Okolina Niša: Suva planina (Trem), Svrljiške planine, Seličevica
Sažvaćak
by Jone (septembar 2003.)

     31. maj - 1. jun 2003::

Na ovoj stranici su samo podaci koji vam mogu koristiti ako planirate vožnju gornjom trasom. A ako želite da pogledate kako je zaista bilo na ovoj turi, pogledajte priču "Kako sam postao tremaroš".

Napomena: iako je uložen maksimalan trud da data rastojanja i podaci budu što tačniji, moguće su netačnosti ili nepreciznosti. Treba uzeti u obzir i da se može promeniti situacija sa putevima, kao i sa mogućnostima i uslovima smeštaja.

Primedbe, ispravke, komentari... izvolite

 

  Niš - Čegar - G. Matejevac - Kamenički Vis - Kopajkošara (Milutinova pećina) - Popšica
- Vele Polje - Kravlje - Miljkovac - Niš
 (78km)

mapa, profil visina (158Kb) •
dobar asfalt, saobraćaj u početku k'o u Nišu. Idući ka Čegru sve manje vozila, poslednjih par kilometara vrlo mirno. 0

Niš, centar

10

Čegar

dobar makadam, povremeno prelazi u stazu 12.5

Gornji Matejevac

počinje šumski put u solidnom stanju. Posle većih kiša verovatno nije za vožnju (kao ni ostatak puta do Kam. Visa). Dosta jak uspon. 14.8 manastir Svetog Jovana Krstitelja
šumski put u solidnom stanju 15.9 raskrsnica - pravo se ide za selo Knesovo; za Kamenički vis treba skrenuti na put koji ide levo, skoro unazad
šumski put u nešto lošijem stanju. 18.36 trostruka raskrsnica. Sa desne strane je na ivici šume klupa. Do Visa bi trebalo da idu i srednji i levi put. Mi smo krenuli srednjim.
19.02 raskrsnica. Sa leve strane su koliba i izvor - lepo mesto za odmor ili kamp. Izvor je doduše bio vrlo slab u vreme kad smo bi bili tamo - iz cevi je samo kapalo. Za Kamenički vis se ide desnim putem.
19.34 raskrsnica - za Vis se ide levim putem
šumski put u solidnom stanju 19.78 raskrsnica - za Vis se ide opet levim putem
21,39

raskrsnica - nastaviti pravo (desno se nizbrdo odvaja put za Kopajkošaru)

dobar asfalt, potom šumski put u solidnom stanju 23.87

izlazak na asfalt

24.2 izlazak na asfaltni put iz Niša na Kamenički Vis (tim putem do grada ima 13-14km)
24.3

Kamenički Vis. Kafana sa vrlo lepim pogledom, česma iza nje. Da bi se odavde nastavilo za Kopajkošaru, treba se vratiti do raskrsnice označene iznad i ispod crvenim slovima

šumski put u dosta lošem stanju. ponekad prelazi u uzanu stazu kroz livade ~27 raskrsnica - za Kopajkošaru se skreće levo, skoro unazad, putem koji vodi nizbrdo. Do sela treba slediti out/stazu koja izgleda kao glavna - inače usput ima dosta puteljaka koji se odvajaju sa obe strane.
solidan makadam 31.7 Kopajkošara. U selu se na jednom mestu odvaja u levo put ka Milutinovoj pećini. Pedesetak metara posle raskrsnice prelazio se preko potoka (mostić) i odatle se staaom dugom stotinak metara penje do pećine. Kasnije na istoj raskrsnici za Popšicu treba nastaviti pravo (gledajući iz smera pećine).
solidan asfalt. U blizini Popšice lošiji. 33 izalazak na asfaltni put za Svrljig. Krenuti levo.
40

Popšica. Sjajan bazen sa termalnom vodom temperature oko 28 stepeni u centru sela (put kojim se dolazi od Kopajkošare vodi pravo do njega). Besplatno.

vrlo dobar asfalt 43,5

selo Kravlje

52

Vele Polje, raskrsnica. Za Niš skrenuti levo (desno se ide za Ozren i Soko Banju)

55.5 Miljkovac. Za Vidrište skrenuti u selo (put inače ne prolazi kroz njega) pa u centru kod prodavnice uhvatiti bilo koji krak kružnog puta do Vidrišta (mi smo išli levim a vratili se desnim)
dobar makadam 57.85 nadomak ostataka starog grada (zub - ostatak kule - koji se uzdiže sa brda desno) preći preko malog drvenog visećeg mosta do livade ne drugoj strani rečice. Na livadi se nalaze ostaci stare vodenice a u njenom podrumu je "bazen" sa toplom lekovitom vodom (kosti, kičma, išijas...) temperature četrdestak stepeni. Posle povratka preko mostića nastaviti dalje, ispod ruševina grada.
vrlo dobar asfalt 58,5 Ponovo Miljkovac, prodavnica u centru.
dobar ili solidan asfalt 64 Gornja Toponica
78 Niš

Planinarski dom "Bojanine Vode" - Trem - planinarski dom (~ 13km)
mapa, profil visina (158Kb) •
vrlo dobar makadam. Blag uspon. 0

Planinarski dom (stari - postoji i novi, nešto niže na putu za Niš). Prenoćište je 2.3 evra sa planinarskom njižicom a čak 4.6 evra za one koji je nemaju - dakle isplati se potruditi se da se ima uredno overene knjižica. Inače ono što nudi dom (višekrevetne sobe sa vojničkim krevetima na sprat, memljiva i prašnjava posteljina, jedan WC) možda može da prođe za prvu cenu ali sigurno nije vredno druge. Od Niša do doma ima oko 25km (asfalt). Visinska razlika je đavolskih 666m (Niš je na 194mnv, dom na 860mnv) a njen najveći deo je skoncentrisan na poslednjih 10km, tako da je to vrlo teška deonica.

U okolini doma i na čitavom usponu na Trem nema signala mobilne telefonije (063, 064). Na samom vrhu postoji signal mreže 063. (Ako neko zna kako stoji stvar sa 064, neka javi).

markirana planinarska staza, uzana, dobrog kvaliteta (za pešačenje - za bicikle vrlo naporna) 2.37 Na ovom mestu pogledati desno i naviše - 20-30m iznad puta kojim se dotle išlo može se videti markirana staza. Ovo mesto se može poznati po tome što je sa leve strane na drvetu postavljena planinarska tabla, i još jedna gore na stazi. Tu je i izvor. Do staze se treba pomučiti (vrlo strmo, nema dobro ugažene putanje, težak posao sa biciklima). kad se jednom izaše na stazu, počinje oštriji uspon. Ima i delova na kojima oni koji su snažniji i u dobroj kondiciji mogu da voze uz dosta truda. Ipak, sva je prilika da će biti mnogo više guranja nego pedalanja. Na mnogim mestima staza ima kontranagib na levo (umesto na desno, u brdo) pa treba pripaziti - uzano je, a levo je provalija - doduše obrasla drvećem i bunjem, ali... Na par kraćih deonica (20-30m) uspon je vrlo veliki jer treba savladati prirodne stepenice terena, na dva mesta postoje konopci za prihvatanje. Ovo nisu tehnički teška ni opasna mesta, ali sa biciklom se naravno teže savlađuju nego pešice. Na stazi je u vreme kad smo mi prošli njome bilo mnogo granja jer je šuma nedavno bila proređivana. Preko tog grannja (ne nekim mestima i stabala) je trebalo prenositi bicikle, što je dodatno usporavalo napredovanje.
kozja staza, za bicikl ekstremno naporna ~4.2-4.3

izlazak iz šume na greben, na mestu zvanom Devojački grob. Levo je tabla sa natpisom "Trem 2h" i "Sokolov kamen 1.5h" Nadmorska visina - 1440m. Za Trem se ide levo. Odavde do vrha teren je pokriven samo travom i pokojim žbunom. Uspon je vrlo velik (minimalno 20, prelazi mestimilčno i 30%) ali tehnički jednostavan - uzana staza koja krivuda naviše. Orijentacija je laka - treba samo slediti stazu, a postoji i markacija tako da se po lepom vremenu gore može bez vodiča. Sa biciklom je savladavanje ovog dela uspona ekstremno težak poduhvat - staza ne samo da je strma nego je i puna sitnog i krupnog kamenja pa se skoro sve vreme mora gurati, a na najstrmijim mestima i nositi bicikl. Poslednjih pola sata teren je blaži i lakši, pa se može barem gurati sa nešto manje napora.

~6.5 Trem, najviši vrh Suve planine (1810mnv). Tokom poslednjih pola sata uspona teren je takav da se svaki čas čini da je vrh tik iznad glave. No na pravom vrhu postoji obeležje. Visinska razlika od doma do vrha iznosi 950m. Najveći deo te razlike ide u poslednjih 4km, a poslednja 2km (od Devojačkog groba) su najstrmiji. Od planinarskog doma do vrha trebalo mi je oko tri i po sata (sa biciklom, koji je u ovom slučaju uglavnom usporavao napredovanje).
  ~13 Planinarski dom. Za spust od vrha do doma bilo mij erpotrebno oko sat i po vremena.

Niš - Seličevica - Niš (33 km)
mapa, profil visina (158Kb) •
dobar asfalt 0

Niš

početak makadama, ubrzo i šumskog puta. Šumski putevi na Seličevici su u prilično lošem stanju i zato mestimično teški za vožnju. Posle jačih kiša ne treba se upuštati u vožnju po njima. 3 Od ove tačke se vozi šumskim putevima, sa dosta bočnih odvajanja (Seličevica ja sva ispresecana putevima i stazama) - slediti glavni put. Od Niša se konstantno penje do 18. kilometra i visine od oko 850mnv
~14 raskrsnica - skrenuti levo. Ovde prestaje najteži deo uspona. Sa livade na koju se odmah potom izlazi može se skrenuti levo, i spustiti nizbrdo oko 150m, do česme-izvora u betoniranoj kućici levo ispod puta. Inače sa livade treba nastaviti pravo i uzbrdo da bi se prošlo ispod repetitora i nastavilo ka Nišu.
šumski put u lošem stanju ~17 Prolazak ispod (nadomak) repetitora na Velikoj tumbi (najviša tačka puta, 950mnv). Prestaje uspon i počinje oštar spust dug 4-5km
solidan ili dobar asfalt 21.7 Vukmanovo, izlazak na asfalt, spust se nastavlja još par kilometara
25.5 Gabrovac
35 Niš, centar

© Jone, 2003.