Čekićara  
Generatori u osovini točka   
Home Turoteka Kako? GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi


       Home -> Čekićara -> ova strana

Rezime

Svetlo na biciklu danas uglavnom znači petljanciju sa baterijama. Ali postoje i rešenja kao što su generatori struje u osovini prednjeg točka.

Tekst: Jone
Fotografije preuzete sa
www.peterwhitecycles.com

 

Dinamo u osovini prednjeg točka

Ta mala bočica koja neugodno zavija, usporava bicikl i haba gume kad se prilepi uz njih, još uvek izdržava konkurenciju baterija i uporno odbija da ode u muzej: naprotiv, dinamo ne samo da nije mrtav nego je doživeo malu revoluciju. Nove generacije spolja liče na stare ali su u mehaničkom i električnom smislu mnogo efikasnije - toliko da je njihov otpor neznatan. Savremeni modeli već pri sasvim malim brzinama bicikla (nekoliko km na sat) daju dovoljno struje za snažno svetlo. Generatorsko svetlo je jače od baterijskog, a praktično jedina danas preostala mana u odnosu na baterije je što nema struje kad se bicikl zaustavi.

generator Schmidt

Ali i ovo se rešava svetiljkama koje mogu da akumuliraju dovoljno električne energije za jedno pomoćno LED svetlo koje svetli još neko vreme posle zaustavljanja, a dovoljno je jako da pokaže položaj bicikla drugima i da omogući čitanje karte, ručnog sata i sl.

No ubedljivo najbolja vest u današnjem svetu generatora za bicikl je jedna nova konstrukcija: hubgenerator (na nemačkom: nabendinamo), odnosno generator ugrađen u osovinu prednjeg točka.

Ideja je sjajna: na samoj osovini točka su namotaji a na spoljašnjem, rotirajućem delu (kućištu) se nalaze magneti. Tako generator radi bez ikakvog mehaničkog kontakta, i postoji samo otpor električne indukcije. Treba primetiti da je na prvi pogled nepovoljno to što je on praktično stalno "uključen" - tj. i kad svetlo nije upaljeno postoji otpor indukcije praznog hoda. No taj otpor je kod ovih generatora mali.

Pošto je prečnik prednje nable sa generatorom veći nego prečnik standardne nable, na cenu generatora treba dodati i cenu kompleta novih (kraćih) žbica i cenu uplitanja prednjeg točka sa takvim žbicama. Za uzvrat se dobija nešto čvršći točak.

Dakle nema kupovine i nošenja baterija, nema nošenja punjača - struja je uvek samo jedan pritisak na prekidač daleko, a cena za to je minimalna: dodatna težina je znatno manja nego što je težina prosečne "bidon" baterije. Osim toga, pošto se ta težina nalazi u centru točka (koji je inače kao rotirajući element vrlo osetljiv na povećanje težine), njeno dejstvo je zanemarljivo. I kad se svetlo uključi otpor ovih dinama ostaje prijatno mali - sve u svemu, rešenje koje izgleda idealno za putovanja biciklom.

generator Schmidt iznutra

 

dva tipa Lumotec svetala

Ubedljivo najbolji hubgenerator pravi firma Schmidt i to je nemački savršena, divno izrađena i papreno skupa spravica: zajedno sa kvalitetnim Lumotec prednjim i zadnjim svetlom (u kombinaciji sa kojima daje najbolje rezultate) košta 215-240 USD. Ali je zato njen otpor "na prazno" skoro nepimetan (navodi se podatak da je ekvivalent jedan dodatni metar na svaki pređeni kilometar), a mnogi kažu da otpor skoro da ne mogu da primete ni kada je svetlo uključeno. Ovaj generator već pri 5km/h daje dovoljno struje za snažno svetlo. Ugrađeni ležajevi točka su izuzetno kvalitetni. Kompletna Schmidt nabla (generator + ležajevi točka) je teška oko 700 grama - radi upoređenja, jedna "bidon" baterija je teška 1-2.5kg, traje 4-6 časova, a cene nekih od njih su tu negde...


Nexus NX 30

Drugi generator ovog tipa prozvodi Shimano pod oznakom Nexus NX30. Prethodni Shimanovi modeli su imali prilično velik otpor praznog hoda, a za ovaj kažu da je u tom smislu sasvim pristojan, mada ne tako dobar kao Schmidt. Ni sa mehaničke strane (ležajevi) ovaj dinamo nije tako dobar kao njegov konkurent. Ali zato je i cena mnogo manja - 55 USD. NX30 se zbog pomenutih nešto lošijih performansi ne preporučuje za duge vožnje i za turing (primene u kojima je Schmidt suveren), ali je zato vrlo zgodan za svakodnevni komjuting (prevoz po gradu, do posla ili fakulteta). No sasvim je verovatno da će Shimano uspeti da sledeće generacije po performansama približi Schmidt-u, i moguće je da će za nekoliko godina generatori u osovinama točka biti uobičajena stvar.

Ako imate nešto da dodate na ovu temu, ako želite nešto da dopunite ili ispravite - izvolite.