Svrbiguz   
Drinske planine  
Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi

 

Ruta 10:  Amajić - Donja Trešnjica - Planina - Orašac

Karakteristike rute:

- dužina: 17km
- ukupni uspon: 710m
- površina: makadam, asfalt
- težina, fizička: 6
- težina, tehnička: 2
- potrebna kondicija: 3
- uslovi za vožnju: vožnja je moguća od proleća do jeseni.

mapa rute (670Kb)
GPS tracklog i waypoints (pogledajte napomene o GPS podacima)


Još jedna od "spojnih" maršruta između Drine i Boranje koja će nam dobro poslužiti kad budemo planirali i vozili različite krugove i kombinacije u ovom kraju. Ali ne samo to, ruta je sama po sebi lepa i vredi je proći zbog toga. Oni sa malo kondicije mogu otići barem do zaseoka Pavlovići u kome prestaje asfalt, tako da ne propuste lagano i romantično zadovoljstvo vožnje uz Boranjsku rečicu.

Krećemo sa drinske magistrale, sa raskrsnice koja se nalazi neposredno ispred kratkog betonskog mosta idući iz smera Malog Zvornika. Odmah ćemo se naći u uzanoj, lepoj i mirnoj dolini Boranjske reke koju ćemo potom slediti sve do područja na kome i nastaje. Na par mesta na suprotnoj obali reke videćemo vodenice, a livade oko njih će za one sklone maksimalnom gustiranju i laganom "ispijanju" pejzaža, sigurno predstavljati veliko iskušenje da prekinu dalje putovanje i čitav dan provedu baš tu.

Uporniji će pak iza zaseoka Pavlovići proći kroz kratku ali upečatljivu klisuru između Vranovina i Oštrelja, i zaći u gustu šumu u kojoj počinje nešto jači uspon po lošijem putu. Prelazeći preko brojnih potočića i na kraju savlađujući kratak strmiji deo, izbijamo u selo Planina - pravo pred usamljenu prodavnicu za koju kao da je vreme stalo negde u šezdesetim godinama prošlog veka. Oko nje ima "samo" zelenila i lepog vidika, a ispred ulaza je drvena klupa. Dakle sve što je potrebno za meraklijsko zadovoljstvo uz sok i neki slatkiš je tu, i priliku ne treba propustiti: ovde gde je vreme stalo za naherenu kućicu u kojoj se nalazi prodavnica, treba dozvoliti da ono stane i za nas.

Do izlaska na put Zajača - Šarena bukva - Mačkov kamen treba se još malo potruditi, a napor će olakšati šumska hladovina. Boranjska reka će konačno nestati negde desno ispod nas, da bi kao i svako divlje stvorenje sakrila svoju jazbinu, odnosno mesto na kome izvire. Konačno ćemo se naći na brdu Orašac i izbiti na pomenuti grebenski put, a onda nam je otvorena čitava pučina Boranje i Jagodnje - možemo po svojoj volji izabrati na koju ćemo stranu zajedriti.


Sažvaćak (objašnjenja kolona u tabeli)

dist. (km) ime tačke

visina

tip podloga mesto / opis komentar
0 S D Tresnj 165 TL asfalt
Sa magistrale skrenuti levo (idući iz smera Zvornika) na asfaltni put za Amajić i Donju Trešnjicu. Raskrsnica se nalazi neposredno ispred kratkog betonskog mosta na magistrali.
0,4 S Amajic 164 Td asfalt
Produžiti pravo (desno i strmo uzbrdo se odvaja uži asfaltni put za Amajić).
0,7 vo 43 165
asfalt
Uređen izvor desno.
1,3 vodenica 2 173
asfalt
Vodenica sa leve strane, na suprotnoj strani Boranjske reke.
2,5 D Tresnjic 202
asfalt Donja Trešnjica
2,7 R 116 210 V asfalt Donja Trešnjica Produžiti pravo, nizbrdo (desno i uzbrdo se odvaja asfaltni put za Petroviće).
3,1 as end 10 205
makadam Donja Trešnjica kraj asfalta, početak makadama
4,1 vo 44 223
makadam
Uređen izvorčić desno ispod puta, i vodenica.
5,4 R 117 268 V makadam
Produžiti desno (levo se odvaja makadam za Petroviće 2). Sa leve strane raskrsnice je šupa zidana od "siporeksa".
6,9 losiji put 316
makadam
Deonica sa lošijim putem.
10,1 R 118 415 V makadam
Produžiti desno, glavnim putem (levo se odvaja sporedan makadam za Radiće). Odmah posle raskrsnice se prelazi preko potočića.
10,8 R 119 434 V zemlja
Skrenuti levo (drugi zemljani put se odvaja desno a na toj strani na dva drveta su i oznake za lovni rezervat). Malo iza raskrsnice put je opet makadamski, i dalje lošiji - kombinacija makadama i kaldrme.
12,7 vidik 03 567
makadam
Lep pogled.
12,9 Planina 564
makadam selo Planina Centar - prodavnica, česma ispred. Put je odavde bolji.
16,1 R 120 792 TL makadam
Produžiti desno (levo se odvaja makadam za Pajiće).
16,5 R 042 830 V makadam brdo Orašac Izlazak na put Šarena bukva (levo) - Mačkov kamen (desno). Na drvetu sa leve strane postoji drvena tabla sa oznakom "Planina".

ruta 9