Čekićara  
Polar ride   
Home Turoteka Kako? GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi


       Home -> Čekićara -> ova strana

Vozili smo...
top modele Polar bicikala za 2000. godinu

Tekst: Jone


Kad smo Milan Borić i ja krenuli da posetimo "Polarovu" prodavnicu na Novom Beogradu i upoznamo vlasnike, bili smo radoznali - čuli smo da je su Negovan Spasić i Peđa Tripković orni za akcije, turing, zajedničke vožnje i druženja, dogovore svake vrste... Nije čest slučaj da se prodavci bicikala i delova zanimaju za nešto što je blisko kako ciklonautici tako i tzv. "društvenim vožnjama" i nije usko povezano sa takmičenjima i trkama. Stoga se činilo da vredi izvideti stvar.

Nisam se razočarao. Pokazalo se da je Peđa strastan avanturista i čovek koji ima sreću da Spale - druga polovina Polara i njegov prijatelj - kako-tako uspeva da drži na zemlji, sprečavajući ga da nepovratno odleprša u neke izazovne daljine. Obojica su ciklo-tureri sa bogatim iskustvom, putovali su po zemljama centralne Evrope i po Grčkoj. Pre nego što je osnovao "Polar", Peđa je pet godina živeo u Pekingu; Spale skoro isto toliko. To vreme su iskoristili da naprave neke izuzetno atraktivne ture, od kojih svakako vredi istaći putovanje po unutrašnjosti Mongolije. A za prošlu (1999.) godinu je bila planirana tura od Lase (Tibet) do Katmandua (Nepal). Ova izjava je kod mene momentalno izazvala intenzivne i nekontrolisane "đe si brate, padni mi na grudi" napade, s obzirom da mi je slična tura već godinama san :) Ta tura je ipak morala biti odložena za neki drugi put, za neko vreme kada će poslovi "Polara" biti već sasvim uhodani i kada će se pojaviti dovoljan komad slobodnog vremena.

No nismo dugo pričali sedeći za stolom: Peđa je odmah predložio da odemo na vožnju i probamo njihove bicikle. Natovarili smo moj bajk i dva "Polarova" top full suspension modela na auto, i odvezli se u Košutnjak. Tamo smo proveli sledećih par sati jurcajući po stazama i međusobno menjajući pedarala. Evo utisaka sa te vožnje.

Poer Pick Nord Pick je top model "Polara". Atraktivni, lepo urađeni, polirani aluminijumski ram sa ful suspenzijom i mat crnom monokok zadnjom viljuškom - to je ono što prvo padne u oči. Ovaj bajk mi je nekako odmah "legao", sprijateljili smo se iz prve, i nije prošlo mnogo vremena a već sam opušteno i sa zadovoljstvom jurio preko rupa i korenja. Prednja vljuška je lepo radila i pratila neravnine bez histerije, a ni zadnja nije zaostajala; kočnice i menjači su fino izlazili na kraj sa zahtevima košutnjačke šume. Ram se osećao kao "utegnut" - na krivinama i na neravninama nije bilo soliranja i narodnih ritmova u zglobu zadnje viljuške ili na mestima na kojima je pričvršćen zadnji amortizer. Na bajku se lepo sedi i sigurno oseća u situacijama onoliko škakljivim koliko sam škakljivim ja mogao da ih učinim :)

Power Pick se na lestvici "Polara" nalazi odmah posle Nord Pick-a. Ram je hrom-molibdenski, takođe lepo i dobro urađen. "LX" varijanta ima opremu skoro istovetnu sa onom na Nord Pick-u. Da li zbog osetno višeg centra srednjeg pogona i geometrije zadnjeg vešanja, da li zbog proporcija rama - tek ovaj model mi se nije naročito svideo. Previše sam "plivao" na njemu, i imao osećaj da sedim suviše visoko, a kad bih pokušao da spuštanjem sedišta otklonim taj nelagodni osećaj, kolena su bivala previše savijena. Pri vožnji uzbrdo "pumpanje" zadnje viljuške je bilo primetno (za razliku od Nord Pick-a) i zaista sam poželeo da ovde postoji blokada zadnje suspenzije. Nord Pick

Momci iz "Polara" ističu da su ova dva modela namenjena ambicioznoj rekreaciji i onima koji vole da izađu sa asfalta i uživaju u netakmičarskoj off-road vožnji za svoju dušu. Na njima se mogu naučiti prve prave MTB finte i otkriti tajne koje se teže mogu otkriti na bajku bez suspenzije; na njima se mogu uraditi prve ushićujuće stvari koje posle čoveka doživotno vežu za MTB-ing; na kraju krajeva, oni izgledaju dovoljno dobro da devojke u kraju konačno primete da je još jedan bata postao muškarac, ili da žena konačno shvati da je muž počeo da juri tinejdžerke. Za sve ovo "Pick"-ovi jesu dovoljni, a verovatno bi mogli da posluže i za prve MTB trke u karijeri. Za veće takmičarske ambicije bi već trebalo promeniti glavninu opreme i smanjiti težinu (op: 15kg "Nord", 16kg "Power"), pri čemu bi Nord Pick-ov alu-ram svakako predstavljao srećniju kombinaciju za nadgradnju.

Ipak "Polar" takmičarski bajk tek treba očekivati, a "Pick"-ove treba koristiti za ono što iskreni ljubitelji kombinacije "piroda + bajk" najviše vole: udoban i zabavan odlazak u šumicu, na brdašce, na rečicu, na slobodicu :)

model POWER PICK Mega Range POWER PICK Standard POWER PICK LX NORD PICK
cena 580 DM 600 DM 750 DM 960 DM
ram Cr-Mo, "U" type Cr-Mo, "U" type Cr-Mo, "U" type Al 7005, monoblok zadnja viljuška
ručice menjača ST EF 28, EZ Fire; ručice menjača i kočnica kombinovane u monobloku Ista oprema kao za POWER PICK Mega Range, osim: Ista oprema kao za NORD PICK, osim: Acera
zadnji menjač STX RC STX RC
prednji menjač Shimano Touring 40 Alivio
srednji pogon Al kurble, zupčanici od čeličnog lima, 48-38-28 Alivio, 42-34-24
zadnji pogon kasetni sedmofaz Shimano, 14-34 STX, 14-28 kasetni osmofaz Shimano, 11-30
ručice kočnica      
kočnice V-type, Tektro V-type, Tektro
prednja suspenzija   "Big Foot" downhill, Al, hod 120mm, elastomeri bez podešavanja, manji prečnici cevi nego kod North Peak-a "Big Foot" , downhill, Al, hod 120mm, elastomeri sa podešavanjem, kompresija: 1cm/80kg
zadnja suspenzija   gasni amortizer sa dvostranim dejstvom, hod 30mm, bez podešavanja, ugib zadnje viljuške: 0.5cm/80kg gas + elastomeri, hod 35mm, sa podešavanjem, ugib zadnje viljuške: 1cm/80kg
felne Prowheel, 25mm, U-profil, dupli zid   35mm, V-profil, dupli zid
lula/šipka volana/šticna Al, Kalloy Al, Kalloy
volan A-Head downhill, A-Head
pedale VP - plastične, downhill type VP - aluminijumske
sedište Activ Activ, model sa ojačanjima od kevlara
gume Trajal Kenda
težina 16kg 16kg 16.5kg 15kg


Ako želite nešto da dopunite ili ispravite - izvolite.