Pak lista
Kako?  
'Vako...
Home Turoteka Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi

        home -> KakoVako -> ova strana


Šta poneti na put biciklom?

tekst: Jone


Iako postoje stvari koje je neophodno poneti na turu (alat, rezervna guma, vreća za spavanje, šator, prasence), sklonosti, potrebe i mogućnosti su različite pa stoga postoji hiljadu "najboljih" spiskova opreme. Praksa je nezamenljiva u ovoj stvari i potrebno je dosta vremena i procenjivanja pre, tokom i posle svakog putovanja da bi se došlo do zadovoljavajućeg sopstvenog kompromisa između težine i onoga što jeste, ili može biti potrebno. Tada pakovanje prestaje da bude izvor frustracije i sa sati se skraćuje na minute.

U donjem spisku je dato ono što bi moglo da dođe u obzir za nošenje na put. Neke stavke mogu da se izbace ako se putuje "pitomijim" predelima, sa čestim naseljenim mestima u kojima ima prodavnica delova za bicikle ili servisa; neke stavke su stvar ličnog ukusa i potreba.

Orijentacije radi, moj izbor je u spisku označen zvezdicama:
***  - ono što uvek nosim, čak i na vožnju do Ade
**    - ono što nosim na duža putovanja

Kad spakujem sve što smatram da mi je potrebno za vikend-turu i dodam nešto hrane, težina bisaga je 10-15kg, zavisno od toga da li je leto ili hladnije doba godine. Kad spakujem sve što nosim na putovanje od nekoliko dana težina je 20-25kg, a za putovanja duža od nedelju dana bude i nešto veća. Ovde vredi istaći sledeće:

- ove težine nisu toliko strašne koliko mogu izgledati, i provereno neće pokvariti zadovoljstvo putovanja. Na turi treba zaboraviti na težinu i ne treba je se plašiti. Takmičarima je nekoliko stotina grama više ili manje zaista bitno, ali kad se ide na putovanje biciklom (pa čak i na rekreativnu vožnju) ne treba potpasti pod "lakše, lakše" psihozu. Ne treba gledati na to da li će na biciklu biti kilogram više ili manje - treba procenjivati isključivo korisnost onoga što razmišljamo da ponesemo. Ako neku deonicu ili uzbrdicu možemo da pređemo na neopterećenom biciklu, moći ćemo da je pređemo i sa natovarenim biciklom, samo za nešto duže vreme. Bisage nisu to što će sprečiti da se savlada neko brdo, jer jednostavno ne čine vožnju toliko težom - ako se ne uspe, skoro je sigurno da se ne bi uspelo ni bez njih.

- oni koji imaju iskustva u planinarenju znaju da je bolje navići se da se sa sobom uvek nosi sve što može zatrebati, nego stalno lupati glavu oko toga šta izbaciti i procenjivati šanse da li će nešto baš ovog puta nedostajati. U donjem spisku ima stvari koje nam na turama možda neće biti potrebne godinama (npr. pribor za prvu pomoć, alat za rastavljanje lanca, sajla za kočnicu, itd.) ali kada dođe trenutak da neka od njih zatreba volećemo sebe zato što smo je poneli. Treba zaboraviti na večite traume tipa "da li da nosim ili ne?". I poneti.

- bitno je da se sve spakuje u bisage jer će na taj način težina biti raspoređena nisko i manje će se osećati u vožnji. Ako nemamo bisage stvari se mogu staviti u ranac ili u neku pogodnu torbu, i pričvrstiti na gepek bicikla. (A bisage treba kupiti što pre, jer je sve drugo daleko iza njih po kapacitetu, udobnosti, bezbednosti i upotrebljivosti). Ono što nikada, nikada ne treba uraditi jeste da se velika težina nosi u rancu na leđima - to je čist mazohizam.

- kada na putovanje ide više biciklista nije potrebno da svi nose sve: treba se dogovoriti i ne duplirati alat, prasence i druge stvari koje bez problema mogu biti zajedničke.

- * -

Velika pomoć pri pakovanju je spisak opreme, recimo u vidu Excel tabele. Tokom pakovanja se odmah čekira ono što se stavi u prtljag, i tako sigurno neće biti zaboravljena neka važna sitnica. (Ništa gore nego kad se posle pedeset kilometara neobično napornog putovanja primeti da smo poneli bisage, a da je bicikl ostao kod kuće.)

Ako imate nešto da dodate ili komentarišete, izvolite. Vredni saveti, a isto tako i zanimljiva drugačija mišljenja, biće dodati u ovaj tekst.

1. Rezervni delovi i alat
2. Oprema za kampovanje
3. Odeća i obuća
4. Ostalo
5. Ekspedicije, duga putovanja tokom kojih će servisi i prodavnice biti daleko
6. Luksuz, bubice, kerefeke
7. Stvar ukusa...
8. Najvažnije na kraju
9. Šta su drugi imali da dodaju...1. Rezervni delovi i alat

 • Unutrašnja guma. ***
  Za putovanja duža od par dana i za putovanja van asfalta, vrlo je razumno poneti dve. Druga rezervna guma predstavlja zanemarljivu dodatnu težinu, a može uštedeti krpljenje po mraku ili kiši.

 • Pribor za krpljenje guma i plastične polugice sa skidanje spoljašnje gume. ***
  Ako je lepak star, kupiti novi. Treba imati i rezervnu unutrašnju gumu i pribor za krpljenje. Na primer, oštećenje gume oko stopice ventila je praktično nemoguće popraviti na terenu (a teško i kod vulkanizera) pa ako nema rezervne gume, eto problema.

 • Spoljašnja rezervna guma sa kevlarskom niti u obodu.
  Za razliku od klasične gume koja u obodu ima žicu, ova može da se savije i složi u prilično mali zamotuljak, tako da se može poneti sa sobom.

 • Ako ne ovo gore, onda dvadesetak santimetara dug komad stare spoljašnje gume sa obodom iz koga je uklonjena žica.
  Dobro će doći ako se raspara ili ošteti spoljašnja guma. Komad se ubaci u spoljašnju gumu na pocepano mesto i čitav taj deo se omota kanapom ili najlonom (zajedno sa felnom), tako da drži unutrašnju gumu dok se ne domognemo nove.

 • Ključevi za (skoro) sve vijke i navrtke na biciklu. ***
  Treba pažljivo pregledati bicikl i utvrditi koje su sve dimenzije potrebne. Najčešće se radi o 3-4 različite dimenzije i o dve vrste ključeva (viljuškasti i imbus). Umesto nekoliko viljuškastih ključeva zgodno je nositi mali francuski ključ (onaj kod koga otvor može da se podešava).

 • Ključ za skidanje zadnjeg pogona. **
  Ako pukne žbica na desnoj, pogonskoj strani zadnjeg točka (a to se uglavnom i dešava baš na toj strani jer je tu opterećenje i uvijanje veće), potrebno je skinuti zadnje zupčanike da bi mogla da se postavi nova žbica. (*)

(*) Moguća su još tri druga rešenja za ovo, mada skidanje zadnjeg pogona odgovarajućim ključem ipak izgleda kao najjednostavnija dostupna mogućnost:

1. Postoje savitljive kevlarske žbice koje služe specijalno za ovakve situacije, i njima se problem elegantno rešava (pošto su savitljive, mogu da se proguraju pored zupčanika zadnjeg pogona). Ali kod nas ih je teško naći.

2. Od obične žbice, duže za oko 5mm nego što su žbice koje imamo na točku, može se odsecanjem glave i savijanjem tog kraja u obliku slova "S" napraviti žbica koju je moguće provući i montirati bez skidanja zupčanika. Ravni deo ove "s-žbice" treba posle prepravke prikazane na slici desno da ima istu dužinu kao i ostale žbice na točku. S-žbica se montira tako što se savijeni deo uz malo okretanja i čačkanja progura kroz odgovarajuću rupu na flanšni nable; kada se žbica potom iskrene i namesti na felnu, s-krivina će je sprečavati da se izvuče iz rupe na flanšni. Ovakva žbica se koristi samo dok se ne dođe u priliku da se stavi regularna.

3. Demontiranje zadnje osovine (prilog sa FreeBiking liste, autor Misa_T): "Kad vam se desi da pukne žica u vožnji i potrebno je da skinete zadnji pogon a radi se o Shimanu: skinite zadnji točak, izvucite zadnju osovinu pazeći da ne pogubite kuglice, a onda jednostavno imbus ključem 10mm odvrnite čauru koja se nalazi u otvoru kasete i skinite kasetu. Kad završite posao oko zamene žica, vratite kasetu na užljebljeni deo nable i pričvrstite je zavrtanjem čaure istim imbus ključem."

 • Sredstvo za podmazivanje lanca. **
  Ako je u pitanju višednevna tura, nije dovoljno podmazati lanac pre polaska: jača kiša ili duga vožnja po makadamu dovoljni su da lanac počne da gunđa.

 • Sajle za menjače i za kočnice. **
  Treba nositi jednu sajlu za zadnji menjač i jednu za zadnju kočnicu - sajle prednjeg menjača i prednje kočnice su kraće, i ako se prekinu mogu se zameniti skraćenom sajlom zadnjeg menjača, odn. zadnje kočnice.

 • Alat za rastavljanje lanca. **

 • Jedan članak lanca. **

 • Šrafciger. ***

 • Mala kolekcija vijaka, matica i podloški. ***

 • Ključ za žbice. **

 • Rezervne žbice i niple (navrtke za žbice), nekoliko komada. ***
  Ako je putovanje baš dugo a servisi i prodavnice će biti daleko, ni desetak nije previše. Pri kupovini treba proveriti da li je dužina žbica odgovarajuća.

Za nošenje žbica koristim sistem prikazan na slici: kroz zapušač od plute koji ima takve dimenzije da može čvrsto da se zaglavi u cev (šticnu) sedišta proguram žbice, i na njihove krajeve zavrnem niple. Zapušač zajedno sa žbicama uguram u šticnu koju potom vratim u ram bicikla. Zaboravim na ove žbice sve dok ne zatrebaju - nikad ih i ne vadim iz bicikla, stalno su tamo.


na sadržaj

 

2. Oprema za kampovanje

Pošto ovaj svet nije savršen, pravilo je:
- što se više opreme nosi, kampovanje je udobnije
- što se manje opreme nosi, vožnja je udobnija ;)

Treba odlučiti šta je važnije i naći srećni kompromis. Odluka u korist lakoće vožnje nije tako izvesna kao što bi se na prvi pogled moglo zaključiti - ako ne možemo dobro da se naspavamo i odmorimo, naredni dan će biti težak.

 • Šator. **
  Zapamtiti koliko ima kočića - pomaže da ih sačuvamo tokom bunovnih pakovanja kampa.

 • Vreća za spavanje. **
  Moderne vreće su punjene materijalima koji čuvaju toplotu i kad su vlažni, ali za perjanu vreću treba imati i posebnu nepromočivu navlaku ili najlonsku kesu, kako bi uvek ostala suva. Jer ako se pokvasi, jao...

 • Podmetač za vreću. **

 • Uložak za vreću. **
  Može se napraviti od čaršafa ili nečeg sličnog, a sprečava da se vreća isprlja iznutra. Ubaci se u vreću, pa se onda legne u njega. U toplim noćima se umesto u vreći može spavati samo u ovom "džaku".

 • Mali katanac za zaključavanje rasjferšlusa na šatoru. (Borislav Božinović-Bole)

 • Primus i jedna rezervna kartuša sa gasom. **

 • Pribor za jelo i/ili kuvanje. **
  Jedna aluminijumska šerpica i jedan plitki tanjir (može biti i od termotporne plastike) uz eventualni dodatak jedne plastične zdele sa poklopcem, uglavnom će zadovoljiti većinu potreba. So u maloj plastičnoj kutijici.

 • Manja krpa (kuhinjska "Vileda") ili sunđer. **
  Poslužiće za čišćenje i brisanje blata sa svega i svačega te za generalno uljuđivanje pred dolazak u civilizaciju, na voz, u autobus... Krpom ili sunđerom se može pokupiti i jutarnja rosa sa šatora - ostatak vlage će nestati dok spakujemo druge stvari. (Krpa/sunđer se posle okači na vrh bisaga, da se suši tokom vožnje.)

na sadržaj3. Odeća i obuća

Makar bilo leto, na putovanju treba imati jedan set toplije odeće i odeće za kišu. Čak i usred toplog dana nije prijatno naći se posle uspona na vetrovitom prevoju sa mokrom majicom. Pa onda, noći i jutra na visini su sveži, a uvek može iznenada naići i talas hladnijeg vremena. Donji i gornji deo trenerke i jakna za kišu ili kabanica su minimum za letnje vreme. Bolje je imati tanju odeću koju možemo oblačiti i skidati u slojevima, nego debelu odeću.

 • Majice, čarape, kupaće gaće... **
  Ko je spreman da usput više pere, može da ponese manje.

 • Kačket ili kapa. **
  "Kapa, ali što bolja, poželjno ona u safari stilu, ili za bebe, jer sunce je ovih godina stvarno ubitačno. Na takvu kapu ove godine planiram da prišijem čičak-traku na koju će se kačiti fes koji će mi štititi i vrat a i sprečavati refleksiju sa strane." (Borislav Božinović-Bole)

 • Kapa ili balaklava od polara za hladno vreme. **
  (U tom slučaju podrazumevaju se i duge gaće i podgaće, rukavice...).

 • Druge patike ili planinarske gojzerice. **

 • Papuče za hodanje po kampu ili domu, za plažu, za tuš... **
  Male su težine a pružaju zaista očaravajuće olakšanje posle napornog dana. Ako nema rezevnih patika, u slučaju nekog peha u papučama se može voziti do prve prodavnice italijanskih cipela.

 • Borislav Bozinović-Bole: "Za one koji ne pate od hi-tech look-a na bajku: ja svake godine pazarim u second-handu neku košulju sa dugim rukavima za marku-dve, možda iskrzanu i sa ponekom flekom, ali od prvoklasnog materijala, savršene izrade i kroja (onakvu kakva bi nova koštala $100). Onda nju nosim u toku vožnje (prethodno je naravno par puta dobro operem i iskuvam). Dugački rukavi me štite od sunca, materijal pruža fantastičan osećaj prijatnosti, a usput se može koristiti za sve moguće vrste "svinjenja". Na zastancima može se iskoristiti za glancanje bicikla, da se bar on sija... Look se može upotpuniti second-hand kravatom :) "

na sadržaj

 

4. Ostalo

 • Pribor za prvu pomoć. **
  Alkohol, kompresioni zavoj, gaza, flaster, kompilacija "The best of Hanzaplast", aspirini, Ibuprofen... Prošireni izbor za one koji to vole temeljno da rade: diploma ubrzanog kursa prve pomoći, stetoskop, periskop, boca sa azotom i još jedna sa kiseonikom, komplet skalpela, laki biciklistički rentgen-aparat, dežurna sestra u prahu.

 • Neki mazalin sa kožu (ili kozu, zavisi da li koristite naša slova ili ne ;) sa velikim zaštitnim faktorom. **

 • Krema za ruke ili slično. **
  Krema dobro dođe da umanji ili otkloni eventualno žuljanje na mestima koja su u kontaktu sa sedištem. Treba je naneti i pre početka vožnje ako se oseti da je prethodni dan ostavio tragove. Ko mnogo gura bicikl uzbrdo treba da namaže i šake ;) Ranije sam koristio "Niveu" ili nešto slično ali u poslednje vreme nosim Pavlovićevu mast - ona se može koristiti i za lečenje ojeda i ogrebotina.

  "Ako je toplo bolje je koristiti čistu glicerinsku mast jer je koža neće upiti."
  (Bojan Dulejan - Dulejko)
  "Za ojede su dobri Pavlovićeva mast i Baby puder." (Peđa Blagojević)

 • Pribor za higijenu i sapun. **
  Sapun svakako nositi u uobičajenoj plastičnoj kutijici - sve drugo je mučenje.

 • Sapun za pranje veša. **
  Obavezan za duža putovanja. Za one koji to vole da rade beskompromisno, ovaj sapun može služiti i za ličnu higijenu. Uostalom i Ajnštajn je jednom izjavio da za brijanje i umivanje koristi isti sapun: "Jedan za umivanje a drugi za brijanje? Previše komplikovano za mene..."

 • Mapa puta. **

 • Kompas. **

 • Olovka, blokčić. **

 • Telefonski imenik **
  Čak i ako ako ne nosite mobilni, važne telefone treba imati zapisane na papiru - npr. telefone ljudi sa kojima treba da se sretnete na putu i slično.

 • Navlaka za bisage od nepromočivog materijala. **
  Lako se sašije a poštedeće stvari u bisagama od kvašenja po kiši. Čak i ako su bisage zaista vodonepropusne, navlaka će ih sačuvati od blata ili od prašine na nekom makadamu.

 • Sajla za zaključavanje bicikla. **

 • Foto-aparat (video kamera) i filmovi (video trake). **

 • Nepromočiva vreća ili kesa za foto ili video opremu. **

 • Švedski nožić (budimo iskreni, kineski). **

 • Izolir-traka. **
  Poslužiće za mnogo toga, bolja nego selotejp.

 • Čepići za uši.
  Korisni su ako posle napornog dana treba spavati u šatoru sa nekim ko hrče, o zajedničkim sobama u planinarskim domovima da i ne govorimo. Čepići su stvar koju sistematski zaboravljam da kupim već godinama, inače bi imali dve zvezdice pored.

 • Autan, saputnik koji ima slatku krv, ili neko drugo sredstvo protiv komaraca. **

 • Dablvi-si pejpr. **
  Vece papir, na srpskom. Može da služi za hvatanje važnih beležaka, za zapisivanje utisaka, kao salveta, papirnata maramica ili priručna vizit-karta, a čak i za brisanje guze. Ukoliko se koristi za sve navedeno, strogo paziti na redosled.

 • Igla i konac. **
  Obična jača igla za one koji žele da se obezbede od pocepaniih bisaga, kaiševa, sandala, majica. Štrikaća igla za one koji posle žestokih off-road lomatanja vole da se opuštaju pletući nešto iz "Burde". Za one koji vole da heklaju, zna se.
 • Nekoliko metara pecaroške najlonske niti.
  Njome može da se zašije/prošije/zakrpi/priveže svašta. Pocepani šator, pokidani šatorski kanap, pocepana spoljašnja guma ili bisaga... Na kraju krajeva, može da posluži i za pecanje :)

 • Zip-tračice.
  Na buvljaku se prodaju u svežnjevima. Pomoću njih mnogo toga može da se popravi, pritegne jedno uz drugo ili prikači za ram bicikla. Priljubiće kaiš neposlušne bisage uz gepek, fiksiraće nosač bidona ako je vijak ispao, zadaviće komarca koga smo pred jutro konačno uhvatili, itd.

 • Čičak traka.
  Takođe ima milion primena. 30-50cm će biti dovoljno za većinu potreba.

 • Zihernadla. ***

 • Mali (ili veći) karabiner. **
  Dobro dođe kad treba proturiti to tu i povezati sa ovim ovde, eventualno i okačiti na ono tamo.

 • Najlon kese i gumice. **
  Uvek treba imati nekoliko sa sobom, različitih veličina.
  • Ako bisage nisu vodonepropusne a ne koristimo ni navlaku za bisage, odeća i druga oprema koja se ne sme nakvasiti treba da bude u kesama.
  • U slučaju pljuska dve kese mogu da se navuku preko patika i da se gumicama stegnu oko cevanica. (Ne ulaziti tako u eminentne hotele, bazene za plivanje, škole plesa, muzeje i na koncerte klasične muzike.)
  • Mala providna najonska kesa se za vreme pljuska navuče preko brzinomera i njegovog postolja i fiksira gumicom. Ne znam za Sigme i druge, ali CatEye brzinomeri imaju običaj da pobrljave kada se kontakti ovlaže, a to se na ovaj način sprečava.
  • Za hladno i vlažno vreme čarape i obuća od Goreteksa su odlični (zato što "dišu" a zadržavaju vlagu koja dolazi od spolja) ali su i skupi. Ako se koristi jeftinija vodonepropusna obuća koja ne diše, noge će ipak biti mokre - od znoja. Zato je u takvoj situaciji dobro napraviti takozvanu parnu branu: stopalo - tanka čarapa - kesa - debela čarapa - kesa - patika ili planinarska cipela. Tanka čarapa će brzo biti mokra ali će ostati topla, a onda je lakše podneti vlagu. Osim toga, debela čarapa će između dve kese ostati suva, a ako nemamo drugih suvih čarapa to može značiti razliku između patnje i udobnosti.

 • Minijaturni peškirić. **
  Takav da može da stane u džep na majici ili u zadnji džep šorca. Posle hladnog soka iz bidona valjda najčarobniji sitni luksuz koji se sebi može priuštiti na biciklu jeste mogućnost da se u vrelom danu na nekoj uzbrdici izvadi iz džepa to peškirče i sa čela i lica ukloni znoj koji se sliva u oči. Da ne pominjem konačni izlazak na prevoj i ritualno brisanje. Apsolutna preporuka. Jednom brisan - uvek brisan.

 • Komad tanje polivinilske cerade. **
  Može da se kupi na buvljaku. Treba je još odneti nekom od majstora u Balkanskoj da uz ivice stavi ringlice (metalna okca za provlačenje kanapa). Takva cerada može da se podmetne pod šator kako bi se zaštitilo njegovo dno od cepanja, ili može da posluži kao prva pomoć u slučaju da šator počne da propušta. Njom se može prekriti bicikl kada mora da ostane napolju u vlažnim i kišnim noćima, može da posluži kao "stolnjak" za neki ručak na livadi, kao prostirka za leškarenje, itd.

  Ako su dimenzije dovoljne, cerada se može prebaciti preko malog šatora za jednu osobu tako da igra ulogu dodatnog sloja: bicikl se postavi uz sam šatorčić, pa se preko njih nategne cerada, ali tako da ne dodiruje šator. Na ovaj način bicikl služi kao "jarbol" za ceradu a za uzvrat je zaštićen od kiše; bisage ne moraju da se skidaju sa bicikla i unose u šator, a sam šator postaje "dvoslojan" (tj. neki stari šator čija je otpornost na letnji pljusak krajnje sumnjiva, ponovo postaje bezbedno sklonište).

  Borislav Božinović-Bole: "U inostranstvu se takva stvarčica zove 'ground sheet', košta obično ispod $5 i izrađena je od malo kvalitetnijeg najlona. Ljudi je obično koriste kao dodatnu zaštitu ispod šatora. Moja omiljena primena je za doručkovanje na travi u rimskom stilu (savašumanovićevskom stilu). Znači hrana i oprema se razbaca po dotičnoj mušemi i onda ležeci uživa u pogledu, cvrkutu ptica, knjizi... a može i u hrani, ko voli ;) "

 • Elastični gumeni gajtani različitih dužina. **
  Apsolutno nezamenljivi, imaju hiljadu primena. Od pričvršćivanja dodatnog prtljaga ili treptalice na vrh bisaga, do uloge konopaca za sušenje veša u kampu. Jedan kratki gajtan se može provući ukrug kroz alkice na vrhu bisaga (skoro sve bisage imaju takve alkice) čime se dobije veliko četvorougaono okce za brzo odlaganje kačketa, tek kupljene kese sa voćem ili prasenceta. To je i mesto na kome se tokom vožnje mogu sušiti majica ili peškir vlažni od znoja, kiše, jutarnje toalete... Treba samo staviti peškir/majicu/prasence ispod gajtana i pustiti da ih on pritisne uz bisage. U vozu se gajtan može upotrebiti da se bicikli privežu uz vrata na prolazu između vagona (naravno, za ovo treba biti u poslednjem vagonu) kako ne bi leteli po platformi. Dugački gajtan se u kampu može koristiti kao nosač za romantičnu petrolejsku lampu koja se pozajmi od domorodaca i postavi pred šator. Ili se preko njega prebaci cerada, i eto zaklona od sunca ili garaže za bicikl.

 • Ogledalce za bicikl. **
  Pored osnovne namene, koristi se i za samogled posle izlaska iz satora, a i za brijanje, ko to upražnjava. (Borislav Božinović-Bole)

 • Fotokopije lične karte i/ili pasoša.
  Koriste se u slučaju da se poplaše originali. (Borislav Božinović-Bole)

 • Lampa za na glavu.**
  Ona što je Ukrajinci prodaju na buvljacima, plastična, sa trakom oko glave, unutra idu 4 male baterije, neverovatno korisna jer su ruke uvek slobodne - koristi se i za čitanje u šatoru. (Borislav Božinović-Bole)

 • Vlažne papirnate maramice u kutiji.
  Videti u radnji pod opremom za bebe. (Borislav Božinović-Bole)

 • Dve pištaljke.
  Za dozivanje ako na put ide dvoje ili više... (Borislav Božinović-Bole)
Borislav Božinović-Bole:
Ne nositi:
Viljuške - kamperi ih ne nose jer se teško peru (brišu o rukav ;)
Farmerke - jer su suviše teške, posebno kad se navlaže (a i tesne ;)


na sadržaj5. Ekspedicije, duga putovanja tokom kojih će servisi i prodavnice biti daleko

Trebalo bi imati i ove delove (jedan komplet za ekipu od recimo 4-5 članova):

 • lanac
 • prednji i zadnji menjač
 • zadnji pogon
 • alat za skidanje prednjeg pogona
 • ležaj prednjeg pogona
 • dve rezervne spoljašnje gume sa kevlarom
 • "quick release" igla za fiksiranje točkova
 • mekane, savitljive mešine za vodu zapremine nekoliko litara.
  Kada su prazne lako se spakuju. Odlične pravi firma Ortlieb (http//www.ortlieb.de) - u njihovim se može držati i vrela voda. (Ovo je važno u krajevima gde se voda mora prokuvavati pre upotrebe za piće: ako se od lokalaca dobije vrela voda, treba imati nešto u šta će se sipati.)
 • filteri za vodu ili tablete za dezinfekciju vode.
  Filteri - sa keramičkim jezgrom, tako da mogu da se peru (npr. Katadyne). Bolji su nego tablete za dezinfekciju vode koje nije preporučljivo koristiti duže od mesec dana ako su na bazi joda.
 • cevčica za fiksiranje polomljenih šipki šatora.

Kod putovanja u druge zemlje dobro je pre polaska proveriti i kakve ventile imaju unutrašnje gume koje se mogu kupiti na licu mesta. Ako su na biciklu Presta ventili (uzani, tzv. "trkački") i rupa za ventil na felni je uska, bez njenog proširivanja neće biti moguće korišćenje guma sa Schraeder ventilom (široki, "automobilski" ventil).


na sadržaj

 

6. Luksuz, bubice, kerefeke:

 • Mala prazna jastučnica. **
  Zauzima vrlo malo mesta u bisagama, a kad se na jednom mestu ostaje par dana može se napuniti svežom travom uz dodatak majčine dušice, vranilovke ili drugih mirisnih trava i tako dobiti bajan oslonac za snove. U nju se na povratku mogu staviti nabrani čajevi ili nešto drugo.
 • Crevo dužine 3 m za tuširanje na česmi, sa navrtkom za stari i novi tip česmi ;) (Borislav Božinović-Bole)
 • Packalica za muve i komarci (jer ti gadovi znaju gadno da zagorčaju boravak u šatoru). (Borislav Božinović-Bole)       

na sadržaj7. Stvar ukusa...

 • plišani meda;
 • ram za sliku 15x20 sa ugraviranim natpisom "Uspomena iz Vrnjačke banje";
 • album sa samolepivim sličicama "EP u fudbalu 1988." ;
 • rezervni lepak za samolepive sličice "EP u fudbalu 1988." (Marfijev zakon te strefi kad se najmanje nadaš)
 • mali model venecijanske gondole sa sijaličicama (na struju ali i na baterije, radi veće sigurnosti).

na sadržaj

 

8. Najvažnije na kraju
- lista naj-najneizostavnijih i apsolutno naj-najneophodnih delova opreme:

 • dobra volja
 • optimizam
 • radoznalost
 • želja za otkrivanjem novog
 • osećaj za meračenje
 • kafena kašičica "nek' bude šta bude" fatalizma

Ovaj pribor treba držati u nepromočivim kesama, da ga prva kiša ne bi pokvasila i učinila neupotrebljivim.


na sadržaj

-*-

Srećno trpanje, guranje, nabijanje, gaženje i presovanje!


Šta su drugi imali da dodaju...


Slobodan Radeta (slobodan_radeta@yahoo.com):


Rezervni delovi i alat

 • Komad bužira
  Najbolje je imati najduži deo (videti savet o sajlama), ali i mali deo za zadnji menjač smanjiće nervozu neočekivanih promena brzine. Hm, možda nije loše razmisliti o kompletnoj promeni bužira nakon zimske (slane i ledene) sezone (više to nije skupo, preporuka je kupiti najkvalitetnije).

 • Par paknova za kočnice
  Naravno odgovarajućih. Naravno sa pripadajućim navrtkama i podloškama. Neobično, ali mi se desilo da gdin. Marfi dežura na velikim nizbrdicama i čeka me (sram ga bilo :-)

Oprema za kampovanje

 • Sveća
  Obična, parafinska. Može da učini čudo u vezi svetla (nestalo baterija, ispraznili se akumulatori…) ali i da zagreje atmosferu u malom šatoru. Pažnja: šatori su obično lako zapaljivi; možda treba nositi i priručnu bocu za gašenje požara ili penu za gašenje požara, naravno u prahu za razmutiti (videti savet za medicinsku sestru :-)

 • Šibica i (pošteni) upaljač
  Nije zbog konzumacije cigareta… Neobično je lakše upaliti vatru, plin itd. bez oblutaka ili mukotrpnog okretanja drvca.

Ostalo

 • Posle uboda komaraca (after-bite)
  Po meni apsolutno neophodno. Sada ima raspoloživih raznih tečnosti na bazi amonijaka (malo tuku), ali je i krema Fenergan vrlo dobra. Čudno, ali manje svrbi!

 • Zihernadle
  Dopuna: više komada (zaista dobro dođu u raznim situacijama). Valjda neće opteretiti ukupnu težinu opreme.

 • Body dry peškirić
  Ah, ti novi materijali, za one koji se puno znoje (poput mene), toplo (i hladno) preporučujem. Koriste ga najčešće plivači (npr. marke Arena) posle izlaska iz bazena. Malko košta, ali zaista čini posao.