Šta i kako u slučaju udesa Kako? 
'Vako...
 
Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi


       Home -> Kako? 'Vako -> ova strana


Iz ličnog iskustva: šta uraditi ako ti se desi udes?
(Autor: želeo sa ostane anoniman, ime poznato Ciklonautu)

1.   Svedoci

Ako je neko prouzrokovao tvoj pad i povredu, da li lakšu ili težu, imas štetu na bajsu: u svoj mobilni ubaci brojeve mobilnih od dva ili više svedoka. Ako sam to nisi u stanju, daj svoj mobilni nekome od svedoka da njihova imena i podatke upiše u tvoj mobilni.


2. Fotografiši

Ako nisi u stanju da sam to uradiš, daj svoj mobilni nekom od svedoka da fotografiše ceo prostor gde se desila nezgoda, i objekte koji su učestvovali u dogadjaju: vozilo motocikl, biciklistu, pešaka, psa, tebe, vinovnika udesa...


3. Policija

Pozvati ih (za Bg: 011 192) ili se nagoditi sa licem odgovornim za tvoj udes, kako kome odgovara. Sigurno se pitaš zašto je pozivanje policije na trećem mestu: pa zato što će svedoci otići dok se ti prepireš ili ubeđuješ sa licem koje je odgovorno za tvoj udes. Osim toga dok policija stigne i svedoci će otići, a bez njih je sve mnogo teže ako dođe do suđenja. Ako je vinovnik tvog udesa pobegao sa lica mesta, tada su ti svedoci još više potrebni.


4. Hitna

Pozvati hitnu pomoć (za Bg: 011 194) ili se sam sam prebaci do lekara ako si u stanju.


5. Iskoristi svedoke

Kasnije sam kontaktiraj svedoke i zamoli ih za saradnju i pomoć. Dostavi njihova imena policiji ili policajcu koji je zadužen za tvoj predmet, pre nego što on preda predmet tužiocu - policija i nije baš revnosna u uzimanju podataka od svedoka, sve rade rutinski i na brzinu.


6. Pokreni odštetni postupak

Posle dobijanja presude pokreni postupak protiv osuđenog lica za nadoknadu svih oblika štete, (zbog zadobijenih povreda, troškova lečenja i lekova koje ne pokriva socijalno i zdravstveno osiguranje, troškova popravke bajsa i utrošenih delova sa sve računima).


7. Zapamti...

Slučaj ne zastareva četiri godine.


---

 Ako želite da podelite i dodate svoja iskustva, primedbe, korisne ideje... javite se.