Svrbiguz  
Dunavska biciklistička ruta 
Home Turoteka Kako? Čekićara GPS Tekstovi Galerija Tr-Fr Ukradeno Radnje Linkovi

Home -> Svrbiguz -> Donauradweg -> ova strana

Šta je šta
Na Dunavskoj biciklistickoj ruti

 

Oznake na karti


1. Glavna i alternativne rute

Ako su vremenske prilike dobre i ako imate dovoljno vremena, dobre volje i želje za istraživanjem, vozite crvenom linijom. Ona će vas provesti najmirnijim i najlepšim putevima i predelima pored Dunava. Ponekad krivuda tako kao da nije sigurna da li će zaista nastaviti niz ovu veliku reku, ali verujte joj i tada - doneće vam mnoga lepa iznenađenja, otkriti pejzaže i prizore koji kao da su svetlosnim godinama daleko od svakodnevice, od urbane vreve i žurbe: ribar sa svojim čamcem lebdi nad vodom izvlačeći mrežu punu popodnevnog sunca; čaplja miruje na starom panju poput belog kipa Ozirisa; stado koza pase zlatne odsjaje sa livade koja se uliva u reku sporo kao lava; bele pahulje gusaka tope senku u rukavcu pod krošnjama moćnih hrastova; usamljeni pecaroš na svom starom, teškom biciklu prolazi mimo nas brzinom prijateljskog smeška; atmosfera rita prenosi nas u jednom trenu u zelena prostranstva Amazona. A uvek i svuda: mir, koji u debelom sloju leži na prašnjavom putu ili lagano sa njega otiče u Dunav…

Ali crvenu trasu uz asfaltne puteve čine i makadamski, ponegde i zemljani putevi. Ako niste ljubitelj takvih podloga ili ako je vreme loše (višednevne kiše), ti delovi mogu biti problematični – u tom slučaju preporuka su alternativni pravci, označeni zelenom linijom. Oni uvek vode po asfaltnim putevima te se njima može voziti po svakom vremenu, odnosno mogu se kad je to potrebno izbeći crvene deonice sa lošijom podlogom.

Ako imate vremena i volje, ljubičaste linije su preporučeni detur-ovi: lokalni izleti koji vas sa glavnog pravca kretanja odvode na lepe i zaniljive puteve, ili do lepih i zanimljivih mesta.


2. Oznake za smeštaj


   – klasični hotel

    – pansion ili slično mesto sa prisnijom atmosferom, sa većim šansama za kontakt za drugim putnicima,
           lokalnim stanovništvom ili vlasnicima.

    – netipičan, nauobičajen ili sasvim otkačen smeštaj, atraktivan ili iz tog razloga ili (i) zbog odlične
           atmosfere i ljubaznih, predusretljivih i zanimljivih ljudi. Neka od ovih mesta pružaju uobičajeni komfor
           (dobre ili pristojne sobe, kupatilo) a neka samo elementarne uslove - ponekad su to prava
           "robinzonska" mesta ili eko-ostrvca "naseljena" ljudima koji su odlučili da pobegnu od urbanog
           okruženja. Ukoliko ste spremni za boravak bez uobičajenih udobnosti, preporuka je da svakako
           posetite bar jednan od "zelenih kreveta": biće to dostojan začin u vašoj dunavskoj avanturi.3. Ostale oznake


Uložen je izuzetan trud da svi podaci u ovom vodiču i na mapama budu tačni, ali ih koristite na sopstvenu odgovornost: autor vodiča i GTZ ne mogu preuzeti odgovornost za bilo kakve eventualne nezgode i probleme na terenu, nastale njihovim korišćenjem.


  nazad