31. maj - 1. jun 2003.

Kako sam postao tremaroš
Niš, Svrljiške planine, Suva Planina (Trem), Seličevica


Tekst: Jone
Fotografije:
Davor Konjikušić (D)  i  Jone (J)

Ako niste raspoloženi da čitate priču (ovo dole), pogledajte sažvaćak - u njemu su samo podaci koji vam mogu koristiti ako planirate vožnju navedenom trasom.

mapa, profili visina (158kB)


U dva dana niškog milinijuma stalo je mnogo vožnje i lepog druženja. Spale Planet, Bane Rodić, Davor Vremešni i ja smo sa prijateljima iz niškog biciklističkog kluba "Železničar"  prošli sjajne puteve i staze a domaćini su nam pokazali, upirući prstom sa mnogih   vidikovaca u daljine izrezbarene ćafama, moćnim linijama, treperavim pegama i šarama, još toliko toga atraktivnog što treba obići i videti, da se slobodno može reći kako je okolina tog grada čarobna riznica koja se može godinama istraživati. Beskrajne šumske staze, litice koje očnjacima od belog kamena grizu okolno zelenilo, izlomljeni vrhovi čudesnih grebenova Suve planine, Kameničkog visa i Svrljiških planina, zaboravljene crkve i manastiri, topli izvori za koje se malo zna, bazeni sa termalnom vodom na najčudnijim mestima, pećine i još mnoge druge tajne - sve to čeka posetioce kojima će usud ili zlatna nit poznanstva pokloniti neke vodiče kao što su bili ovi naši.


Na talasima niških daljina (D)     veća slika

Događaji su bili tako zgusnuti da smo pedalanja i utiske pakovali onako kako se pakuje prepunjen kofer: sedneš odozgo i skakućeš dok se nekako ne zatvori. Ličilo je sve to i na reklame za filmove, u kojima se u trideset sekundi munjevito izređaju najbolji kadrovi dok fleševi brzih pokreta i rafali zvukova omamljuju gledaoca. A ličilo je pomalo i na blisku eksploziju granate haubice: posle praska tlo još drhti, uši su zagluhnute, a iz visoko uzletelog stuba sećanja zemlja i kamenje događaja još padaju po ramenima i rovu iz koga pišem.

Spale, naš glavni i odgovorni za veze sa Nišlijama, nikad ne uspeva dovoljno rano da se isčupa sa posla u "Planet bajku" pa naši zajednički vikendi često počnu kasnovečernjim putovanjima do odredišta. Tako smo se i tog petka do Suve planine i reske svežine oko planinarskog doma na Bojaninim vodama dokotrljali oko jedanaest uveče. Tamo & 'vamo, drž' & ne daj - dok se okreneš već prođe ponoć, i u krevetima smo se našli tek oko jedan. Ipak, šest sati spavanja te noći je predstavljalo pravu premiju u odnosu na sledeću ;)

Na Čegru (D)

Rano ujutro smo se autom spustili u varoš, da se sretnemo sa Nišlijama i pridružimo nečemu za šta se ispostavilo da je lepa asfaltna žurka na dva točka. Tog dana je bila slava grada, a biciklisti su imali šta da kažu u vezi sa tim: u organizaciji naših domaćina, uz pratnju policije i kamera, karavan sa oko pedeset učesnika je lagano otplovio na istorijski poznato brdo Čegar.

Gore je oko spomenika Stevanu Sinđeliću već bilo nekoliko autobusa đaka i starijih, pa govornika u svečanim odelima, sveštenika, vojnika koji su ispaljivali plotune.

I bilo je, ah, doručka i sokova za sve nas na dva točka. Dobismo i po majicu sa jednim prigodnim natpisom napred, i jednim zanimljivim pozadi: "Niš is the BEST 100%" ("Best" odštampano fontom koji se koristi i na paklicama istoimenih cigareta ;)

Fešta nam nije okrnjila "pravu" vožnju tog dana: malo iza podneva jedna manja družina je sa Čegra krenula dalje uzbrdo. Dvaes' osam šumećih pedala, plus isto toliko krckajućih točkova, to je hmm... četr'es osam. Pardon, pedes' šes'. Pa to podeliš sa četiri i dobiješ, hmmm... četrn'estak tela - toliko nas je bilo.

Šumskim putevima, najpre pored najstarije crkve u niškom kraju (malo zdanje zakićeno veličanstvenim vidikom prema Nišu, Tremu, Seličevici i drugim planinama), zatim kroz minijaturni kanjon koji nas je ispljunuo na okrajak sela Gornji Matejevac i pred zabačeni manastir Sv. Jovana Krstitelja, popeli smo se na 850m visoki Kamenički vis. Još veličanstvenih pogleda odatle, da, ali je i pivo bilo veličanstveno hladno u kafančetu ispod repetitora.

Ponovo u šumu, u provlačenje stazama i puteljcima koji su se igrali sa nama i radili ono zbog čega i postoje na ovom svetu: postavljali su pitanja, pleli zagonetke, čekali naše odgovore. A domaćini kao domaćini, razmišljali su ponekad duboko o tim odgovorima, bojeći se da nas ne zavedu na stranputicu.


Pred crkvom Svete Trojice (J)
Crkva potiče iz 8-9. veka, i jedna je od najstarijih u niškom kraju.
Ispred - ekipa za krug po Svrljiškim planinama.

veća slika

Klisura na putu za Gornji Matejevac (J)
veća slika

Tako je to u večitoj šumskoj igri: ako odeš na pogrešnu stranu staza te kobajagi ozbiljno vodi dalje, dok posle nekog vremena negde sa strane, iznad ili ispod sebe, ne začuješ grohotno smejanje pravog puta, pa horsko cičanje drugih puteljaka, na kraju i astmatično kašljanje onih matorih, zaraslih i zaboravljenih cipelodera koji odavno nisu omirisali ljudsku nogu i koji kao pas na lancu žive za to da neko barem pored kapije prođe, pa da se siti izlaju - kad već milovanja nema.


Bre, i mi Cigani imamo dušu... (J)

Na svo to veselje unaokolo ni tvoja staza ne može da se uzdrži: počinje da se smeje i ona, valjajući se po zemlji, bacajući te poraženog gore-dole među drvećem, po opalom lišću ili kamenju, prskajući te blatom iz bara koje ti odjednom ispostavlja i po najvrelijem danu, golicajući te sve gušćim travama i peckajući trnjem, spremajući se da ti nestane ispod nogu ili da te, u nastupu krajnje zabave, ispljucne na neko mesto na kome ne važe ni datum ni godina koje si tog jutra poneo sa sobom, na neko mesto koje ti možda neće ostaviti ni kršteno ime. Eee... kad se bolje razmisli, lepo je zalutati :)

Ovog puta je lutanja bilo sasvim malo, koliko za začin, i konačno smo se, zaduvani i češući se svuda gde su nam granje i trave grickali znojave kože, strmeknuli tamo gde smo i nameravali - u selo Kopajkošara. Na njegovom okrajku odmorili smo se u hladu propletenom zvucima vode koja se češlja na kamenu, a onda se uzanom stazom popeli do nedalekih usta Milutinove pećine.


Reklame, pa nastavljamo...
Siniša i Spale u trenucima spontane duboke meditacije
poziraju pored "Planet" bicikala
(J)

Ta su usta bila ogromna i razjapljena da popiju vruće popodne, ožvalavljena zelenilom koje se napućilo po njihovom obodu, da vari blistavo sunce dok veliki zev traje. Unutra je bilo tiho jer su se zvuci utapali u hladnoj, reumatičnoj koščatosti planine. Njeno prastaro, ledeno meso bilo je tu najbliže toploti spoljašnjeg sveta i halapljivo je, očajnički stremilo ka njemu. Otuda ona razjapljenost, otuda slika gladi koju smo videli dok smo se, odlazeći, osvrnuli da još jednom pogledamo iza sebe - to je bila glad od one vrste kod koje se i na najmanji znak hrane sve što je u telu otima, kida i hoće napolje.

Crkva Svete Trojice (Latinska crkva)

Jednobrodna građevina s osmostranim kubetom, zidana od tesanog kamena i opeka. Na severnoj fasadi je uzidana rimska nadgrobna stela. Crkva je izgrađena u prvoj polovini 9. veka (po nekim izvorima još 8. veku) , u vreme Nemanjića.

Manastir Svetog Jovana Krstitelja

Nalazi se iznad sela Gornji Matejevac u maloj kotlini dugoj oko kilometar i po, u podnožju Kalahata, poslednjeg većeg uzvišenja Svrljiških planina na toj strani. Kroz kotlinu protiče Matejevački potok (Kaluđere). Do manastira iz Gornjeg Matejevca vodi najpre makadam, a onda šumski putić u lošem stanju. Nekoliko stotina metara od manastira nalaze se ostaci rimskog vodovoda.

Manastirska brošura kaže između ostalog i sledeće:

"Istorijski podaci o ovom manastiru su veoma šturi i zasnivaju se na malom broju pisanih dokumenata i nešto usmenog predanja. Na osnovu tih podataka znamo da manastir potiče iz vremena cara Konstantina (4. vek)

Od tih vremena pa sve do srednjeg veka manastir se skoro i ne pominje, ali se može pretpostaviti da je za vreme Nemanjića u njemu bilo života. Turski istorijski izvori iz 1498. pominju ga kao pust manastir. Zahvaljujući jednom zapisu iz Sviničke crkve saznaje se se da je u manastiru napisan jedan psaltir. Od tada pa sve do 1835. godine o manastiru se ništa ne zna. Godine 1869. manastirska crkva je obnovljena i oslikana.

Po jednom predanju vojvoda Stevan Sinđelić se sa svojim ratnicima pričestio u manastiru pre pogibije na Čegru. I danas u okolini postoje ostaci kamenih barikada koje su delile Krađorđevu Srbiju i Otomansku imperiju na početku 19. veka.

Posle Oktobarske revolucije u Rusiji, u manastir dolaze ruske monahinje koje tu osnivaju školu za slepe, da bi posle drugog svetskog rata manastir opet zapusteo. S vremena ne vreme pojavljivao se poneki monah, ali je to bilo nedovoljno za trajniji manastirski život. Manastir ponovo doživljava preporod i procvat od 1990 godine, sa dolaskom oca Ilije na mesto igumana.

Današnji manastirski kompleks čine manja crkva i konak koji potiče iz doba kneza Milana Obrenovića. I manastirsko zvono je poklon kneza iz 1879. godine. Ikonostas potiče iz 1869. godine i sa svojih 46 ikona predstavlja značajno ostvarenje naše umetnosti iz 19. veka.

U podnožju konaka je izvor sa vodom za koju narod veruje da je čudotvorna. U Matejevcu i danas živi žena kojoj je očinji vid toliko bio oslabio da nije mogla sama doći do manastira, a kada se umila vodom sa izvora, vid joj se povratio. Takođe se zna da je jedna devojčica prohodala onog trenutka kada su je okupali na ovom izvoru. Pre nekoliko godina u manastiru je proplakala ikona Svetog Jovana Krstitelja koja se nalazi na ikonostasu.

U crkvi neprekidno gori i Sveti Oganj donesen iz Jerusalima, a tu se nalaze i druge relikvije iz Svete zemlje. Iguman manastirski i njegov obnovitelj, otac Ilija, koji je godine svog monaškog života proveo u judejskoj pustinji i na grobu Gospodnjem, i koji je doneo Sveti Oganj u Srbiju, već nekoliko godina vodi vernike na hadžiluk u Svetu Zemlju."