Svrbiguz   
Drinske planine  
Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi

Home -> Svrbiguz -> ova strana


MTB staza "Baberijus"

Tekst: Aleksandar Tijanić
avgust 2016.

Samo tridesetak kilometara od Beograda u pravcu Kosmaja smešten je pojas guberevačkih šuma (centralni deo šumadije). Drevni šumski pojasevi cerove i borove šume po kojima Šumadija i nosi ime, i danas su jako slabo posećeni.

Udruženje građana "Klub-Salamandra" iz Ralje je skromnim sredstvima i donacijama uspelo da obeleži stazu za brdski biciklizam, tako da sada svako koga zanima ovakav vid rekreacije može da je koristi i da uživa u prelepim predelima Šumadije.

Mapa i profil visina (kliknite na sliku da je uvećate)

Kako doći?
Krenite iz Beograda preko Avale i Trešnje, i stići ćete do varošice Ralje odakle postoje putokazi za MTB stazu "Baberijus".


Karakteristike staze
Dužina staze je 27 km, a u pitanju je uglavnom "kross-cantry" teren sa kombinacijom asfalt-makadam-šumski putevi, i deonicom sa malo zahtevnijim spustom - ko odabere takvu varijantu.

Ukupna visinska razlika koja se savladava tokom uspona je oko 300 m, toliko i u spustu. Staza nije previše zahtevna i svako sa malo boljom kondicijom može da vozi bez ikakvih problema.

Putokazne oznake na stazi (kliknite na sliku da je uvećate)


Kuda ćete voziti?
Staza počinje u Ralji i vori preko Parcana, Baba, Guberevca i Parcanskog visa, a onda se ponovo spušta u Ralju.

Prolazićete prelepim šumskim svetom i preko područja hotela "Country- club" u Babama. Tu je moguće okrepiti se u bašti, pre nego što nastavite vožnju preko i danas vidljivih kopova rudnika iz doba Rimljana. Ovaj potez je poznat i po ružama vetrova koji se na ovim pojasevima ukrštaju i formiraju specifičnu vazdušnu banju. Mirisi borove šume osvežiće vaša pluća od gradskog zagadenja.

Nastavićete preko sela Guberevac, pa šumskim putem prema Parcanskom visu, na kome se nalazi i najviša tačka na ovoj stazi (410 m). Staza prolazi tik uz vrh visa (od staze je potrebno oko 20 minuta da bi se, uz guranje bicikala, izašlo na vrh, sa koga se pruža pogled prema Avali).

Ostaje vam samo još da se spustite do Ralje, pa onda svako na svoju stranu J


Za sve ostale informacije oko možete se javiti na:
kontakt@klub-salamandra.rs
+ 381 63 210 983


Guberevac


Rimski kopovi


Rimski kopovi


Parcanski vis