Prodavnice, servisi, klubovi   
Kako do ostrva Čepel u Budimpešti    


Home -> Radnje, servisi -> Inostranstvo - > ovaj tekst

 

Kako da stignete do ostrva Čepel (Czepel) u Budimpešti
i kako da kupujete na njemu


Tekst: Jone, januar 2000.


Na budimpeštanskom ostrvu Čepel nalaze se brojne veleprodaje. U većini radnji je ipak moguće pazariti i na malo a cene su povoljne.

Iz centra Budimpešte vam je do cilja na Čepelu ako koristite javni prevoz potrebno 40 minuta do sat vremena.

Start: u centru Budimpešte uhvatiti na obali Dunava tramvaj br. 2 i ići njime do kraja, a to je nekih petaestak minuta vožnje ako uđete u blizini Eržebet mosta. (Pre ulaska kupite kartu na nekom kiosku i poništite je u tramvaju jer su kazne za "švercovanje" velike.) Čepel se nalazi južno od centra Budimpešte, što znači da dok se vozite tramvajem Dunav treba vam se nalazi sa desne strane.

Faza 2: sa krajnje stanice tramvaja produžiti još malo pravo i proći kroz podzemni prolaz (levo je velika robna kuća). Odmah posle izlaska iz prolaza se sa desne strane nalazi mala autobuska stanica. Kupite kartu na šalteru, prođite sa druge strane staničnog kioska i na okretnici sačekajte autobus 79 ili 79a (idu na svakih 20-30min).

Faza 3: prvih 15-20 minuta se prolazi kroz prilično pusto predgrađe, između zapuštenih ledina. Onda se ulazi u naselje Čepel, prelazi se preko pruge, i posle kraćeg vremena prolazi se pored velike stanice prigradskih autobusa. Ta stanica se nalazi sa leve strane i ne možete da je ne primetite (veliki prostor sa puno plavih autobusa). Odmah iza te stanice autobus skreće desno, prelazi opet preko pruge i skreće levo. Tu se nalazi i stanica na kojoj treba sići. A u trenutku dok je autobus prelazio preko pruge i skretao levo, pravo napred ste mogli da vidite prilično monumentalan ulaz u industrijsku zonu na Čepelu. Dakle vratite se malo nazad, i tu ste.

Ta zona je nešto poput Beogradskih Vilinih voda (onaj kompleks skladišta i prostora luke Beograd, levo od Pančevačkog mosta), a socrealistička arhitektura i oronule zgrade od cigle su zaštitni znak ovog mesta. Kada prođete kroz ulaz idete glavnom ulicom ili bočnim uličicama i tražite table na kojima se pominju bicikli. Imajte u vidu da se na mađarskom bicikl kaže kerekpar i da mnoge table imaju samo takav natpis, a ne "bicycle", "cyclo" i slično. Postoji barem dvanaestak velikih, manjih i sićušnih radnji. Za početak:

- idući glavnom ulicom, 20-30m od ulaza se sa desne strane nailazi na veliku belu zgradu. U njoj je izvrsna veleprodaja "Mali" ali šanse da se tu kupuje na malo su vrlo slabe - uglavnom traže dokumenta o posedovanju prodavnice ili firme, i postoji minilalna svota za kupovinu;
- iza "Mali"-a, 20-50m prvom ulicom desno: još jedna veleprodaja;
- nazad u glavnu ulicu, 50m pravo, pa prva uličica levo: još jedna prodavnica;
- posle 80m, sa leva: drumski bicikli i delovi;
- još malo napred pa uličica desno: "Čekert" (Cseke RT), velika prodavnica.

Važno: radno vreme je ponedeljkom i četvrtkom do 15h, a petkom do 14h. Subotom i nedeljom ove radnje ne rade.

U "Čekert"-u je sistem kupovine sledeći: uzmete formular na kasi i krenete ka policama sa delovima. Iznad svakog dela (ili na samom delu) je nalepnica sa šifrom. Šifru dela koji hoćete da kupite upišete na formular i u sledećoj koloni upišete broj komada koji želite. Ovo ponavljate i za svaki drugi deo. Na kraju to odnesete na kasu, pa onda službenici odu u magacin i prema vašem spisku donesu delove. Pokažu vam šta su doneli - da još jednom proverite - a onda se pravi račun.

U nekim drugim prodavnicama dobijate nešto što liči na veliki digitron i sa time idete do polica. Kada se odlučite za neki deo, senzorom "digitrona" pređete preko bar-koda na nalepnici iznad ili na samom delu koji ste izabrali, i potom upišete količinu. Kada završite sa izborom delova, nosite "digitron" na izlaz gde ga ubace na određeno mesto u kompjuterskoj kasi. Kasa onda izbci račun (istovremeno se sa lager-liste automatski skida ono što ste kupili). Dok birate delove, "digitron" može i da vam pokaže da li nečega za šta ste zainteresovani ima na lageru. Lepo zaista, ali ako vas sve ovo plaši ili vam izgleda komplikovano, ne brinite - ako zatražite, daće vam nekoga da vam pomogne.

Zahvaljujem se mojoj vrloj drugarici Ceci Matijević iz kraljevačkog "Čikera" koja mi je svojevremeno otkrila lokaciju ovih radnji (informacija koju su inače domaći prodavci i preprodavci čuvali kao nekada Kinezi tajnu pravljenja baruta) i dala mi uputstvo za stizanje tamo, koje se eto sada prenosi sa kolena na koleno :)


Evo i iskustva nekoga ko je posetio Čepel i nije bio baš oduševljen.
Maja Marsenić
piše:

 

Momci i devojke,

Sve je to lepo, divno i krasno opisano na sajtu: odete na Czepel ostrvo i tamo sve nađete. Čak su data uputstva za stizanje do pomenute P.M. sasvim tačna. Ali... ALI!!!

I tako ja krenula u Budimpeštu opremljena uputstvima sa sajta, podužim spiskom za kupovinu delova - Rolls/Regal sedište, šticna 29.6x400, SPD patike (casual varijanta) 37 i 46 u teget tonovoma (nikako braon ili slično) - po mogućstvu Shimano, i još kusur k&p kojih ovde nema ili su elem skupi.

Sponzor ovog hrabrog poduhvata bila je renomirana autokuća Autokomerc (Audi und WV) i gospođa Autokomerc kojoj inače i dugujemo zahvalnost za ovo iskustvo.

Do Czepel-a se putuje oko 40 min. ali taxijem i to zadovoljstvo košta 3000 do 5000 forinti (u zavisnosti odakle krećete/1DM = 125/130 Ft). Podrazumeva se da isto košta i povratak. Kada nekako taksisti objasnite kuda idete on Vas gleda belo jer mu nije jasno zašto bi neki j. turista hteo da ide na Czepel i pita Vas zilion puta jeste li sigurni. U toj komunikaciji taksista se tečno sluzi mađarskim mu maternjim jezikom a vi engleskim koji je sve osim engleskog (jer taksista ne zna ni engleski, ni nemacki, ni francuski, ni ruski). I dok tako jezdite Budimpeštom stalno se pitate gde cete to stići i da li cete stići.

Posle 40 min vožnje eto belog monumentalnog ulaza. (Baš kao sto piše.) Vi srećni, taksista srećan. (Ja bila pametna pa se dogovorila sa čovekom da dođe po mene i gospođu Autokomerc u neko doba.) Prođete kroz monumentalnu belu skalameriju i stvarno prvo što vidite je MALI - odmah desno. Lepo. Uđete. Jos lepše. Delovi izloženi kao u apoteci. Dolazi ljubazni prodavac. On savršeno govori mađarski a vi? Izeš ga. Kreće varijanta ja Tarzan ti Džejn. Nekako se objasnite i on Vas pita za ime firme za koju kupujete jerbo on radi veleprodaju i ne plaća AFA a vi hoćete JEDNU šticnu, JEDNE patike, JEDNO sedište .... Ups. Ljubazni prodavac Vas upućuje na radnje u centru grada. Izlazite besni jer ... ako je ovaj takav onda su i ostali.

Ali, onda se treba pametno dosetiti: a što vi ne biste bili neka od radnji! Na kraju svi naši idu tamo i sigurno su im poznati. Bog je izmislio mobilnu telefoniju i uz pomoć roaming-a (isplatilo se redovno plaćanje računa) saznajete potrebne podatke. Opremljeni iskustvom idete dalje. Samo, sada stvari postaju komplikovane jer uputstva sa sajta prestaju da važe. Jedino što Vam ostaje je da idete pa gde nabasate i sta namirišete. Gospođa Autokomerc sve to uredno i strpljivo podnosi, čak je spremna da Vam posudi ime i renome Autokomerca.

Sledeća radnja u koju smo nabasali izgleda jadno - kad tamo: Rudy Project! Dobri dresovi, avaj nema šticne po vašoj meri, nihc patike, nihc Rolls/Regal... Zadovoljavate se modelom Kerosine sa dodatnim staklima i trakama (što uopšte nije bilo na spisku), na računu piše ime firme koja nije vaša, a ime gospodina je zapravo ime vašeg ... izmislite po potrebi. Idemo dalje. Ljudi u radničkim odelima vas gledaju kao da ste vanzemaljac. Grme strugovi, brusilice i slično. Ja mislim kako je sve to lep setting za neko pozorište ili art project a la Flashdance varijante, i tako stižete u čuveni Cseke RT tj. jedan ogroman hangar sa jako puno kutija na kojima piše "Made in China" ili "Made in Taiwan". Na izloženim modelima prepoznajete slogane: Bike Positive, Zoom, Look, Tranz X, CatEye i sl. Gledate cene i mislite u sebi: J.M.M. više nikad neću da kupujem kod onog .... ima da mu se N.M. čim se vratim. U Cseke RT ćete uz malo sreće naći sve što vam treba ali ako vozite nešto bolje masine: kiss and say goodbye jer nemaju Mađari para za Cannondale, Trek, Colnago, Bianchi, možda imate sreće sa Peugeot-om.

Gledate i mislite, ovo ima i kod nas, i ovo, i ovo, i ovo, i ovo - i sada se pitate koji k. uopšte tražite tu. SPD Patike! To ima za sve normalne galofaks generacije, tj. 38 - 45. Sve okolo je lutrija. 37 nema, 46 smo jedva iskopali u pogrešnoj boji i pogrešno spelovanog imena ("Adidas" - čudno pišu reč "Shimano"). Ipak, i to je nešto pa izdvajate još jednu trocifrenu DM novčanicu.

'Ajmo dalje. Virite u hale, prolazite ispod kranova i dizalica, mimoilazite se sa viljuškarima i bagerima, tu i tamo ima po neka radnjica ali do tada shvatate da ste na čuveno Czepel mesto stigli greškom jer niste videli ništa što već niste videli niti ste našli dovoljno gluposti koje opravdavaju cenu benzina, putovanja, taxija, noćenja, hranjenja ....

Pouka 1: ONO ŠTO IMA NA CZEPEL-u MANJE-VIŠE IMA I U BEOGRADU.
Pouka 2: OSIM UKOLIKO NEMATE RADNJU/SERVIS ILI VAM JE STVARNO (ALI BAŠ STVARNO) USPUT), NE ISPLATI SE IĆI NA CZEPEL.
Pouka 3: SVE ŠTO VAM ZAPRAVO TREBA ZA BIKE (A LAKO MOGUĆE DA NEMA NA CZEPEL-u) U BUDIMPEŠTI SE NALAZI U 30-tak RADNJI U SAMOM GRADU. Pri tom, u svakoj od njih ćete naići na nekog ko komunicira na jeziku koji i vi razumete, a ljubazni Mađar - bike ljubitelj će za vas okrenuti telefonom svoje prijatelje i proveriti da li oni slučajno imaju ono što vama treba. Činjenica da cena nece biti VP vec MP je zanemarljiva.

Inače, moram da kažem da je izbor svetske muzike (world music) mnogo bolji. Ostatak vremena od jednog dana sam uredno šetala Dunavom, čitala novine, jela kolače i sladoled i zamalo kupila pravi pravcati Zulu štit od lava sa sve kopljima za 14 000Ft. umesto Shimano SPD broj 37, teget boje - jer ovo drugo nema.

Bon voyage.
moi,
jun 2001.


<- nazad