Svrbiguz  
Dunavska biciklistička ruta  
Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi


   Deonica 2:
  Apatin - Bačka Palanka
(124km)

   • mapa (1,9Mb)
legenda za mapu
  H - hrana
P - prenoćište

   • GPS data (tracklogs & waypoins)

   Brojevi raskrsnica na karti odgovaraju brojevima na putokaznim tablama na terenu.


Apatin, R210 - 0km

Na ovoj raskrsnici ćemo skrenuti desno, ka Dunavu. Ulica po izlasku na Dunav prati njegov tok skrećući na levo, a sa desne strane su šetalište i par stotina metara udaljeni Crkva Svetih Apostola i čarda "Zlatna kruna" (H). Ubrzo prolazimo pored restorana "Šaran" (R220) gde nastavljamo pravo, i držeći se stalno iste ulice na ivici grada, stižemo do R 250 (1,8km) na kojoj skrećemo levo. Potom krivudajući ulicama Apatina stižemo do izlaza iz grada prema Velikom Salašu (R 280).

Alternativa: Apatin - Svilojevo - Sonta - R330 (23km, zelena linija na karti)

U dole navedenoj glavnoj maršruti postoji 8km duga zemljana deonica, pa se u slučaju jakih kiša preporučuje vožnja preko Sonte. No ukoliko su vremenske prilike dobre ili solidne, preporučujemo glavnu maršrutu koja je mnogo lepša.

Apatin, R210: 0km

Krenućemo pešačkom zonom ka jugoistoku, i nakon što prođemo centar Apatina na Alt 01 skrenuti levo. Potom ćemo na Alt 10 skrenuti desno i nastaviti ka jugoistoku. Saobraćaj na čitavoj alternativnoj ruti je umeren ili slab, ali je i vožnja prilično monotona na prvom delu.

4,7km
Alt 20 - pravo se ide ka selu Prigrevica, levo se odvaja asfaltni put ka 1km udaljenoj banji Junaković (H,P), a mi ćemo za Svilojevo skrenuti desno.

8,4km
Svilojevo, centar

16,3km
Sonta, centar. Oko 300m posle ove tačke glavni put skreće levo i vodi nas ka jugozapadu.

23,1km
R330 - mesto na kome se uključujemo u glavnu biciklističku rutu.

3,8km - R280
Oko 600m posle prelaska preko železničke pruge stižemo do ove raskrsnice na izlazu iz Apatina i skrećemo levo. (Moguće je na ovoj raskrsnici nastaviti i pravo - tada se ubrzo izlazi na nasip na kome asfalt prestaje i dalje vodi zemljani put, mestimično u dosta lošem stanju. Taj put se sa glavnom rutom ponovo spaja kod lovačke kuće "Mesarske livade", na R300.) Dalje stalno sledimo dobar asfalt, koji nas vodi kroz polja najpre na jugoistok a zatim, posle oko 1,5km, skreće pod pravim uglom na jugozapad.

11,8km - R290
U ravnici kojom se krećemo, mesto na kome se nalazi ova raskrsnica poznaćemo izdaleka po tri usamljena hrasta. Kad stignemo do raskrsnice oni će nam se naći sa desne strane. Skrenućemo desno (pravo se nastavlja za Veliki Salaš) i produžiti asfaltnim putem koji nas vodi ka reci. Odmah posle raskrsnice prelazimo mostić preko uzanog kanala po imenu Riblja voda.

13,8
Stižemo do drvene kapije lovišta koja podseća na ulaz u neki veliki ranč. Kad prođemo kroz nju zaronićemo u divan komad puta kroz šumu: kraj kroz koji vozimo zove se Jelensko ostrvo i neće biti čudo ako ispred nas, na sigurnoj razdaljini, preko asfalta bojažljivo pretrče jelen ili košuta, ali i divlja svinja. Kotrljamo se kroz igru svetlosti i senki gustu kao ulje, i ovo je vreme za čuda - ako oči držimo širom otvorenim, sigurno ćemo dotaknuti neko od njih.

16,5km - R300
Ova raskrsnica se nalazi na nasipu, do koga stižemo odmah pošto prođemo skretanje za obližnju lovačku kuću "Mesarske livade". Na nasipu upravo na tom mestu ponovo počinje asfaltni put, tako da smo na ovaj način zaobišli zemljanu deonicu od Apatina po nasipu. Nastavljamo na levo, a očekuje nas vrlo lepa vožnja kroz predeo u kome naš put kao da lebdi između bajkovite džungle drveća i barskog rastinja sa desne, i nasmešenih livada i šuma sa leve strane. Sa jedne strane tajanstveni svet istkan od svetlosti i senki, od glasova ptica, od jezika vode koji tu i tamo prilaze da onjuše nasip, a sa druge strane otvoreni, raskošni, zeleni krevet u kome drema još jedan dan našeg prijateljstva sa Dunavom. Ponegde će rode prekinuti svoje gacanje za žabama i ribicama, i začuđeno nas osmotriti - ima li potrebe da se negde dalje ide, kad je ovde svet već zaokružen i sav njegov sadržaj ispunjen?


Stari platan

18,9km
Sa leve strane, stotinak metara daleko od nasipa i odmah uz usamljenu šumarsku kuću, nalazi se ogromni stari platan. Drvo je zakonom zaštićeno, o čemu obaveštava i tabla postavljena na njemu.

21,2km - R310
Kraj asfalta - nastavljamo po nasipu, i sledećih 7km vozićemo po zemljanom putu. (Levo se na ovom mestu odvaja asfalt za Veliki Salaš.) Oko 700m kasnije prolazimo jednu lošu deonicu, a potom se put polako popravlja.

25,9km
Desno se odvaja puteljak koji vodi do manje od 100m udaljenog mesta zgodnog za predah ili piknik - par sklepanih i neuglednih drvenih stolova i klupa, ali "opremljenih" divnim pogledom na reku. Na ovoj strani postoji i nekoliko drvenih sojenica. Sa leve strane se ispod nasipa nalazi jedna kuća. Zemljani put kojim vozimo je dovde bio dobar a nadalje je nešto lošiji, no i dalje u prihvatljivom stanju (ipak, situacija sa ovakvim putevima se često menja i nagore i nabolje, pa to treba imati u vidu).

Krivudavi put, zelene livade, zlatne šume...

Neasfaltirani deo iza Mesarskih livada

28,9km - R320
Ponovo počinje asfalt.

32,3km - R330
Izlazak na put za Sontu. Skrenućemo desno, ka reci.

33,3km - R340
Raskrsnica na kojoj se desno skreće za bogojevski most, odnosno ka graničnom prelazu u Hrvatsku a mi ćemo nastaviti pravo.

33,7km - R350
Prolazimo ispod železničke pruge i nastavljamo da pratimo glavni put koji ovde skreće ulevo i vodi nas ka Bogojevu. Asfalt je dobrog kvaliteta a saobraćaj na putu nije previše jak.

Da li na R350 nastaviti nasipom pored reke do tačke R400?

Ovo je kraća i lepša varijanta, ali se posle 3km (asfalt u lošijem stanju) nailazi na policijsku kasarnu koja se ne može se zaobići već treba proći kroz nju). Prolazak je u principu dozvoljen, uz kontrolu dokumenata, ali nema formalne (zvanične) garancije da je situacija uvek takva. Iza kasarne nas zemljani put u dobrom stanju nakon 2,7km dovodi do R 400.

34,4km
Čarda "Trag" (H,P). Malo iza čarde se levo odvaja asfalt ka bogojevskoj plaži, udaljenoj manje od 500m. Plaža je zgodna i za divlje kampovanje a na njoj se nalazi i restoran "Štrand" (H) sa sjajnom malom baštom pod topolama. Uz restoran će uskoro biti završen i deo sa par soba za izdavanje.

37,2km - R360
Raskrsnica u centru Bogojeva - nastavljamo pravo

42,9km - R 380
Odmah nakon prolaska mosta na kanalu Bogojevo - Odžaci skrećemo desno.

44,1km - R390
Izlazimo na glavnu ulicu sela Karavukovo i skrećemo desno.

51,5km - Art Caffe
Čarda "Art Caffe" (H, P). Lokalci je zovu prosto "kafanče". Naizgled ništa posebno - skromna kućica nadomak nasipa, usred utihlih polja na dlanu ravnice - ali ovo je još jedno mesto sa dušom na našem putu. Udaljenost od Pariza i drugih svetskih metropola kao i stanje inventara, ovde ne izazivaju nikakve komplekse: na zidu posnosno stoji bojom ispisan naziv "Art Caffe", a drvena tabla iz travnjaka u malom dvorištu nam na engleskom jeziku (kako i dolikuje svim svetskim mestima) poručuje "Welcome". Par lepih krošnji koje tu postoje samo zato da bi ispod njih mogla da se smeste dva-tri stola sa kariranim stolnjacima, zaokružuju sliku. Ovde se može prenoćiti i po simboličnoj ceni kupiti nekoliko tona mira, ali je "konfor" samo za one koji su spremni na elementarne uslove (doduše postoji i kupatilo sa tušem.)

51,7km - R400
Iza čarde se ponovo penjemo na nasip i nastavljamo njime niz reku, mirnim asfaltnim putem. Sa desna nam ovde dolazi put (prečica) sa tačke R15. (Iznad je objašnjeno zašto ne možemo da ga iskoristimo.) Ponovo nam na ramena sleću pejzaži i prizori koji kao da su svetlosnim godinama daleko od svakodnevice, od urbane vreve i žurbe. Ribar u svom čamcu lebdi nad vodom, izvlačeći mrežu punu popodnevnog sunca. Čaplja miruje na starom panju poput belog kipa Ozirisa. Stado koza pase zlatne odsjaje sa livade koja se uliva u reku sporo kao lava. Bele pahulje gusaka tope senku u rukavcu pod krošnjama moćnih hrastova. Usamljeni pecaroš na svom starom, teškom biciklu prolazi mimo nas brzinom prijateljskog smeška. Atmosfera rita prenosi nas u jednom trenu u zelena prostranstva Amazona. A uvek i svuda: mir, koji u debelom sloju leži na prašnjavom putu ili lagano sa njega otiče u Dunav…

54,8km
Skretanje za obližnju lovačku kuću "Kamarište". Put nas na ovom delu rute vodi kroz šumu.

57,7km - R410
Na ovoj raskrsnici pravo nastavlja put po nasipu (zemljan, u dosta lošem stanju) a desno se ka Dunavu spušta betonski puteljak. Mi ćemo skrenuti levo, ostajući na asfaltu koji ide paralelno sa nasipom a biće daleko lakši za vožnju. Takođe je i vrlo prijatan, i u dobrom delu vodi kroz gusto tkanje topola i drugog drveća.

63,0km - Labudnjača, R420
Ovo je praktično samo velika spavaonica za radnike na poljoprivrednom kombinatu, nema prodavnica. Nadalje je asfalt uglavnom solidan, mestimično loš.

66,4km - R430
Desno i unazad se ide na nasip, ka mestu spoja sa gore pomenutim zemljanim putem sa R410. Nastavićemo polulevo.


Čarda "Art Caffe"

Put ka Labudnjači je dovoljno širok
da njime prođemo zajedno sa svojim mislima

67,3km - Živa, R440
Levo se odvaja put za selo Vajska, mi ćemo nastaviti pravo.

81,4km - R450
Polulevo se ide za Bođane i Vajsku (detur br. 3, videti ispod), a mi ćemo skrenuti poludesno.

Detur br. 3: Bođani - Vajska - Bač - Bačko Novo Selo (37km)

Ukoliko imamo vremena i volje, ova maršruta će nas provesti pored jednog manastira, jedne zgodne plaže i jedne velike i zanimljive tvrđave.

R450 - 0km

Na raskrsnici R3450 ćemo u ovom slučaju nastaviti polulevo.

2,1km - D25
Skrenućemo levo. Posle 600m dolazimo do skretanja za obližnji pansion "Ranč" (H, P). Pansion se nalazi u velikoj staroj kući na obali senovitog kanala Berava, i predstavlja odlično mesto za predah: na travnjaku je nadstrešnica od trske, sa drvenim stolovima i klupama ispod.

5,9km - Bođani, D26
Desno se ide ka oko 200m udaljenoj crkvi - mi ćemo pratiti glavni put, levo.

6,6km
Manastir Bođani.

7,6km - D27
Nastavićemo pravo. Sa desne strane raskrsnice je groblje na ulazu u Vajsku.

Ispred pansiona "Ranč"


(Ali ako na ovoj raskrsnici skrenemo levo, posle oko 1km stići ćemo do jezera Provala, peščane plaže, i nekadašnjeg istoimenog motela. Motel trenutno ne radi, ali i dalje vredi otići do ovog mesta.

Jezero je ostalo posle jedne provale Dunava preko zaštitnih nasipa, a plaža je jedina prirodna plaža od Bogojeva pa do Bačkog Novog Sela. Okolinu motela i jezera ukrašavaju visoki jablanovi. Idući na jug stazicom od motela, posle oko 500m dolazi se do jednog salaša a odmah iza njega do Negine bare, ukrašene vodenom trskom i zanosno mirnom atmosferom.)


9
,2km - Vajska, D28


Na Neginoj bari                            

16,2km - Mali Raj
Pansion "Mali Raj" (H, P). Prijatna okolina (ribnjak), odličan smeštaj i vrlo ljubazni domaćini. (Nažalost izgleda da uposlednje vreme pansion radi samo tokom vikenda.)

18,6km - D29
Poludesno se ide ka centru Bača, a mi ćemo ovde nastaviti pravo da bismo posetili obližnju bačku tvrđavu. Posle posete tvrđavi nastavićemo dalje istim puteljkom, preći slikoviti mostić preko kanala, i pored crkve, kroz centar Bača i pored franjevačkog samostana, stići do D30.

Bač i tvrđava u Baču

Bač se prvi put pominje u pismu cara Justinijana, 535 godine naše ere. Do 873. godine bio je Avarsko utvrđenje a godine 1241. razorili su ga Mongoli.

Tvrđavu, danas najstariju u Vojvodini, podigao je ugarski kralj Karlo Robert Anžujski, u periodu između 1338. i 1342. godine. Građevina je podignuta na ostrvu nastalom u meandru reke Mostonge i tada je spadala u takozvane "vodene gradove" - bila je sa svih strana opkoljena rekom, a prilazilo joj se preko pokretnih mostova. Posle Mohačke bitke grad i tvrđava su bili osvojeni od strane Turaka a iz tog perioda potiču i opisi tvrđave u putopisima Evlije Čelebije. Bač postaje deo Segedinskog sandžaka.

Od vremena Rakocijeve bune (1702-1704) tvrđava je spaljena, razrušena i napuštena, i potom više nije obnavljana.

18,9km
Levo se odvaja staza ka tvrđavi. Posle obilaska tvrđave, nastavićemo pravo napred, ka centru Bača.

19,7km - Bač
Centar mesta. U blizini je franjevački samostan iz 12. veka kao i rimokatolička crkva iz 17. veka. Nastavićemo dalje ulicom, pored franjevačkog samostana.

20,2km - D30
Da bismo završili našu kružnu turu po Baču i vratili se na put za Bačko Novo Selo, ovde ćemo skrenuti desno. U ulici levo nalazi se prodavnica "Kolibri" u kojoj ima i osnovnih delova za bicikle. U ulici pravo ispred je restoran "Košava" (H).

21,1km
Oko 300m posle prelaska preko kanala Karavukovo-Bački Petrovac, prolazimo pored pansiona "Guvna" (H, P).

21,8km - D31 - izlazimo na put za Bačko Novo Selo i skrećemo levo. Na deonici koja nam preostaje do kraja ovog detura saobraćaj je umeren, ali je vožnja prilično monotona.

25,7km - D32
Desno se odvaja put za selo Plavna, nastavićemo pravo.

31,3km - Alt 70
Levo se odvaja put za selo Mladenovo - nastavićemo pravo. Na ovom mestu spajamo se sa trasom alternativne rute Bačko Novo Selo-Mladenovo (videti niže).

35,1km - Bačko Novo Selo, R520
Spoj sa glavnom rutom.

Tvrđava u Baču

71,5km - R460
Skrenućemo desno (asfalt koji vodi na levo je slepi put)

76,0km - R480
Izlazimo na nasip i skrećemo levo, sledeći i dalje asfaltni put.

78,3 - R 490
Desno se ovde sa nasipa spušta putić ka nedalekom pristaništu skele za Vukovar. Prelazak je za sada dozvoljen samo lokalnom stanovništvu.

87,7km
Sa nasipa se ulevo odvaja put za obližnji restoran "Lovište" (H) . Nastavljamo pravo.

88,6 - R500
Levo se ide za selo Plavna (asfalt, postoji tabla) a za Bačko Novo Selo treba nastaviti poludesno, ostajući na asfaltnom putu koji vodi po nasipu.

91,7km - R510
Skrenućemo levo i sići sa nasipa a potom nastaviti betonskom stazom koja ide paralelno sa nasipom.

92,2km - R520
Spoj sa deturom br. 3 (videti iznad) - ovde ćemo skrenuti desno i vratiti se na nasip, kojim ćemo nastaviti dalje.

Alternativa: Bačko Novo Selo - Mladenovo (15km, zelena linija na karti)

Deo dole navedene glavne maršrute je i 5km duga zemljana deonica, pa se u slučaju jakih kiša preporučuje vožnja ovom alternativom. U tom slučaju na R520 treba skrenuti levo, ka centru Bačkog Novog Sela

R520 - 0km

0,5km - Bačko Novo Selo, Alt 60

6,0km - Alt 70
Pravo se ide za Bač, a mi ćemo za Mladenovo skrenuti desno. Asfalt na ovoj deonici je u lošijem stanju.

11,0km
Put na ovom mestu pravi oštru lakat krivinu na desno. Levo se odvaja kratki asfaltni put do ulaska u vilu-hotel Dijana (objekat je poluzatvorenog tipa).

14,9km - Mladenovo, R580
Spoj sa glavnom rutom.

92,7km
Desno se odvaja putić do oko 200m udaljene čarde "Nećko" (H). Čarda se nalazi na vrlo lepom mestu, u šumi visokih rečnih topola.

93,2km
Odvajanje na desno, za još jednu lepu čardu - "Mika" (100m, H) kod koje se može i besplatno kampovati. Na ovom odvajanju prestaje asfalt i sledećih 5,3km vozićemo po zemljanom putu dobrog kvaliteta.

97,0km
Ulazak u lovište (kapija). Odmah posle ulaska put se odmiče od Dunava, vodeći ka severoistoku.

98,5km - R540
Početak asfalta. Prelazimo preko uzanog kanala Mostonga i nastavljamo ka istoku pored kanala Lovrenac.

103,2km
Izlazak iz lovišta.

103,8km - R550
Za Mladenovo ćemo ovde skrenuti levo. Sto metara posle ove raskrsnice je R560 - raskrsnica u obliku slova "V", na kojoj ćemo skrenuti poludesno.

105,0km - Mladenovo, R580
Spoj sa alternativom Bačko Novo Selo - Mladenovo (videti iznad). Za Karađorđevo i Bačku Palanku ćemo ovde skrenuti desno. Saobraćaj na putu nije jak.

108,6km - Karađorđevo, R590
Skrenućemo desno, u pravcu Dunava. Na raskrsnici se nalazi i ulaz u ergelu Karađorđevo. Nadalje ćemo pratiti uzani asfaltni put koji vodi kroz polja.


            Ljudi u ovim krajevima žive ritmom koji primaju od Dunava, pa i svoje bicikle voze
            brzinom kojom Dunav voli da teče. A posebno kad se vozi ovakav stari lepotan, bilo bi
            nečuveno da se žuri, da se truckaju i uznemiravaju sve te godine koje su se nataložile
            na guvernalu, blatobranima, lancu...

Alternativa: Karađorđevo - put za Bač - Bačka Palanka (11km, zelena linija na karti)

U dole navedenoj glavnoj maršruti postoji oko 4km duga zemljana deonica, pa se u slučaju jakih kiša preporučuje vožnja alternativom. U tom slučaju na R31 treba nastaviti pravo.

R590 - 0km

3,9km - Alt 80
Izlazak na glavni put Bač - Bačka Palanka. Levo se ide za Bač, pravo na obilaznicu oko Bačke Palanke, a mi ćemo skrenuti desno, ka centru Palanke. Saobraćaj na ovom putu je intenzivan.

10,4km - Bačka Palanka, Alt 100
Centar Palanke.

12,6km - Bačka Palanka, R670
Spoj sa glavnom rutom.


Na putu ka Mladenovu (glavna ruta)

115,6km - R610
Ponovo izlazimo na nasip pored Dunava. Asfalt tu prestaje i nastavljamo zemljanim putem. Ova zemljana deonica je duga oko 4km.


119,5km - R620
Početak asfalta.


124,1km - Bačka Palanka, R640
Desno se ide ka obali Dunava, gradskoj plaži i jezeru Tikvara (500m), a levo ka centru Bačke Palanke, šarmantne varošice u kojoj vredi prenoćiti. Jezero je klasifikovano kao park prirode prve kategorije a na kratkom putu do njega su i dve dobre čarde: "Dom Sportova" i "Dunav" (H).


Bačka Palanka, pešačka zona

  deonica 1: Bački breg - Apatin