U Mokroj Gori smo prenoćili sa ostalom planinarskom bratijom i sestrijom, u sjajnoj novoizgrađenoj kući na vrhu budućeg etno-sela. Sutradan smo tokom uspona na Šargan ugledali peglicu na čijem su krovu ležala dva bicikla. Bio je to jasan rezultat telefonskog konferisanja od prethodne večeri i unutra su bili Užičani - drug Peđa i drug Raša, kao i službeni vozač ekspedicije, Peđin otac. U planu je bila vožnja od Kotromana, uz kanjon Belog Rzava do Zaovinskog jezera na Tari i nazad, ali je Peđa predložio da uradimo nešto bolje: da iz Mokre Gore odemo na suprotnu stanu, na Šargan, sa Šargana odemo do Zaovina jednim šumskim putem za koji je znao gde počinje, i da se potom vratimo niz kanjon Belog Rzava. Krug! Ko se tome ne bi radovao, zazubice su se odmah pojavile...

Bicikli su brzo bili spremni za pokret, ali je problem nastao kada je Peđin otac saznao gde idemo (Peđa je do tada očigledno uspevao da ga drži u blaženom neznanju). Ne, nije ono što bi se prvo pomislilo, problem je bio upravo suprotne prirode: čovek je počeo da se buni i da protestvuje što i za njega nije ponet neki bicikl, pa da može da krene sa nama. Peđa je ostao surov do kraja, a meni je bilo žao što vidim da nedostatak podrške i nerazumevanje sputavaju i onemogućavaju razvoj jednog predodređenog bajkera :)


The trio: Ljuba, Raša i Peđa visoko na Šarganu
Ljuba i Raša hrabro stoje na lobanjama dve nepoznate ali
nesumnjivo užasne zveri. Beli medvedi, snežni leopardi, zaltiborski
jeti, lude krave, bajkeri? Nauka tek treba da kaže svoju reč. (J)

E sad, uspon na Taru sa Šargana, to je bilo prelepo. Dobar makadam koji vijuga kroz vidike i kroz samoću, češe bukve i borove, i taman kad treba provodi namernika pored livada posutim kolibama u netaknutom zlatiborskom slilu, odakle imaju običaj da viču "Alo, biciklisti! Ajmo 'vamo, rakijica, kafica, projica!". Posle oni što viču i ispune ono što su zavikali. Dodaju još i sira, a pri polasku znaju da utrpaju i flašče za da se nađe ("zbog energije"), pa ko kako voli i izdrži. Peđa ne pije, Raša i ja malkice, ali su ostali članovi naše četvoročlane ekipe cugali i srkali ceo dan (što je sramota, pa zato neću navoditi imena).


Sa uspona na Taru (J)


Toplina drveta
Kolibe u ovom kraju su redom dobro očuvane,
spoljašnjosti nenarušene modernim detaljima.
(J)


A unutra zna da bude ovako
- zaseok Jevtovac, u gostima kod Filipovića. (P)