Živeti sa prirodom    
Trovanja   
Home Turoteka Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi

 

  <- nazad   •   sadržaj   •   dalje ->TROVANJA

Prilikom boravka u prirodi nagla trovanja su najčešće slučajna. Do trovanja dolazi kada se udišu otrovni gasovi ili pare, ili se se popije odnosno pojede neki otrovni sastojak. Moguće je otrovati se i hemijskim otrovima ili raznim kiselinama, odnosno sredstvima koja nagrizaju. S obzirom da je ovo namenski priručnik, reći ću vam samo nešto o trovanjima koja su izazvana unošenjem otrova u organizam, a ostale vrste su za neki drugi priručnik.

Otrovati se možemo jedući otrovne biljke ili životinje ili pokvarenu hranu, kao i lekovima, alkoholnim pićima ili pak raznim pesticidima kojima se prska voće i povrće.


Biljna hrana

Kada je u pitanju biljna hrana, uzrok trovanja su najčešće divlje biljne vrste i to pre svih: otrovne pečurke! Preventiva je dobro poznavanje pečuraka i razlikovanje jestivih od otrovnih vrsta.

Vreme pojave opštih znakova trovanja zavisi od vrste pečurke. Prvi znaci se obično jave 1-6 časova posle unošenja u organizam, i to su: bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proliv, grčevi i bunilo. Temperatura tela je najčešće normalna. Kod nekih vrsta pečuraka (zelena i bela pupavka) smrtnost nastupa u periodu 2-8 dana (procent smrtnosti 50-100%), a kod nekih (muhara, panterovka, ludara…) možete i sami ozdraviti posle nekoliko dana uz ispiranje želuca (procenat smrtnosti 2-24%).

Ukoliko primetite prve znake trovanja, odmah treba pristupiti ispiranju želuca. Najpre se izazove povraćanje - guranjem prsta u grlo, draženjem resice, čašom slane vode… a nakon toga se ispira želudac. Sredstva za čišćenje želuca i creva: ricinus, gorka so, prašak životinjskog uglja ili bele gline, jaka crna kafa, topli napici. Posle ukazane prve pomoći, ako postoje uslovi potražiti medicinsku pomoć.

Trovanje biljkama je daleko blaže ali ne i manje neprijatno. U otrovno divlje bilje pored ostalih spadaju: tatula, bunika, čemerika, kukuta, đurđevak, zova… Opšti znaci trovanja su gađenje, vrtoglavica, bolni prolivi, poremećaj vida, u težim slučajevima poremećaj rada srca i disanja. Smrtnost je moguća u izuzetnim slučajevima i ukoliko su uzete veće količine hrane. Otrov se najčešće brzo izbaci iz organizma, a kod većine biljaka se otrov prženjem i kuvanjem uništava. Prva pomoć je ista kao i kod trovanja pečurkama.


Hrana životinjskog porekla

U našim uslovima je veoma malo hrane životinskog porekla koja je sama po sebi otrovna. U većini slučajeva je u pitanju hrana koja je privremeno postala opasna ali se pravilnim pripremanjem otrov može uništiti. Najveću opasnost predstavlja nepravilno pripremanje i upotreba zaražene i pokvarene hrane.

Stalno otrovni izvori hrane su: nadbubrežne žlezde, krv jegulje i murine, školjke-dagnje, koža kod paklara (rečna i morska). Privremeno otrovna hrana je meso ribe u sezoni mrešćenja: mrena, štuka, grgeč, smuđ i dr. Prva pomoć je ista kao i kod trovanja pečurkama: povraćanje, ispiranje želuca i upotreba sredstava za čišćenje.


Pokvarena, zaražena i zatrovana hrana

Trovanje ovakvom hranom je najčešće. Hrana koju redovno koristimo u ishrani, usled različitih uslova, može promeniti svoje osobine i postati opasna za dalju upotrebu. A uzroci mogu biti:

  • nedovoljno kuvana, pečena ili pržena hrana; hrana koja nije pokvarena ali sadrži klice i njihove otrove, jer ili potiče od bolesnog živinčeta ili od nehigijenskih uslova;
  • hrana koja posle pripremanja stoji na toplom mestu duže vremena (3 časa i više) ili se ponovo podgreva. Klice se dobro razmnožavaju u namirnicama od mesa, ribe, jaja, mleka a naročito ako su na toplom mestu. Posebno su opasna jela od mlevenog mesa i konzervi.
  • jela i napici spremani i čuvani u metalnim posudama (od bakra, pocinkovanog lima i dr) koje nisu emajlirane, kalajisane ili na drugi način zaštićene od rastvaranja metala i mešanja sa hranom.
  • hrana koja se sprema od voća i povrća skoro prskanih sredstvima za zaštitu bilja. Trovanje je veće ukoliko je prošlo manje vremena od prskanja i ukoliko voće i povrće nije dobro oprano.

Znaci trovanja hranom zatrovanom metalima ili nekim hemijskim sredstvima (pesticidima) javljaju se u vremenu od par minuta do dva sata. Ukoliko je hrana pokvarena ili zagađena klicama, prvi znaci trovanja se mogu pojaviti u roku od 2 do 24 sata. Simptomi su jednaki: muka, bolovi i grčevi u trbuhu, povraćanje, proliv, ponekad groznica i povišena temperatura.

Prva pomoć se sastoji u izazivanju povraćanja i ispiranju želuca. Posle povraćanja popiti pola litre (i više) mlake vode i ponovo izazvati povraćanje. Zatim uzeti sredstva za čišćenje (ricinus, gorka so, bela glina…) pa onda kafu ili čaj. Prvi dan se ne uzima hrana već samo čaj, a kasnije se može preći na uobičajenu ishranu. Sve vreme uzimati dosta tečnosti.


<- nazad   •   sadržaj   •    dalje ->