stotine metara.

25,9km
Slikarska radionica i galerija "Pena" (otvorena samo za najavljene posetioce).

26,2km
Veliko betonsko jaje levo pored puta - artefakt iz galerije. Poslednjih godina je spoljašnji sloj počeo da puca i otpada, pa je jaje dobilo novi kvalitet: sada izgleda baš kao da se iz njega upravo ispiljuje neki dinosurus.

Proširenje između Velikog i Malog Kazana (duboki zaliv ispred rumunskog sela Dubova, na suprotnoj strani reke) pruža nam priliku da povratimo dah pre nego što zaronimo u drugi deo ožiljka na zemljinoj kori kroz koji je nekad davno oteklo Panonsko more.

26,8km - Balon Varnica
Levo od puta je usamljena i pusta kućica nekadašnjeg "semafora" za brodove. Naime, u vremenima pre izgradnje đerdapske brane u Kazanima nije bilo dovoljno mesta da se mimoiđu dva broda. Zato je na obali bilo nekoliko mesta poput ovoga, na kojima su velike aluminijumske kugle (baloni) svojim položajem davali na znanje kapetanima mogu li kroz Kazane, ili treba da sačekaju prolazak drugog broda koji tog trenutka iskušava svoju sudbinu. Ako pogledamo na terasu desno iza kućice videćemo kuglu i metalnu ruku koja ju je podizala. Na obali ispod je mali drveni ponton - zgodan prilaz vodi ako želimo da se okupamo ili da ručamo na vodi.


Na terasi Blon Varnice
Vidi se ruka sa nekadašnjim "semaforom" za brodove. Pre par
godina je ovde bio sjajan mali restoran, i tada je napravljena ova fotografija, ali sada je kućica pusta - preostaje da se nadamo
da će ovo divno mesto ponovo oživeti na neki sllčan način.

Iza Varnice prolazimo kroz kratak tunel (T02) i ulazimo u Mali Kazan. Tu je Dunav najdublji - neki od virova duboki su i preko 80m (jedna od najvecih recnih dubina na svetu), tako da se njihova dna nalaze ispod nivoa mora.


Pogled ka ulazu u Kazane, u proleće (gore) kad niz
mutni Dunav otiče zima, i u leto (dole) kad se reka uznemiri
i već brine svoje jesenje brige.

28,2km
Ulazak u T01, poslednji tunel na magistrali. Izlazak iz tunela predstavlja i izlazak iz Malog Kazana.

29,3km (150mnv) - S Hajd vod
Levo se odvaja zemljani put ka livadi zvanoj Hajdučka vodenica. Do tamo se stiže posle nekoliko stotina metara, strmim spustom kroz šumu. Livada je lepo mesto za divlje kampovanje (ali treba poneti sa sobom vodu) ili za predah, a posebno je popularna među onima koji plove Dunavom - tokom leta ćemo tu skoro sigurno zateći nekoliko usidrenih brodića.

Iza ovog skretanja počinje na glavnom putu drugi (i poslednji) od dva značajna uspona na dunavskoj magistrali (prvi je bio onaj na Boljetinsko brdo, iza muzeja Lepenski Vir). Ovog puta ćemo se popeti na Golo brdo, i na nešto veću visinu: 275m. Na početku uspona pažnju će nam svakako privući veliki kameni lik uklesan u liticu na suprotnoj obali. Litica je rumunski Mount Rushmore a lice predstavlja Decebala, poslednjeg kralja Dačana koji su bili preci današnjih Rumuna. Decebala je u 1. veku porazio rimski car Trajan i taj poraz je za ovaj narod označio početak vekova posrtanja pod tuđinskom vlašću. Simbolično je da se Decebalov lik nalazi skoro preko puta Trajanove table, na srpskoj strani.

29,6km - Odmor 2
Levo pored puta je novo odmorište/sklonište. Ovo je i najbolje mesto za fotografisanje lika Decebala.

30,8km (215mnv)
Još jedno odmorište/sklonište levo pored puta, izvanredan pogled na Mali Kazan. U odmaklom popodnevu na ovom mestu se odvija čarolija igre vode, stena i neba. Dok dan sazreva, svetlost pada na jezersko ogledalo pod najboljim uglom i izbija najviše plavetnila iz njegovih dubina.

32,0km (275mnv)
Golo brdo, kraj uspona koji je bio dug oko 3km. Nagrada: 5km nizbrdice pred nama.

Malo pre ovog mesta jedna neupadljiva tabla sa leve strane puta pokazuje na početak staze koja bi trebalo da vodi to Trajanove table. No tabla se nalazi na litici, nisko iznad reke, a staza će brzo nestati i ostaviti nas u teško prohodnom zelenilu visoko na ivici litice. Drugim rečima, ovaj vredni spomenik je pristupačan samo sa vode.


Trajanova tabla
(snimak sa vode)

Trajanov put i tabla

Rimski carevi Tiberije, Klaudije, Domicijan i Trajan su se tokom 1 i 2. veka neše ere bavili utvrđivanjem prirodne granice koju je Dunav činio prema varvarskoj Evropi.

U sklopu tih napora u strmim liticama Đerdapske klisure usečen je i put od Golupca do Kladova. Njime su kasnije rimske legije prolazile u svojim pohodima na Dakiju. Izgradnju puta i mosta kod Kladova slavi Trajanova tabla - ogromni mermerni blok koji je 103. godine postavljen na stenu iznad puta, i na kome imperator ponosno objavljuje: "Savladavši planinsko i dunavsko stenje, sagradih ovaj put". Natpis, od koga su sačuvana četiri od nekadašnjih šest redova, ima dimenzije 3,2 x 1,8 m, a nose ga dva uklesana krilata genija. Iznad je nadstrešnica sa kasetama ukrašenim rozetama, a povrh svega stoji jedan orao raširenih krila. Zbog podizanja nivoa Dunava prilikom izgradnje hidroelektrane Đerdap, tabla je zajedno sa stenom isečena i preneta na viši nivo.

Sve dok nivo vode nije porastao mogle su se na pojedinim mestima duž Kazana primetiti rupe u stenama; bili su to otvori u kojima su nekada davno počivale horizontalne grede - nosači puta. Tako su bile nadmudrene litice u klisuri.


34,1km - Foto point
Ovde možemo da se popnemo na visoku stenu sa leve strane puta i sa foto-aparatom u ruci postavimo "zasedu" ostatku družine sa kojom putujemo - kadar sa biciklima na putu koji se kroz kameniti pejzaž spušta u široko dunavsko plavetnilo, biće veoma lep.

37,1km (90mnv)
Kraj spusta.

39,7km
Restoran "Panorama" (H) na ulazu u selo Tekija, desno iznad puta. Terasa sa lepim pogledom opravdava ime.

40,2km
Kafić-restoran "Plaža" (H), na plaži sela Tekija. Ne treba očekivati nešto preterano uređeno, ali mesto je vrlo prijatno i ima mnogo šarma. Postoje tuševi (voda iz buradi), vlasnici su vrlo ljubazni, a ovde se može i besplatno podići šator - preporuka svima koje na ovoj deonici počne da stiđe mrak.


Poged na Mali Kazan sa Malog prilaza


   Đerdapski momenti

   Sasvim gore levo : Štrbac i    vidikovac Ploče (pogled sa    rumunske strane).

   Iznad i levo: pogled sa Ploča.

40,5Km - Tekija, R2460
"Tekija" je arapska reč za muslimansku bogomolju u kojoj derviši obavljaju bogosluženja. Inače je ovo još jedno mesto koje je moralo biti preseljeno zbog formiranja akumulacionog jezera, i meštani će rado pričati o tome kako u vremenima kada je vodostaj nizak odlaze da posmatraju ostatke svojih kuća, koji tada provire iz vode ili se mogu nazreti u njoj. Svakog avgusta se u Tekiji skupljaju dunavski alasi i pecaroši, nekoliko dana se druže, zabavljaju i odlaze u lov na somove. Vremenom je ovaj skup, nazvan "Tekijska bućka" ("bućka" - sprava kojom se proizvodi klokotavi, bućkavi zvuk koji mami radoznale somove da krenu ka površini) prerastao u zabavu za sve inspirisane posetioce, uz folk muziku i popunjene smeštajne kapacitete u mestu.

42,2km - Kap Koca
Levo pored puta je spomenik kapetanu Koči Anđelkoviću i njegovim drugovima koje su na ovom mestu pogubili Turci 1788. godine. Malo dalje na rumunskoj strani počinje počinje veliki zaliv reke Černe, a u njegovom temenu i na padinama okolnih brda prelepo leži grad Oršava (Oršova). Vode zaliva kriju i legendarno ostrvo Ada Kale koje su u davna vremena posetili Argonauti i na kome je sve do potapanja postojala mala turska kolonija, u varošici čija je arhitektura bila kao preneta iz srca Turske. (Delovi varošice su sačuvani prenošenjem u muzej na rumunskom ostrvu Simian, u blizini Turnu Severina.)

45,7km
Novo odmorište/sklonište. Pored je i česma. Dvestotinak metara dalje, levo ispod puta su skoro neprimetni ostaci zidova i kule od cigle - sve što je ostalo od nekada veličanstvene austrijske trđave Fort Elizabet. Pažnja: ovde postoji vertikalni kanal dubok desetak metara, sa neobezbeđenim otvorom.

Vidikovac Đevrin (434mnv)

Ako podignemo pogled na desno dok se primičemo tački S Djevrin, primetićemo veliku liticu, bolje reći kamenu "kulu" pomalo zastrašujućeg izgleda koja visoko strči iznad okolnog zelenila. To je Đevrin, koščati inadžija Miroča koji sa svoje zadnje strane ipak nije tako neosvojiv a poklanja fantastičan pogled na okolinu i na branu HE Đerdap. Stoga preporučujemo izlet do vrha.

Do tamo ima 2,7km - najpre se ide strmim zemljano-valjanim šumskim puteljkom (najveći deo), zatim po stazi, i na kraju treba kroz pomalo zaraslu stazu i preko kupe stena izaći na sam vrh (poslednjih desetak minuta). Oni koji su jači i u dobroj kondiciji čitavu rutu sve do ovog poslednjeg dela mogu da pređu na biciklu (savet je ipak da se bisage skinu i ostave kod saputnika koji ne budu imali volje za odlazak na Đevrin).

Za detaljniji opis ovog izleta i GPS treklog pogledati vodič "Hiking & Biking u NP Đerdap" (biće postavljen na sajt do proleća 2009.)

53,2km - R2480
Levo se odvaja put za branu HE Đerdap i granični prelaz u Rumuniju, dok ka Kladovu nastavljamo pravo. Za posetu brani treba se priključiti nekoj grupi turista, odnosno treba imati sreće da se nađemo ovde u pravo vreme. (Minimalna grupa za posetu je 6 osoba, pa ako je naša biciklistička družina te veličine možemo pozvati vodiča - raspitati se na ulazu u HE.)

Napomena za one koji planiraju da ovde pređu u Rumuniju: prelazak preko brane zvanično je dozvoljen samo motornim vozilima a pešice ili biciklom ne. U praksi se ovo pravilo primenjuje samo na lokalno stanovništvo, dok se putnicima na biciklu gleda kroz prste. Ako se ipak desi da vam prelazak ne bude dozvoljen (što bi prema dosadašnjim iskustvima bilo neobično), problem se može rešiti tako što ćete zamoliti da vas prime u neko vozilo koje ide na drugu stranu.

55,0km - SK Karatas
Desno se nalazi ulaz u Sportski kamp Karataš (H, P). Bez obzira na ime, tu se noći samo u bungalovima a kampovanje u šatoru zvanično nije predviđeno. Ali ako zamolimo u kancelariji uprave (nalazi se u bungalovu oko 300m udaljenom u dubinu kampa, na levoj strani) trebalo bi da dobijemo dozvolu za podizanje šatora. Odmah iza prostorija uprave postoji odlično mesto na livadi, pored terena za košarku. Tu se nalazi i jedna drvena nastrešnica sa stolom i klupama. U kampu postoje restoran, prodavnica, zatvoreni bazen i sportski tereni.

55,3km - S Diana
Levo se odvaja prilazni put ka obližnjem arheološkom lokalitetu Diana.

Kastrum Diana

Ostaci jednog od najvećih rimsko-ranovizantijskih kastruma (vojnih logora) podignutog u vreme cara Trajana, krajem 1. veka. Kastrum je služio i za odbranu kanala kojim su bili zaobiđeni katarakti i omogućena plovdba Dunavom. Sastojao se od tvrđave sa civilnim naseljem i nekropolom. Na dugom severnom limesu (granici prema onome što su Rimljani u svoje doba smatrali varvarskom Evropom) Diana je bila poslednje veliko uporište u nizu koji su činili Lederata (Ram) – Suppae (Golubac) – Novae (Čezava) i Taliata (Veliki Gradac, danas Donji Milanovac). Utvrđenje je delimično spaljeno tokom Gotskih upada, 378. godine, a ponovo razoreno u najezdi Huna, 443. godine. Početkom 6. veka obnovio ga je car Justinijan a konačno je spaljeno i uništeno tokom provale Avara i Slovena, 596. godine.


Diana - ostaci bedema

Na lokalitetu se danas mogu videti zidovi od raznobojne cigle i kamena kao i ostaci bedema i četvrtastih kula sa zaobljenim uglovima. Pronađene bronzane statue i drugi predmeti čuvaju se u narodnim muzejima u Beogradu i Negotinu.


Tokom iskopavanja na ovom mestu je pronađena i druga Trajanova tabla; ona se danas nalazi u zgradi uprave HE Đerdap. Za obilazak se ne plaća ulaznica, ali nema ni vodiča - tu je samo par tabli sa planom utvrđenja i kratkim tekstom na srpskom i engleskom jeziku.


Dunavske perspektive

55,9km
Prolazimo pored sela Sip (levo).

Na putu do Kladova Dunav će nam uzbuđeno pričati kako su ga tamo iza nas žestoko mučili i terali da se provlači prvo kroz uzanu kamenu čarapu, a onda kroz nekakve mračne betonske tunele i preko metalnih lopatica koje su užasno žuljale. Nećemo mu reći da ga malo dalje očekuje brana "Đerdap II"...

62,0km
Levo se odvaja prilazni put ka nedalekoj tvrđavi Fetislam.

62,1km - R2490
Na ulazu u Kladovo ovde se levo odvaja alternativna ruta preko Rtkova i Korbova, dok glavna ruta nastavlja pravo. Stotinak metara pre ovog mesta takođe levo se skreće za obližnju tvrđavu Fetislam.

Tvrđava Fetislam
Pretpostavlja se da je prvo naselje na ovom mestu nastalo u vreme rimskih pohoda na Dakiju (današnja Rumunija). Najstariji očuvani deo (tzv. "mali grad") je verovatno ostatak Trajanovog utvrđenja koje je u 6. veku obnovio car Justinijan. U 11. veku naselje se pominje pod imenom Novigrad. Na rimskim temeljima Turci su u srednjem veku podigli utvrđeni grad Fetislam sa ukupnom površinom od preko pet hektara. Izgradnja i obnova posebno je bila intenzivna 1542. godine kada se sultan Sulejman Veličanstveni 1542. godine, spremajući utvrđenje za bazu tokom predstojećeg napada na Turnu Severin. Turci su Fetislam predali Srbiji 1867. godine.


Alternativa: Kladovo - Trajanov most - Rtkovo - Korbovo - Milutinovac - put za Negotin (31km)

Ako smo uporni u tome da što je više moguće putujemo obalom Dunava, a dopala bi nam se i poseta ostacima jedne legendarne građevine, onda je ovo prava varijanta. Put je asfaltni, što znači da ga možemo proći po svakom vremenu, kolovoz je pristojnog kvaliteta.

R2490: 0km
Na raskrsnici ćemo u ovom slučaju skrenuti levo i ubrzo izaći na šetalište pored reke. Držeći se šetališta prolazimo pored najviše građevine u Kladovu - predimenzioniranog hotela "Đerdap" (H, P) - a zatim pored spomenika koji govori o tome kako su tokom 1940. godine hiljade austrijskih i srednjeevropskih Jevreja iz kladovskog pristaništa, kao jedine prijateljske luke, brodovima prebačene u sigurnost. Na kraju ćemo proći i pored kafea "Plaža" koji ima terasu sa odličnim pogledom.

1,7km - Alt360
Na ovom mestu izlazimo na put za Kostol i nastavljamo levo, u pravcu istoka. Saobraćaj na putu je vrlo umeren, a biće sve slabiji kako odmičemo od Kladova.

2,4km
Hotel
"Plaža" (P, H). I kvalitet i cena su umereni.

3,6km - Kostol, Alt370

5,1km - Alt 380
Levo se odvaja putić kojim se može stići do 550m udaljenih ostataka velikog obalnog stuba čuvenog Trajanovog mosta, gradenog prema projektu Apolodora iz Damaska. Oko 750m posle skretanja sa glavnog puta prolazi se mesto na kome se desno odvaja zemljani put - nastaviti pravo.

Most je bio završen 105. godine, imao je dužinu od 1127m i dvadeset stubova sa rasponom svodova od 38m, ali nije bio dugog veka - srušen je već za vreme Trajanovog naslednika Hadrijana (117-138.)

7,2km - Mala Vrbica, Alt390

10,2km - Velika Vrbica, Alt400
Asfalt na putu je u prilično lošem stanju.

13,3km - Rtkovo, Alt420
Ka Negotinu ćemo skrenuti desno. Asfalt na delu kroz selo je loš a zatim je solidan.

18,7km - Korbovo, Alt 430
Selo je veliko a kroz njega krivuda loš asfalt (iz pravca jugozapada povešće nas ka severozapadu). Ukoliko na nekoj od raskrsnica dođemo u nedoumicu treba se držati puta označenog po sredini belom linijom (jedini takav u selu). Oko 1km posle Korbova asfalt je i dalje loš a zatim postaje solidan ili dobar (ravan je i bez rupa, ali postoje poprečne linije na mestu spoja asfaltnih ploča).

25,8km - Vajuga, Alt 440
Do oko 1km posle izlaska iz sela asfalt je loš a zatim postaje dobar.

30,9km - Milutinovac, Alt 450

31,3km - R2540
Izlazak na glavni put za Negotin i spoj sa glavnom rutom - skrenućemo levo.

62,6km - Kladovo, R2500
Skrenućemo levo i tako početi 57km dugu deonicu do Negotina.

Kladovo pleni dobrom atmosferom i očaravajućim, laganim, ritmom života tokom letnjih popodneva. Karta lagano bačena na sto, čaša piva ovlaš dotaknuta pa ostavljena da odstoji još malo (nigde ne žurimo), dremljivo škriputanje dečijih kolica u šetnji, kapa zaturena na potiljak, na čelo natučen hlad. Trake u kosama i na ponekom vratu jedva uzdahnu u znak pozdrava kad se mimolilaze sa nekom poznatom mašnom ili maramom. Koraci lagani koliko je potrebno da se ne remeti tečenje reke, koja jedina mora da bude na suncu i da po žezi timari par lenjo izvaljenih brodova u severinskom brodogradilištu... Dugački veseli štrand pun kupača gleda na Turnu Severin, a kod štranda se završava glavna ulica sa svojim starim drvoredom - zelenim tunelom prokopanim kroz užareni vazduh.

Kad na ovakva mesta padne mrak, redovno se ispostavi da se ona nalaze na moru; tad počinje ona večernja groznica šetanja, večeravanja, vina, lepršavih haljina, belih pantalona, preplanulih lica, muzike za ples na hotelskim terasama, uz sedenje na kamenim zidovima i međusobno traženje duša koje su se tokom dana na plaži jedne drugima dopale.


Kladovo - Negotin - bugarska granica (Bregovo)

Na putu od Kladova do Negotina asfalt je dobar. Intenzitet saobraćaja raste sa primicanjem Negotinu ali ostaje u granicama umerenog. Teren je brdovit, tako da ćemo imati dva osetnija uspona, duga po 3km. Predeli koje ćemo proći, iako i dalje lepi, ne mogu da se porede sa atrakcijama Đerdapske klisure pa ćemo možda osetiti blagi pad inspiracije. U svakom slučaju ta deonica će biti barem prijatna, ako već nije ushićujuća.

63,5km (46mnv)
Odmah po izlasku iz Kladova počinjemo uspon koji će biti dug nešto više od 3km, sa visinskom razlikom od 104m.

66,7km (150mnv) - R2530
Desno se odvaja put za Petrovo selo, nastavićemo pravo. Na ovom mestu se završava uspon.

72,7km - R2540
Raskrsnica nadomak sela Milutinovac, na kojoj nam sa leve strane dolazi alternativni put preko Rtkova i Korbova. Nastavićemo pravo.

76,4km
Selo Velesnica.

79,1km - S Ljubicev
Levo se odvaja put za selo Ljubičevac u kome postoji autokamp (H, P) na samoj obali Dunava. Kamp pripada vojnoj ustanovi Morava-Niš (no tamo nema nikakvih vojnika ili vojnih postrojenja - atmosfera je prava "dunavska") i od ove raskrsnice je udaljen manje od 3km. Prilično teško ga je naći jer nigde u selu nema tabli koje upućuju na njega - najbolje je doći u centar sela i onda se raspitati za "vojni kamp".

82,1km - Grabovica, R2550
U blizini se nalaze kafane "Zlatibor", "Stari Gaj", "Kum" i "Slacko" (H) Ispred kafane "Kum" nalazi se česma a tu je i prodavnica.

83,2km
U sklopu benzinske pumpe sa desne strane puta nalazi se još jedan restoran (H).

85,3km - 2560
Kamp, levo. Ovde je moguće podići šator, ali postoje i dobre sobe kao i mali, jednostavni drveni bungalovi. U sastavu kampa su i komad plaže i restoran.

Par stotina metara dalje je restoran "Egeta" (H). U neposrednoj blizini su i prodavnica i pošta. Još 200m dalje, i eto i restorana "Gurman" (H).

85,5km
Lepa šljunkovita plaža sa hladovinom. Na plaži postoji česma, ali kampovanje nije dozvoljeno.


Na plaži u Brzoj Palanci


87,0km
Brza Palanka, centar. Mirno mesto u zelenilu, sa dosta vikendica. Inspirisaće nas da razmišljamo o tome gde bi trebalo živeti kad odemo u penziju. A ako smo već u penziji, inspirisaće nas da razmišljamo o tome zašto ne živimo tamo gde smo planirali.

92,0km - R2570
Mala petlja na glavnom putu za Negotin, na kojoj se skreće za sela Slatina i Urovica. Skrenućemo desno, potom proći ispod glavnog puta i otići levo, na obalu Dunava i uzani stari put ka Negotinu. On je danas delimično potopljen vodom akumulacionog jezera HE Đerdap 2, ali lokalni ribari, pecaroši i vikendaši se nisu pomirili sa time da izgube rečnu obalu: tamo gde je stari asfalt otišao pod vodu napravili su svoje varijante za prolazak. Kasnije su ti delovi poboljšani, i danas imaju pristojan makadamski ili valjani kolovoz. Ipak, preporuka je da se ovuda ide kad je vreme pretežno suvo.

Vožnja je mirna, lepa i romantična, a pruža nam priliku i da se Dunavu primaknemo najviše na čitavom putu kroz Srbiju: na dobrom delu ove etape kretaćemo se samo par metara daleko od vode, i metar iznad nje. Čudan je i lep osećaj dok nas moćna reka prati pored samih točkova bicikla, njušeći nas dobronamerno i radoznalo, baš onako kako i mi njušimo nju - ovo su trenuci kada se jedno prijateljstvo učvršćuje za sva vremena. Zato preporučujemo da do Negotina putujete ovuda.

Alternativa: glavnim putem do Negotina (24km)

Ako je vreme vrlo kišovito ili nismo raspoloženi za neasfaltirane deonice, ili želimo da do Negotina stignemo što pre, na R2570 treba da nastavimo pravo, ostajući na glavnom putu. Saobraćaj je sve do pred Negotin sasvim umeren, asfalt vrlo dobar.

R2570: 0km

Odmah prelazimo preko Slatinske reke (ona se malo dalje uliva u Dunav, stvarajući na ušću peščane i muljevite nanose) i počinjemo drugi osetniji uspon na deonici Kladovo - Negotin. Ovaj će biti dug malo više od 3km, sa visinskom razlikom od 80m.

16,5km - S Djerdap2
Levo se odvaja put za HE "Đerdap 2"; ostajemo na glavnom putu.

17,9km - R Dus-Dup
S leva nam dolazi put kojim se dolazi završava detur br. 13 (manastir Vratna, videti ispod); nastavljamo glavnim putem.

21,6km - Alt470
Ovde ćemo napustiti glavni put koji odlazi poludesno (ka Zaječaru) i skrenućemo polulevo, ka selu Miloševo.

22,5km - Miloševo.

23,3 - Alt520
Na ovoj V-rakrsnici ćemo produžiti levo.

24,3km - R2720
Izlazimo na put stari put za Negotin i spajamo se sa glavnom rutom; skrenućemo desno.


Detour 13: R2570 - manastir Vratna - Jabukovac - Dupljane - gl. put za Negotin (R Dus-Dup) (40km)

Sa R2570 možemo preko sela Slatina i Urovica da stignemo do manastira Vratna iza koga počinje kanjon istoimene rečice. U kanjonu se nalazi redak prirodni fenomen: ogromni kameni mostovi, takozvani previsi ili kapije, nastali erozijom i urušavanjem tavanica nekadašnjih pećina. Najveća prerast je visoka oko 80 metara. Dakle, motiv za posetu je jak a treba mu dodati i lepotu samog kanjona i predela oko njega.

Teren je brdovit. Put se najpre kroz dolinu Slatinske reke i dolinu rečice Vratne vrlo lagano penje do manastira Vratna. U drugom delu ture na delu pre sela Jabukovac treba savladati dva značajnija uspona: jedan je dug oko 2km a drugi oko 5km. Put je asfaltni, osim 1,4km makadama na početnom delu. Asfalt je uglavnom lošijeg ili lošeg kvaliteta.

Napomena: ovaj detur nije prikazan na mapi, i nije obeležen putokazima. Za detaljniji opis i GPS treklog stoga pogledati vodič "Hiking & Biking u NP Đerdap" (biće postavljen na sajt do proleća 2009.)

R2570: 0km

Ubrzo posle ove raskrsnice očekuje nas makadamska deonica duga 1,4km - završava se nakon što prođemo lokalni kamenolom, na tački "As st 10".

7,7km
Raskrsnica u centru sela Urovica. Ovde ćemo skrenuti levo (u pravcu juga).

11,5km - S Vratna (105mnv)
Na ovoj raskrsnici se pravo ide za selo Jabukovac, Štubik i Negotin a mi ćemo za manastir Vratna skrenuti poludesno.

13,2km
Selo Vratna, centar.

15,5km - P dom Vrat
Sa desne strane se nalazi zgrada nekadašnjeg planinarskog doma (sada odmaralište poluzatvorenog tipa). Ovde prestaje asfalt i dalje nastavljamo solidnim makadamom.

16,4km
Manastir Vratna (155mnv). Nadomak manastirskog imanja prolazimo kroz uzgajalište muflona. Dobre su šanse da ćemo ugledati ove divne životinje i da ćemo moći da im se približimo - već samo radi toga vredelo bi doći ovamo. Od manastira ćemo slediti jasno vidljivu ui markiranu pešačku stazu (bicikle možemo da ostavimo u manastiru) do prve prerasti zvane Velika prerast, udaljene oko 300m. I do druge prerasti (Mala prerast) se stiže relativno lako, a do treće (Suva prerast) se već treba pomučiti i potrošiti više vremena (3km kroz kanjon). No prve dve su i najatraktivnije pa će sigurno i one biti dovoljne da nam ispune dan.

Na Malu prerast se može se popeti strmom stazom koja vodi levo, odmah iza njenog podnožja (pre toga se preko reke prelazi brvnom) - pogled odozdo je naravno sjajan. (Ne treba da nas zavede ono "Mala" - ona je ustvari viša od Velike, ali je takvo ime dobila zbog toga što je njen otvor manje površine).

  

Mala prerast u kanjonu Vratne (foto Boris Erg)

Ako je potrebno, može se kampovati u blizini manastira (pitati za dozvolu) ili u kanjonu, npr. Male prerasti (fantastična atmosfera - noć provedena ovde će sigurno biti nezaboravna). Ako se odlučimo za ovako nešto, treba veoma paziti da iza nas ne ostanu nikakvi otpaci - lepota oko nas je krhka i nije potrebno mnogo da bi se narušila.

Istim putem ćemo se vratiti nazad do raskrsnice Vratna - Jabukovac - Štubik.

21,3km - S Vratna (105mnv)
Ponovo smo na raskrsnici Vratna - Jabukovac - Štubik. Sada ćemo tu skrenuti desno, ka Jabukovcu. Oko 400m dalje počinje intenzivan uspon na brdo Dubrava.

23,1km (193mnv) - kraj uspona, Odmah počinje blag spust ka Jabukovcu.

24,9km
Selo Jabukovac, centar (175mnv). Ovde ćemo skrenuti levo, ka Štubiku.

24,9km - R Dup-Stub (165m)
Druga raskrsnica u Jabukovcu. Opet skrećemo levo, napuštamo put ka Štubiku i krećemo ka selu Dupljane. Na izlasku iz sela posle kratkog uspona do 185mnv počinjemo spust ka rečici Zamni.

27,9km
Prelazimo rečicu Zamnu (144mnv) a na njenoj drugoj strani počinje intenzivan uspon dug malo manje od 5km (poslednji kilometar je blag).

32,8km
Kraj uspona (325mnv). Počinjemo spust ka selu Dupljane.

35,4km
Dupljane, centar (193mnv). Iza sela i dalje trošimo pošteno zarađenu visinu, lagano se spuštajući uzanom dolinom Dupljanske rečice.

38,8km - S Dusanovc
Raskrsnica (95mnv) na kojoj ćemo nastaviti pravo, ka glavnom putu, idući u pravcu sela Dušanovac.

39,7km - R Dus-Dup
Raskrsnica Dušanovac-Dupljaja na kojoj zlazimo na glavni put i skrećemo desno, ka Negotinu.


Pogled sa Male prerasti.
Vide se krovovi manastira Vratna i put kojim se dolazi do njega..

92,2km - R 2580
Izlazimo na obalu Dunava i skrećemo desno.

92,9km - As end 04
Kraj asfalta, početak makadama.

94,5km - As st 05
Početak asfalta.

95,3km - As end 05
Kraj asfalta, početak makadama.

98,4km - Klupe
Lepo mesto pored vode, klupe.

100,0km - Mihajlovac, R 2590
Bliska suprotna obala je ustvari obala velikog rumunskog ostrva na kome se nalazi mestašce Ostrovu Mare
(vidimo ga sa puta).

100,6km - Novo Selo, R2610
Desno se odvaja put za selo Mala Kamenica; nastavićemo pravo.

101,0km - Novo Selo, R 2620
Skrenuti desno.

101,3km - Novo Selo, R 2630
Ponovo skrenuti desno.

101,6km - Novo Selo, R 2640
Skrenuti levo nizbrdo. Spustićemo se do livade pored reke i potom poljskom pa betonskom stazom nastaviti pored
nje. Ubrzo staza opet prelazi u zemljani put.

103,0km - As st 09
Početak još jedne asfaltne deonice.

103,7km - As end 09
Kraj asfalta, početak makadama/valjanog puta.

106,2km - Vo 02
Česma pored puta.

107,7 - Vikend nas
Vikend naselje.

108,0km - R2650
Levo i unazad se odvaja krak starog asfalta (završava se u vodi).

108,1km - R2650
Ovde ćemo skrenuti desno (pravo se ide ka nedalekoj kući sa ribnjakom - slepi put).

109,2km - Kusj Plaza
Plaža sela Kusjak, i novi početak asfalta. Plaža je mala ali lepa, a na njoj ne treba očekivati neke velike udobnosti: pesak je tu, i Dunav je tu - dovoljno :)

109,4km - R2670
Raskrsnica kod bara "Laguna" na kojoj treba da nastavimo pravo. Ali ako ovde skrenemo levo, na makadamski put, brzo ćemo stiči do usamljenog plovećeg restorana "Bela Lađa" (H). Osim što se ovde može dobro jesti (riba je naravno najbolja), vlasnik neće imati ništa protiv ni da se na livadici ispred restorana podigne šator. Ako se opredelimo za tu varijantu, možemo koristiti toalet restorana. Kampovanje se ne plaća, ali vlasnik očekuje da će gosti potrošiti nešto novca u restoranu.

111,8km - R2700
Desno se skreće za HE Đerdap 2, nastavljamo pravo.

114,5km - Samarinovac, R2710
Levo i unazad se ide za Prahovo - nastavićemo pravo.

117,3km - R2720
S desna dolazi put koji predstavlja kraj asfaltne alternative za Negotin (videti iznad), nastavićemo pravo.

120,0km - Negotin, R2770
Centar grada.

Negotin

Kao seosko naselje spominje se 1627. godine. Za vreme prvog srpskog ustanka protiv Turaka ovde je živeo jedan od najslavnijih ustaničkih vojvoda, Hajduk-Veljko Petrović (poginuo u odbrani grada, 1813.) U gradu i danas postoji crkva iz 1803. godine, a pored nje je i Hajduk-Veljkov grob. U Negotinu je rođen i istaknuti kompozitir i muzikolog Stevan Mokranjac. U Narodnom muzeju se nalaze predmeti iz raznih perioda - od praistorije do savremenog doba.

Više o Negotinu na zvaničnom sajtu www.opstina-negotin.org.yu

Od Negotina do granice vozićemo sporednim putem preko Mokranja. Ovuda je 5km duže u odnosu na glavni put preko Kobišnice, ali je zanimljivije i mirnije. Asfalt je dobrog kvaliteta.

122,0km - R2780
Levo se odvaja put za selo Čubra. Produžićemo pravo.

127,9km
Se desne strane, oko 600m daleko, su Mokranjske stene - zanimljive litice koje štrče iz okolnog pitomog predela. Stvorila ih je Sikolska reka probijajući se do Timoka. Veruje se da je u rimsko doba dve najveće stene spajao most. Na ovoj po prostranstvu nevelikoj lokaciji našli su mesto i jedan lep vodopad te slikovito jezero ispod njega. U gornjem delu toka Sikolske reke postoji još jedno jezerce, koje je dublje od donjeg, a oba su bogata ribom. Zbog svega ovoga nije čudo da su Mokranjske stene omiljeno izletište i kupalište meštana okolnih sela kao i Negotinaca.

130,3km - Mokranje, R2790
Prolazeći centar sela Mokranje, nastavićemo pravo.

135,4km - R2830
Izlazimo na sporedni put Zaječar-Negotin. Ovde ćemo skrenuti levo, i posle nešto više od 1km proći ispod nadvožnjaka kojim ide put ka nedalekom graničnom prelazu u Bugarsku.

Detour 14: R2830 - Rajačke pimnice - R2830 (23km)

Pre rastanka sa Srbijom vredi posetiti Rajačke pimnice, jednu od važnih, a istovremeno i najmanje poznatih atrakcija Srbije. Još uvek je malo njenih građana koji su čuli za ovo mesto, a još je manje onih koji su ga posetili...

Na brdima iznad nekoliko sela u okolini Negotina nalaze se specifična mala naselja nastala u vremenu od kraja 18. veka do prve četvrtine 20. veka, zbog lakšeg obavljanja vinogradarskih poslova. U to vreme su na ovom prostoru postojali prostrani i veoma poznati vinogradi (kada je u 19. veku filoksera uništila francusku lozu, vina su na pariske stolove stizala iz ovog kraja). Vinogradi su se uglavnom nalazili na brdima, i da meštani ne bi morali stalno da se penju do njih, gradili su male kamene kuće u njihovoj blizini. Tako su nastajale pimnice ("mesta gde se spravlja piće") - danas vrlo zanimljive i etnografski izuzetno vredne lokacije. Izdvajaju se pimnice kod sela Rogljevo i Štubik kao i one kod manastira Bukova, a Rajačke su najveće i najbolje očuvane od svih.

Sada je iznad Rajca vinograda malo (kao i u čitavom ovom kraju) i pimnice su uglavnom puste: meštani u većem broju izlaze ovamo samo nekoliko puta godišnje, o praznicima i posebnim prilikama. Zato u njima ništa neće narušiti utisak davnih vremena, i atmosfera je fantastična. A ako poželimo da probamo rajačko vino, jako i karakterističnog ukusa, naći ćemo u jednoj od kuća podrum koji je uvek otvoren, i u kome će nas domaćin lepo dočekati - sa čašom belog i čašom crnog.

Do Rajačkih pimnica se stiže na sledeći način:

R2830: 0km
Na ovoj raskrsnici ćemo umesto levo, ka granici, skrenuti desno.

6,6km - Rogljevo, D270
Pre nastavka puta ka Rajcu, vredi posetiti i Rogljevačke pimnice. One nisu daleko od naše rute - za njih na ovoj raskrsnici treba nastaviti pravo, za centar sela. A za Rajac ćemo skrenuti levo.

6,9km - D280
Levo se ide za selo Kovilovo, nastavićemo pravo.

7,0km - D290
Poludesno se ide za selo Smedovac, skrenućemo polulevo.

10,3km - D300
Ovde ćemo napustiti put za Zaječar i skrenuti desno ka nedalekom selu Rajac

10,8km (70mnv) - Rajac, D310
Odavde počinje strm uspon ka pimnicama. Nismo vam rekli da postoji strm uspon na kraju? Biće da smo zaboravili, ali sad svakako nećete odustati - samo napred, nagrada će biti vredna znojenja. (Ako su bicikli teško natovareni, lako će biti naći kuću u kojoj se bisage mogu ostaviti kod domaćina.)

11,5km (200mnv) - Rajačke pimnice. Uživajte :)

Do R2830 se vraćamo istim putem.

136,6 - R2840
Penjemo se na nadvožnjak i skrećemo levo, ka graničnom prelazu.

138,4km - granični prelaz, R2850
Granični prelaz za Bugarsku. Sa druge strane se ubrzo stiže do sela Bregovo.

I eto... prošli smo čitav tok Dunava kroz Srbiju, od mađarske do bugarske granice. Vredelo je, zar ne? :)
A za dalje: želimo vam vetar u leđa, i puno nezaboravnih trenutaka na putu kroz lepu Bugarsku :)

  

  deonica 6: St. Palanka - D. Milanovac