Katran tura
Karpati i Transilvanija
 

 

Brašov i novo uzletanje u visine

I onda Brašov, ah Brašov. Lep, čist i uredan grad, sa starim građevinama i vidikovcem na planini iznad (kako i priliči kršenom mestu, da bi se njegova lepota mogla kako treba osmotriti), i sa svojom dozom starih i krivudavih uličica.


Brašov, glavni trg

Pogled na centar varoši sa vidikovca iznad grada


  Za ovu ulicu Brašovljani tvrde
  da je najuža u Evropi. Ko zna...
    Do tornja i vidikovca se stiže
    žičarom.
Bile rekorderke ili ne, tek uzanih uličica ima dovoljno da zadovolje svaku potrebu za romantikom.

Posle konaka u Brašovu okrenuli smo na jug, po drugi put od početka putovanja. Vozili smo kroz divnu dolinu rečice Prahove i sledeću noć prespavali blizu nje, na mestu na kome smo u sumraku spazili par rumunskih šatora – dobar znak da će tu biti mirno i sigurno i za nas. Komšije su nam bili vikendaši koji su ovde među zvucima iz kasetofona našli mir i odmor od civilizacije. Sa leve strane su nam tako praštali domaći narodnjaci a sa desne domaći pop. Bilo je tu još i porodičnih urlika u noći, pa huka kamiona sa puta, a bogami i nešto malo, izvinjavam se na izrazu, žubora reke. Mi smo sa svoje strane imali da priložimo samo prljav veš koji smo svečano oprali u potoku, pritoci Prahove. Tako su utisci sa naših majica i gaća krenuli ka Crnom moru pa se i danas pitam gde bi mogli biti, i da li im nedostajemo.

Narednog dana smo stigli do varošice Bušten (Buşteni), drugog rumunskog mesta za koje se moglo reći da u njemu planine rastu iz bašti. I zaista, spektakularne litice i suncem obasjani, preko dve hiljade metara visoki vrhovi masiva Bučeđ (Bucegi) ovde strče iznad krovova kao veš razapet nad glavama prolaznika u dalmatinskim kalama. Po veličini Bušten ne bi mogao da se nazove varošicom, ali ko bi imao petlju da nazove selom mesto sa ovakvom scenografijom?


Bušten

Uspeli smo da se zajedno sa biciklima uguramo u prepunu gondolu žičare koja nas je za dvadesetak minuta podigla na visinu od 2200m, do planinarskog doma Babele. Komfor je tu bio standardni planinarski (višekrevetne sobe, hladna voda u izobilju, sindikalni restorančić sa onom lepom atmosferom koju čine lica zaneta visinom, gomila obuće koja se suši, i naravno pivo) a i cene su bile takve: noćenje smo platili 2,5 evra po osobi.

Čudesne stare vile i dvorišta pritisnuta liticama


Početak uspona žičarom
Ostali smo bez daha. Ne samo zbog okoline, nego i zbog toga što u kabini
posle našeg ukrcavanja nije ostalo mnogo mesta za takav luksuz.

Ispred planinarskog doma Babele.
Lepi vidici i čudne stene - onu na levoj slici zovu Sfinga.

Pre večeri smo stigli da kamenitom stazom odemo do oko četrdeset minuta udaljenog zdanja Krućea Eroilor (Crucea Eroilor- Krst heroja). To je ogromni spomenik rumunskim junacima iz vremena borbe za veliku Rumuniju i iz svetskih ratova. Nalazi se na ivici neverovatne litice u čijem dnu se vidi sitna prašina sačinjena od kuća Buštena, čitavih kilometar i četiri stotine metara ispod. To da je litica neverovatna i da je pogled sa nje kao iz aviona, morali smo da verujemo drugima na reč: kad smo stigli tamo, iza ivice smo videli samo more guste magle koje je mamilo da prošetamo po njemu.


Crucea Eroilor - stražar na ivici ponora
.

Na Bučeđu se mogu potrošiti dani u planinarenju, a mi smo imali u planu samo da se sledećeg jutra popnemo na najviši vrh, Omu (2505m). Planinarenje do tamo je prilično lagano, sve se odvija na prostranom golom platou, ali je problem bio u tome što tog sledećeg jutra – nije bilo. Umesto njega nas je sačekala neprozirna belina u kojoj nije postojalo ništa osim doma i nas u njemu, a i to pod uslovom da se držimo blizu jedno drugome. Vremena za čekanje boljeg vremena nismo imali pa smo odučili da krenemo u spust sa planine, trudeći se da pogodimo puteljak za Sinaju. To je u početku bilo vrlo teško i nije nam naročito polazilo za rukom da se udaljimo od doma. (Dok sam tapkao kroz nevidelo često mi je padao na pamet onaj dedica iz Felinijevog "Amarkorda" koji se izgubi u magli ispred svog dvorišta.)

No magla se onda podigla za trenutak, toliko da smo mogli da vidimo putić i konačno krenemo njime. Vazduh se polako čistio i postjao bistriji pa smo mogli bolje da osmotrimo goli teren po kome smo se kretali: kad nije bio sasvim krševit, ličio je na mongolsku stepu. Što u prevodu znači da je bio velika inspiracija. Posle jedne seanse nošenja bicikala uz kameni kuloar izbili smo, još uvek na visini od oko 2000m, nad završni deo spusta i tada na našu radost konačno bili nagrađeni divnim pogledom iz oblaka na varošicu Sinaju.


Jutarnje mleko, na polasku iz doma Babele

Posle se razvedrilo...
... ali je postalo drndavo
... drndavo...
... veoma drndavo

Spust do dole nije bio jednostavan jer je puteljak ponegde bio vrlo strm ili nestajao, odnet odronima i i prolećnim kišama. Bili smo zadovoljni što nam je prevoz žičarom prethodnog dana obrnuo planove i uštedeo (planirani) uspon ovuda: bila bi to žestoka avantura.

Mongolski pejzaži



Motke na levoj slici služe za orijentaciju kad ove predele prekrije sneg.
Oblaci na desnoj slici služe za orijentaciju kad duša uzleti visoko.

Prvi pogled na Sinaju


Zamišljenost

Na ulazu u Sinaju koja se stisla uz vertikale u korenu Bučeđa te su zato najviši delovi mesta preko sto metara iznad centra, nalazi se "Taverna Sarbuluj" (Srpska taverna). Vlasnik je naš zemljak a restoran je jedan od najpoznatijih u Rumuniji. Cene su visoke za tamošnje prilike ali glavni kuvar je kažu basnoslovno plaćen a štimung prave orkestri iz Srbije. Praši se (opšte)narodna klasika i Bregovićeve numere uz koje Rumuni obrađuju vene oštrim predmetima. Nas je ipak najviše opčinio WC u kome postoji automatsko navlačenje higijenskog papira na daske na šoljama. Zato što u najvećem broju srpskih restoranskih WC-a na klozetskim šoljama automatski može da se navuče samo neka bolest.

Priča o Sinaji (Sinaia) počinje 1695, godine, kada se rumunski plemić Mihai Kantakuzino vratio sa hodočašća po bibijskoj gori Sinajskoj i na ovom mestu osnovao manastir. Ali od 1870. godine kada ju je kralj Karol I izabrao za svoju letnju rezidenciju, Sinaja je postala poznata kao "Biser Karpata" i, ironičnim obrtom sudbine, kao centar mondenskog života kraljevine. Manastir je opstao do danas a mondenski život se tek poslednjih godina ponovo vaspostavlja: varošica je danas jedan od glavnih ski-centara Rumunije a mnogobrojne zanosne ali oronule stare vile čekaju, poput razmaženih dama iz visokog društva, neke nove parajlije koje će umeti da potroše pare na njih.

Spavali smo skoro u centru, u sobi kod jedne stare gospođe, i osećali se kao da smo u gostima kod bake. Kauči prekriveni debelom jambolijom, šareni meki tepisi pod stolovima i stolicama od teškog, od vremena potamnelog orahovog drveta, vitrine sa porcelanskim posuđem, staklenim vinskim čašama i požutelim fotografijama. Bio je tu i jedan TV a sve skupa, sa neponovljivom atmosferom građanske Rumunije koja je u ovakvim skloništima prkosno preživela Čaušeskua ali postala pomalo ustajala od dugog trajanja iza zatvorenih prozora i navučenih zavesa, koštalo je osam eura za nas oboje.

Dvorac Peleš

Stare vile Sinaje su zaista uživanje za oči i može se provesti dan samo obilazeći ulice i diveći im se, ali glavna atrakcija se nalazi malo iznad varoši, visoko na padinama Bučeđa. Mi smo je prvi put i ugledali prilikom silaska sa Bučeđa: sa dve hiljade metara visine ukazala nem se samo na trenutak, ponosno probivši okolno zelenilo svojim krovovima i tornjevima. Ti krovovi i ti tornjevi pripadaju dvorcu Peleš (Peleş), koji je ne samo najlepši u Rumuniji nego svakako i jedan od najlepših u Evropi.

Ovo složeno i maštovito zdanje koje izgleda kao da je izašlo direktno iz neke bajke, diže se iznad ogromnog parka i okolnih zelenih livada, beli se kao pena ispod moćnih vrhova koji kao da su samo zbog njega stvoreni, da mu istaknu i začine lepotu. Sagradio ga je već pomenuti kralj Karol I, rumunski monarh sa najdužim stažom na prestolu. Peleš je živi dokaz da je Rumunija u istoriji Starog kontinenta imala svojih (bukvalno) pet minuta i tokom tog kratkog vremena bila krupna ekonomska pa i politička sila: ovo je bio prvi evropski dvorac sa centralnim grejanjem i strujom. (Mala elektrana izgrađena u tu svrhu, i sama u stilu dvorca, može se i danas videti u skrivenom kutu prostranog parka.) Preko četiri stotine zanatlija i radnika gradilo ga je 39 godina – od 1875. do 1914. godine. Kako to već ume da bude kod ovakvih poduhvata, samo nekoliko meseci pošto je dvorac završen kralj je uredno umro, ne uspevši da uživa u čarima remek-dela koje je naručio.

Zato je to uradio jedan drugi kralj: Čaušesku je dvorac i njegovih sto šezdeset soba uređenih u stilu različitih evropsklih zemalja koristio da ugosti i zadivi vodeće kolege iz komunističkog sveta ali bogami i lidere zapadnih zemalja, pa su se ovde sa njim družili i provodili Tito, Nikson i Ford, Gadafi i Arafat, Kastro i Brežnjev...

Ciklonautski recept za posetu Pelešu:
provesti par dana na Bučeđu a onda se spustiti pravo ovamo, dok si još prljav, znojav i unezveren
od visina, vidika, divljine i staze kojom si vozio. Tako je šok veći a osećaj bliži onome koji je morao
imati rumunski seljak s kraja 19. veka kad bi ga pozvali u dvorac, da čikama i tetama donese sveže mleko.

Danas je Peleš muzej i otvoren je za posetioce koji se na ulazu izuvaju i navlače posebne papuče kako obućom ne bi oštetili parket i tepihe, a onda se upuštaju u skitanje po lavirintu hodnika, biblioteka, galerija, trepezarija, sala, holova i soba. Pola dana se bez problema može potrošiti i samo na obilazak dvorca spolja, jer je složeni spoj lukova i vertikala, tamnog drveta i belih zidova prekrivenih ukrasima, naprosto magičan.