Sažvaćak
puta kojim se ređe ide
by Jone (januar 2002.)


25. jul - 1. avgust 2000.
Valjevo - Mionica - Ravna Gora - Požega - Arilje - Ivanjica - Pešter - Berane - Bjelasica - Kolašin - Veruša - Rikavačko jezero - Podgorica - Rijeka Crnojevića - Skadarsko jezero - Ulcinj - Bar


Na ovoj stranici su podaci koji vam mogu koristiti ako planirate putovanje gornjom trasom. A ako želite da znate kako je čitav put zaista izgledao, pogledajte putopis Put kojim se ređe ide.


Napomena: iako je uložen maksimalan trud da data rastojanja i podaci budu što tačniji, moguće su netačnosti ili nepreciznosti. Treba uzeti u obzir i da se situacija sa putevima, mogućnostima i uslovima smeštaja može promeniti.


Primedbe, ispravke, komentari... izvolite.


 

Valjevo - Divci - Mionica - Struganik - Ravna Gora - Koštunići - Gojna Gora - Loret - Požega (102km)
mapa, profili visina
(80Kb)
umereno opterećen put, lagan za vožnju. Asfalt vrlo dobar. 0 Valjevo
11 Divci
solidan asfaltni put. Saobraćaj slab. Puno kupina usput. 19.7

Mionica: skretanje ka Struganiku - levo (desno se ide ka Vrujcima i Ljigu).

23.7 raskrsnica - za Struganik desno
27.7

Struganik - raskrsnica: ići pravo. (Desno se ide ka spomen-kući vojvode Mišića.)

41.7 raskrsnica - udesno se odvaja makadamski put, a za Ravnu Goru treba nastaviti asfaltom, polulevo. Kratak spust, onda uspon na sledeća 2km.
solidan makadam, saobraćaj izuzetno slab. 43

raskrsnica - ka Brajićima i Koštunićima treba nastaviti pravo, makadamskim putem. A za Ravnu Goru (ne selo, nego mesto na kome se nalaze crkva, spomenik Draži Mihajloviću, restoran...) treba skrenuti na desno i još 2km slediti asfaltni put (vrlo lep za vožnju, lepi vidici). Ako se ode za Ravnu Goru posle se treba vratiti do ove rsakrsnice da bi se nastavilo ka Brajićima i Koštunićima.

solidan asfalt, saobraćaj slab. Oko 2km posle Točina počinje vrlo loš asfalt. 48 Brajići, asfalt. Na ulazu u selo je kafana "Kod Grla", poznata i kao "Tito-Draža".
51 Teočin. Za Koštuniće se odavde skreće levo.
asfalt ponovo dobar ili odličan. 55 Koštunići - na ulazu u selo je par vrlo lepih vodenica sa divnim dvorištima okolo. Crkva zanimljiuve arhitekture, velelepna etno-kuća, originalna (i skupa) lokalna rakija koja se prodaje u posebnim bocama. Na sledećih 3-4km posle Koštunića put vodi kroz izuzetno lepu okolinu.
asfalt vrlo dobar, saobraćaj slab. Prilično naporno goredoliranje - kratki usponi i spustevi se stalno smenjuju. Nagibi su 7-9% 59 izlazak na put Beršići-Brezna-Pranjani-Gojna Gora-Dobrinja-Požega. Za Požegu ići desno (levo se ide za Rajac ili Gornji Milanovac). Tristotinak metara posle raskrsnice desno pored puta se nalazi restoran "Plaža" koji ima i bazen.
61 Pranjani
70 Kamenica - lepo mestašce sa rečicom koja teče kamenim koritom. Odavde počinje uspon ka Gojnoj Gori (oko 3.5km).
74 Gojna Gora
solidan makadam, sobraćaja skoro nema 81 Gornja Dobrinja - ovde se skreće na makadam ka Loretu (levo). Prvih 50m su vrlo strmi. Dobrinja je rodno mesto kneza Miloša Obrenovića. U selu su na jednom mestu crkva, čardak sa česmom, nekoliko nadgrobnih spomenika i spomen-obeležje. Crkvu je podigao Miloš u spomen na svog oca Teodora čija se nadgrobna ploča iz 1802. godine nalazi kraj same crkve.
82.5 raskrsnica - desno, nizbrdo, se ide za Loret. (Levo se ide za Čačak.) Vrlo lep put, sjajni vidici.
vrlo dobar asfalt, saobraćaj slab sve do pred Požegu. Lep i dug spust (7-9%) 87 raskrsnica - ići nizbrdo, asfaltom koji odavde počinje
96

malo posle jednog izvora (sa leve strane puta) nailazi se na desnu lakat krivinu. Asfaltom se nastavlja ka Požegi, a levo se odvaja makadamski put za zaseok Jovićeviće - mesto sa Božidarevim mauzolejom. Za one koji hoće da posete mauzolej: ide se 3.5km kroz šumu, prilično lošim i napornim makadamom, treba paziti da se ne zaluta. Orijentacija (rastojanja su data od skretanja sa asfalta ka Požegi):
- 460m: prva raskrsnica; skrenuti polulevo (poludesno se ide za Gugalj)
- 1.7km: druga raskrsnica; jedan put se odvaja ulevo - produžiti pravo
- 2.3km: prva kuća u zaseoku. Treba proći ceo zaseok.
- 2.6km: raskrsnica u zaseoku; ići pravo, do groblja na brdašcu iza
- 3.5km - mauzolej

102 Požega - centar

 

Požega - Arilje - Ivanjica (43km)
mapa, profili visina (80Kb)

Asfalt vrlo dobar, saobraćaj umeren. Put je lagan za vožnju, pre i posle odvajanja za Sv. Arhangel ide kroz klanac sa dosta hlada. Na ostatku puta uglsavnom nema hlada.

0 Požega
14

Arilje (skretanje ka centu mesta). Bicikl servis "Profi bike": 031-893-200, 063/655-920

~
26
sa desne strane se odvaja putić za manastir Sv. Arhangel (Klisura). Na putu postoji tabla koja o tome obaveštava. Putić je asfaltni, vrlo strm (8-10%), vodi kroz šumu nekih 600-700m. Manastir je odlično mesto za odmor. Obavezno natočiti ledenu i izvrsnu vodu sa izvora. Izvor nije česma koja se nalazi u blizini ulaza nego se nalazi u jednoj obližnjoj jaruzi, pored crkve (preći mostić).
33 prolazak pored satelitske stanice u Prilikama (levo)
43 Ivanjica, centar. Obavezno proći kroz park i izaći na šetalište pored Moravice - puno lepih mesta za odmor.

 

Ivanjica - Golija - Duga Poljana (54km)
mapa, profili visina (98Kb)
Asfalt vrlo dobar, saobraćaj slab i sve slabiji kako se odmiče od Ivanjice 0 Ivanjica. Kad se krene putem na Goliju, na izlasku iz varoši levo ispod puta je zgodna (divlja?) plaža.
12 uređen izvor sa desne strane puta. Na levoj strani drveni mostić preko Moravice vodi do zaklonjene livade. Odmah posle mostića na levoj strani su i drvena klupa i sto - odlično mesto za kampovanje.
16

raskrsnica - počinje makadam, sa leve strane se nalazi jedna kuća. Sa leve strane se, oštro unazad, odvaja put za Jankov kamen. Posle oko 650m ponovo počinje asfalt.

17 seoce, lepa crkva, voda.
22

odavde put vodi kroz šumu - odlično kad su vrućine jer se vozi kroz debelu hladovinu. Uspon je 6-8%.

23.2 veliki uređen izvor sa leve strane puta.
24.2

izvor sa leve strane, klupa. Dve cevi - muška i ženska voda.

26 uspon postaje blaži
27 pogled na Mučanj i Javor
30 Dajićko (Tičar) jezero - kraj uspona, lepo uređena spomen česma, meka trava pored jezera, borov hlad - odlično mesto za kampovanje
prilično loš makadam 31 skretanje (desno) na makadam ka hotelu Golijska Reka - postoji tabla
38.5 hotel Golijska Reka. Nekoliko stotina metara puta pre i posle hotela je asfaltirano. Prenoćište sa doručkom: 16DM (2000. god). Telefon hotela: 032-837-519.
vrlo loš put - neka vrsta grube turske kaldrme. Uspon (8-9%). Saobraćaja nema. 40 izvor, desno
41 krivina na levo, desno uređen izvor i prečica ka Jankovom kamenu. Ipak je bolje držati se glavnog puta (važi za bicikliste). I dalje se vozi kroz šumu.
solidan makadamski put. Saobraćaj - poneki kamion za vuču drva. 43 izlazak iz šume na zaravan. Prevoj, osmatračnica, nadmorska visina 1580m. Vrh Golije, Jankov kamen (1833mnv) nalazi se sa leve strane, pešice je lako dostupan. Tu je i raskrsnica:za Dugu Poljanu treba nastaviti pravo, nizbrdo. Levo se ide ka Mačkovom kamenu (taj put verovatno ide i ka Novom Pazaru). Ova strana Golije je gola pa hlada nema ali su zato vidici izvrsni.
Asfalt osrednji, do Duge Poljane se goredolira. Usponi su kratki ali često nagiba 8%. Saobraćaj umeren. 50 izlazak na put Sjenica - Novi pazar
54 Duga Poljana (za centar sela treba skrenuti sa puta ka Novom Pazaru)

 

Duga Poljana - Pešterska visoravan - Ugao - Moravac - Dobrodole - Petnjica - Berane (75km)
mapa, profili visina (176Kb)
Osrednji asfalt, saobraćaj slab. 0 Duga Poljana. U centru je raskrsnica - za Ugao se ide desno. Sve do iza Ugla hlada na putu nema.
Vrlo dobar makadam, saobraćaj vrlo slab. Uglalvnom se lagano vozi, mada ima dosta goredoliranja. 4 počinje makadam
6

Kamešnica - izvor sa leve strane puta

15 Rasno
15.5

raskrsnica iznad sela - za Karajukiće (i Ugao) pravo

17 Tuzinje. Uspon pre sela, uspon posle sela; oba su strmi ali i kratki.
Ravno, fantastičan makadam - skoro kao tartan-staza. Udobnije i skoro brže od asfalta. 23

Karajukići, pijaca.

23.7 druga raskrsnica od sela - za Ugao se ide levo (na prvoj raskrsnici od sela ići pravo)
28 Ugao. U selu se temeljno raspitati za put do farme Moravac jer se lako može zalutati. Zamoliti meštane da pokažu čuku preko koje vodi put, kako bi ona posle mogla da posluži za grubu orijentaciju. Uspon počinje u selu i traje sve do oko kilometar pre farme. U početku je najveći (10-12%), ali potom postaje sve blaži.
Prvih par km posle sela loš i strm planinski puteljak (na nekim mestima skoro kozja staza) a potom postaje bolje i manje strmo 32.1 raskrsnica iznad sela - za Moravac se ide pravo (desno se ide za Sušicu). Ne treba pomešati ovu raskrsnicu sa mestom na koje se nailazi oko 300m pre nje i na kome se jedan zemljani put odvaja oštro ulevo, skoro unazad. Dodatna pomoć: "lažna" raskrsnica se nalazi na strani Ugla, a za ovu "pravu" treba prvo stići na drugu stranu brda.
solidan ili manje solodan makadam, ponegde prelazi u livadski put 34.2

farma Moravac. Leži u maloj i plitkoj dolini i ne vidi se skoro do poslednjeg trenutka. Par zgradica, izvor. Unaokolo nema ničega drugog. Na farmi se treba vrlo detaljno raspitati za dalji put (pitati kako se stiže do sela Bor ili Dobrodole). Počinje se usponom uz strmu livadu, dok se negde pri njenom vrhu ne naiđe na stazu. Tu negde se prelazi i i granica sa Crnom Gorom. Potom se treba snaći u lavirintu niskih brda. Zato je okolina prelepa, puteljak solidan, vožnja uživanje. Još se penje (uz umereno goredoliranje) a potom se strmo spušta. Ako se izgubi put (kao što se nama desilo) potražiti nova uputstva u nekom katunu na koji se naiđe. Ako se nema sreće, treba biti spreman na težu završnicu pred Dobrodolama - spuštanje kroz urvine i vododerine.

Alternativa: sa Peštera se može sići i makadamskim putem koji od Karajukića vodi u pravcu Bijelog Polja. Taj put je definitivno lakši u smislu orijentacije i manje je naporan, a ovaj koji se ovde opisuje predstavlja veću avanturu i prolazi kroz atraktivnije predele.

solidan makadam, saobraćaja skoro nema 44 Dobrodole - jak, studen izvor pored puta. Odavde počinje bolji makadam (tj. "pravi" put).
47 Bor. Na kraju sela je raskrsnica: za Petnjicu se ide desno. Počinje lep i dug spust.
50.1 uređen izvor sa desne strane puta. Klupa, hlad, spomen tabla (sinovi Faha Mehovića)
dobar asfalt, saobraćaj slab i umeren, ispred Berana jači 52 počinje asfalt
57 Petnjica
59.4 raskrsnica - Berane levo. Malo iza nje počinje uspon dug oko 5km. Prva 2km su oštrija (8%), potom je lakše.
60.9 raskrsnica - Berane desno
64 kraj uspona, počinje oštar spust
70 kraj spusta
72 izlazak na magistralu
75 Berane - centar, park

 

Berane - Bjelasica (Pešića jezero) - Kolašin (45km)
mapa, profil visina (162Kb)
Vrlo dobar asfalt, saobraćaj umereno jak 0 Berane
3.5 raskrsnica - dva puta se odvajaju, za Lubnicu krenuti onim koji ide manje desno. 200m dalje je druga raskrnica - ići desno. Odavde je put vrlo lep (ide kroz kanjon Bistrice) i prijatno miran. Usput ima dobrih mesta za kupanje i livada uz vodu.
Vrlo dobar asfalt, saobraćaj slab 9 kamena vrata - najuži deo kanjona
12

Lubnice - centar. Tu skrenuti na put ka Kurikućama.

16 betonski mostić
16.6

odvajanje sporednog puta na levo, preko drvenog mostića, dva velika kamena na putu (doduše, pitanje je da li su još tamo)

17 drugi betonski mostić
šumski put, pretežno makadam (loš). Saobraćaja nema. 17.8 oštro udesno (skoro unazad) se odvaja makadam za Pešića rupe, odnosno za Pešića jezero. (Pravo se asfaltom nastavlja za Jelovicu i hotel). Dodatna pomoć pri orijentaciji: kanjon je ovde uzak, sa njegove leve (suprotne) strane je visoka litica od belog kamena. Makadam počinje vrlo strmo, kasnije je nagib blaži. Vodi kroz šumu sva do oko kilometar pre jezera. Orijentacija u šumi: dve znčajnije raskrsnice. Na prvoj ići desno, na drugoj levo.
~
22
prvi katun
teška, jedva naznačena staza uz vododerinu 23.5

tabla "Pešića jezero, 3.5km". Ovo baš ne izgleda tačno, jer do jezera ima još samo oko 500m. Doduše kroz korito potoka, u kome bicikli uglavnom moraju nositi. To je izvedivo uz dobru volju i strpljenje. Prvih 200-300m su najteži. Potrebno vreme za ovu deonicu: 15-20 min.

teška pešačka staza 24

Pešića jezero. Od jezera treba uhvatiti stazu koja počinje na njegovoj severnoj strani i strmo se penje na severozapad, ka prevoju na velikom grebenu zidu iznad jezera. Na levoj strani tog zida su Zekova glava (2117) i vojna postaja (kamena zgrada sa tornjem, vidi se sa jezera) a desno je vrh Bjelasice, Crna glava (2139mnv). Staza je kozja, vrlo strma (do 45 stepeni) i za kilometar uspona do prevoja (guranje bicikala se podrazumeva) potrebno je oko 45minuta. Strpljenje i dobra volja su ovde još potrebniji.

Oprezno pri fotografisanju. Iz vojne postaje često osmatraju teren dvogledom i ako primete da snimajući okrećete kameru ka postaji, poslaće patrolu i uzeti vam film (u najmanju ruku).

solidan makadam, saobraćaja nema 25 prevoj. Izvanredan pogled. Sa prevoja nastaviti livadom pravo dok se ne izađe na uzani makadam, njime nastaviti udesno (udaljavati se od vojne postaje).
25.9 raskrsnica - za Kolašin ići levo, naniže (pravo se ide ka Biogradskom jezeru). Atraktivan put, lepi vidici.
26.9 katun
27.5

još jedan katun. Kad se nastavi dalje, posle 200m se u livadi (tridesetak metara od puta), može videti tabla koja označava izvor Biogradske reke. Ovde počinje uspon dug oko 2km (7-8%).

Svakako vredi upustiti se u avanturu praćenja toka Biogradske reke nizbrdo, do njegog uvira u Biogradsko jezero. To je pešačenje kroz jednu od poslednjih evropskih prašuma i treba biti spreman na uglavnom potpuno bespuće, često gaženje vode (jedini način da se prođe pojedinim delovima) i na naporan put: za sedam-osam kilometara do jezera potrebno je više od tri sata hoda. Zauzvrat se uživa u potpunoj divljini, u prigušenom svetlu pod svodovima ogromnog prastarog drveća i u ukusu jednog, za evropske prilike zaista retkog, doživljaja. Među planinarima beogradskog "Železničara" koji su se probijali ovuda kruže i priče o susretima sa medvedima. Nikada se nije desilo ništa strašno jer ove životinje se sklanjaju kada naiđu na čoveka, no ipak nije preporučljivo upuštati se u pomenuti poduhvat sam. Ako se planira silazak do jezera, bicikli se mogu ostaviti u obližnjem katunu. Od jezera se može vratiti okolo, pristojnim planinskim putem koji prolazi blizu Šiškog i Ursulovačkog jezera (eto zadovoljstva i na povratku).

Na Biogradskom jezeru postoje turistički objekti a može se i kampovati, iznajmiti čamac...

30.6 raskrsnica sa tablom na kojoj piše "Troglava". Ići pravo, nizbrdo.
32.5 katun. Makadam je odavde loš.
loš makadam, saobraćaja nema 33.5 raskrsnica - za Kolašin ići desno (pravo uzbrdo se ide za Komove odnosno Štavnu a levo za Jelovicu)
35.6 nekoliko izukrštanih puteva, prava mala zbrka nastala tako što su početi radovi na retrasiranju puta a onda prekinuti. U principu bi svi ti putevi bi trebalo da vode na istu stranu, pa treba izbrati najpristojniji, a na poslednjoj raskrsnici ići levo, nizbrdo.
dobar i vrlo dobar asfalt, saobraćaj nešto jači tek pred Kolašinom 38 izlazak na asfalt
46

Kolašin, centar.

U gradu vredi posetiti botanički vrt Danijela Vinceka, Slovenca koji je radni vek proveo u Beogradu a kao penzioner odlučio da živi u Kolašinu. Ovde se potpuno posvetio svojoj ljubavi, botanici, i na površini samo nešto većoj od deset ari stvorio vrt u kome se može videti više od sto primeraka retke planinske vegetacije. Vrt je kilometar i kusur daleko od centra (uzbrdo), i svako će vam pokazati kako da stignete do njega.

 

Kolašin - Mateševo - Veruša - Mokro - Rikavačko jezero - Korita - Stjepovo - Podgorica (94km)
mapa, profili visina (90Kb)
odličan, pomalo uzan asfalt, saobraćaj slab ili vrlo umeren. Blago goredoliranje. 0 Kolašin. Do Hana Garančića izuzetno lep put sa dosta hlada (bukove šume). Vrlo lepa okolina - vožnja pored mlade Tare, divne boje vode i okolnog rastinja. Uživanje, uživanje. Kasno popodne je verovatno najlepši deo dana za prolazak ovuda.
9.1 prolazak ispod pruge Beograd-Bar (most iznad puta)
11.2

Mateševo. Za Han Garančića se skreće desno.

20.5 Uvač - ovde se može skrenuti za Tuzi i Trebešticu (mali asfaltni put).
21

zgodna mesta za kupanje u Tari. Ako se ima vremena, zastanak obavezan.

22.7 Han Garančića
vrlo dobar, pomalo uzan asfaltni put, saobraćaj slab 24.7

početak uzbrdice (umeren nagib)

27.4 skretanje za katun Mokro i Rikavačko jezero
ostaci asfalta po kome se ipak može podnošljivo voziti. U početku najgori deo, posle malo bolje. Susret sa nekim vozilom je retka pojava. 28.9 poslednja vikendica u Veruši, početak putića prekrivenog skoro nepostojećim asfaltom
29

izvor sa desne strane puta. Odavde je put vrlo lep - ne širi od staze oko Savskog jezera na Adi Ciganliji, vodi kroz šumu i povremeno kroz prave tunele od drveća, tu i tamo puca lep pogled na dolinu iz koje se krenulo. Uspon uglavnom blag (oko 6%), sa kraćim strmijim delovima (dužine po stotinak metara, nagiba 8-10%).

Ako se u ovim krajevima raspitujete kakav je put ispred vas, dobro je znati da je:
pedenca - nagib
ćafa - prevoj

solidan makadam, susret sa nekim vozilom je retka pojava. Od katuna Mokro nadalje makadam postaje lošiji ali se i dalje po njemu može voziti - uz više napora 32.8

početak "pravog" makadama

35.4

katun Mokro. Nekada je ovo bio katun, ali sada je malo vikend naselje. Vlasnici su ljubazan svet i kampovati se može u dvorištima (naravno, pitati za dozvolu) a možda i u krevetu. Od ovog katuna do katuna Širokar prolazi se kroz pravi marsovski pejzaž, fantastični i pusti krš. (Usput se, odmah na izlazu iz Mokrog, prolazi odvajanje puta za Bukumirsko jezero. Od Bukumirskog jezera se može nastaviti ka Podgorici, ali za posetu Rikavačkom jezeru se treba vratiti sve do gore pomenutog odvajanja i onda nastaviti kao dole.)

loš i težak makadam. U sredini je najgore - tu se praktično ide niz strmu, malo širu kozju stazu. No i ovaj deo se ipak može proći bez većih problema, jedino što će manje iskusni morati da siđu sa bicikla. 40

katun Širokar. Na kraju uspona je katun Lakovića i prevoj sa koga se kreće strmo nizbrdo ka Rikavačkom jezeru. Vredi na tom mestu provesti neko vreme i ispešačiti do obližnjih čuka (lagano pešačenje) sa kojih se pruža sjajan pogled na jezero, albanske planine i albansko selo Vermoša. Još ako se u katunu sprijateljite sa časnom starinom Bećom Lakovićem, eto i vodiča koji će vas rado ispratiti do najboljih mesta za posmatranje i fotografisanje, i ispričati vam dosta o ovom kraju.

Početak spusta uzanom stazom ka jezeru je "normalno" strm (8-10%), ali posle prvih 500-600m nagib dostiže 12-16% a podloga jedva liči na nekakav rastureni makadam. Ići ovuda u suprotnom pravcu, tj, penjati se od jezera ka Lakovićima, svakako bi predstavljalo izuzetno naporan poduhvat.

41.6 lakši teren - staza postaje šira, manje zarasla i manje strma.
pristojan makadam 43

"centar" katuna Rikavac koji leži malo iznad Rikavačkog jezera. Do jezera treba preći još nekih 300-400m, stazom koja se odvaja na ovom mestu. Pošto se treba i spustiti nekih četrdesetak metara, bicikle je možda najbolje ostaviti u nekom dvorištu jer se posle posete jezeru treba ponovo vratiti do "centra".

Jezero leži uz samu granicu sa Albanijom (granična linija prolazi dvesta metara od istočnog kraja jezera, po grebenu iznad njega). Do sada ovde nije bilo nikakvih problema zbog blizine granice. Sa naše strane u ovom kraju žive samo Crnogorci. Ako se ima vremena, ovde zaista vredi prenoćiti. Okolina je izvanredno lepa, jezero još neotkriveni dragulj i shodno tome oaza mira i tišine. Lepo je i to što uz samu vodu (još?) nema koliba ili nekih drugih građevina. Voda je leti sasvim prijatne temperature pa je fino kupanje sa veličanstvenim pogledom zagarantovano.

Spavanje, hrana? Ovde skoro u svakom dvorištu vuku za rukav da se svrati na kafu ili ručak ili da se prenoći kod njih - eto još jednog razloga da se Rikavcu posveti više vremena. Budite jedan od retkih i ranih posetilaca nečega što će jednog dana biti velika turistička atrakcija i privlačiti horde turista!

Ka katunu Korita i Podgorici se nastavlja putem koji iz "rupe" u kojoj se nalazi jezero izlazi na njenom jugozapadnom delu. Taj put se može videti vidi tokom silaska od katuna Lakovića) i pošto osim njega nema drugog, u principu se ne može pogrešiti. Dobro je ipak raspitati se u katunu Rikavac o tome kao napipati njegov početak, koji ide kroz livade pa ponekad može biti pomalo nedefinisan.

osrednji ili lošiji makadam, povremeno rastresit i težak za vožnju 44.6 katun. Odavde počinje veći uspon. Atraktivni vidici i perspektive, krš, oštri vrhovi - ponovo "marsovski" pejzaž.
46.8 počinje najteži deo uspona (nagib 12-16%)
48.1 prevoj
48.3 raskrsnica - ići pravo. Desno se verovatno (?) ide ka Bukumirskom jezeru.
51.4 katun, zidana cisterna sa vodom (izvora nema).
53.2 raskrsnica - ići desno.
54.7 uređeni izvor desno. Hladna voda, betonsko korito, prostrana livada u šumi - lepo mesto za odmor ili kampovanje.
58.4 prve kuće u katunu Korita
vrlo dobar ili odličan asfalt, saobraćaj slab 58.8 kasarna, početak asfalta
59.6

"centar" katuna Korita. I ovo je danas vikend-naselje, sa dve dobro snabdevene prodavnice koje su istovremeno i kafići (obe su jedna pored druge). Prodavnice rade do 21h. Prespavati se može opet u nekom dvorištu. Malo dalje od "centra" se na raskrsnici skreće desno za Cijevnu.

70.1 selo Deljaj - odavde je najlepši pogled na kanjon Cijevne. Sela u ovom delu (do blizu Podgorice) su albanska, sa kamenim kućama i imanjima ograđenim niskim kamenim zidovima, kao u Dalmaciji.
70.7 Stijepovo. Lepa crkva (Albanci katolici).
72.6 počinje uspon. Otprilike kilometar potom nagib dostiže oko 12% i ostaje takav do prevoja.
75.3 prevoj. Sjajan pogled na Prokletije i albanske planine, kao i na Podgoricu. Počinje fenomenalan spust koji traje do Doljana.
78.3 odavde pa nadalje izvanredan pogled na Podgoricu i Skadarsko jezero
vrlo dobar ili odličan asfalt, saobraćaj slab pa vrlo umeren, i ispred Podgorice nešto jači 84.1 raskrsnica - izlazak na veći put (verovatno Podgorica - Ubli)
89.1 Doljani - kraj strmog spusta
93.5

Podgorica, centar.

Osim šetanja po gradu, obavezan je izlet do kanjona Cijevne. Najbliže se do tamo stiže ako se krene putem za Tuzi. Posle petog kilometra dolazi se na Ržanički most. Treba se samo spustiti sa mosta stazicom na jednu ili drugu stranu, i potom krenuti ivicom kanjona. Prizor je neobičan i nezaboravan: kanjon je ovde desetak metara dubok a širok i manje; na dnu ove pukotine koja krivuda kao tepsija ravnim Čemovskim poljem teče reka čija se boja može uporediti sa bojom Tare - a time je sve rečeno. Ostalo što je bitno: saobraćaj na putu je intenzivan; bicikle je najbolje ostaviti na mostu (spuštanje pomenutim stazicama bi bilo poprilično maltretiranje), a to znači da bi jedan deo ekipe trebalo da dežura pored bicikala dok drugi deo obilazi kanjon (s obzirom da je teško odoleti lepoti Cijevne i ne otići uz nju podalje od mosta).

 

Podgorica - Rijeka Crnojevića - Virpazar (54km)
mapa, profil visina (88Kb)
vrlo dobar asfalt, saobraćaj intenzivan 0 Podgorica
3.3 skretanje za Dajbabe. Za Rijeku Crnojeviće nastaviti pravo, ali ako se ima vremena vredi posetiti manastir Dajbabe.
6.7

počinje uspon

10.1 kraj uspona
14.6

novi uspon

15.4 kafana "Kamenica"
15.5

kraj uspona

vrlo dobar asfalt, saobraćaj umeren 16.7 skretanje na levo za Rvaše i Rijeku Crnojevića
17.2 Carev Laz - sa leve strane puta je spomenik pobedi Crnogoraca nad Turcima 1712. godine i borbama partizana 13. jula 1941. Stepenice, zgodno za predah.
19

Rvaši, skretanje levo za Dodoše. Za Rijeku treba nastaviti pravo, ali ako se skreće u obilazak Dodoša i okoline (vrlo lep izlet u zabačeno i slikovito područje plavnih zona Skadarskog jezera), onda:

- oko 1.5km (asfalt) od ove raskrsnice u Rvašima dolazi se na drugu raskrsnicu. Dodoši i Bobija - levo (asfalt), Karuč desno (asfalt). Vredi otići i na jednu i na drugu stranu. Od ovog mesta do Karuča ima 1.5 km. Karuč je bombona - maleno seoce sa kamenim kućama i sa atmosferom dalmatinskih ostrva. Tu je i jedna kafanica, baš na mestu na kome treba da bude.

(kilometraže u daljinaru su date bez uračunatog izleta)

23.2

divan pogled na Rijeku Crnojevića. Stena za sedenje i uživanje. (U neposrednoj blizini je ogromna bela kuća, prava palata.)

vrlo dobar asfalt, saobraćaj slab sve do pred Virpazar, onda intenzivan 29.8

Rijeka Crnojevića. Dobro mesto za šator livada na ivici šumice, odmah desno kad se pređe most. Izabrati mesto malo dalje od kafića (jedina kućica u okolini) zbog eventualne glasne muzike (mi nismo imali problema). U Rijeci ima i privatnih soba, cene su 7-10DM po krevetu - raspitati se u prodavnicama u centru.

31.9 počinje uspon
35.4 kraj uspona
38.6 Čukovići
41 počinje uspon (6-8%)
43.6 Komarno - lep hlad kod crkvice (levo). Kupine uz put, počinje divan spust.
46 kraj spusta, počinje uspon (6-10%). Gusto rastinje (zid) pored puta, krš iznad i sa strane. Sela pored kojih se prolazi se uglavnom i ne vide jer su povučena od puta i sakrivena u zelenilu - samo krovovi vire.
49 kraj uspona. Puca pogled na pučinu Skadarskog jezera. Odavde do Virpazara je spust.
54 Virpazar - parkić, hlad, česma, pekare. Na izlazu iz mesta (put pored Skadarskog jezera) na obali polako trune izvanredni ruski hoverkraft koji više liči na avion, a svakako je lep motiv za fotografisanje.

 

Virpazar - Skadarsko jezero - Ulcinj (73km)
mapa, profil visina (91Kb)
vrlo dobar asfalt, saobraćaj vrlo slab. Na putu uz Skadarsko jezero se neprestano goredolira. Pošto visinske razlike iznose i po nekoliko stotina metara a nagibi su znatni, ovo je vrlo naporna deonica na kojoj hlada ima samo između Kostanjice i Ostrosa. 0 Virpazar. Počinje uspon (8-9%). Čitav put uz jezero je težak ali i izuzetno atraktivan, sa izvanrednom okolinom, divnim vidicima, slikovitim seocima kroz koje se prolazi.
0.8 desno se odvaja asfaltni put za Bar preko Rumije. Produžiti pravo (inače je put preko Rumije vrlo lep i predstavlja odličnu alternativu putu uz jezero).
1.8 kraj uspona, počinje spust (8-10%)
4.7 kraj spusta, početak uspona (8-10%)
8.2

Seoca. Divan parkić oko spomenika na vrhu sela - čempresi, hlad, klupe

12.1

kraj uspona (najteži deo je na poslednjih 1.5km, gde je nagib oko 12%). Odavde do Murića put se spušta, uz jedan blaži uspon dug oko kilometar.

19.2 Murići. Odlično mesto da se spusti na plažu. Od sela počinje novi uspon koji sa jednim kraćim prekidom traje do 27. km. Od Murića nadalje sva sela su albanska. Meštani su ljubazni, ako zatražite vodu verovatno će vas pozvati i na kafu.
22.9

Livari

24.5 pola kilometra vožnje kroz divnu šumu hrastova i starih kestenova. Sjajan doživljaj, usto i prava prilika za beg sa sunca i hlađenje prokuvalih "mašina".
27.3 početak spusta
31.9 Kostanjica
32.1

ponovni ulazak u šumu kestenova. Ovog puta zadovoljstvo traje skoro do Ostrosa.

uglavnom vrlo dobar asfalt, saobraćaj postaje jači 34.5

Ostros - supersnabdevena prodavnica, pekara. Posle ovog sela se i dalje goredolira, pri čemu se više se ide uzbrdo.

38.5 počinje oštriji uspon (7-8%)
39.3 ulazak u granični pojas. Sa poslednjeg kilometra pred prevoj pruža se sjajan pogled ka Skadru i albanskoj teritoriji. Naravno, najlepše je na prevoju, ali fotografisanje u graničnom pojasu je zabranjeno, pa ako želite da škljocnete na kvarno, uradite to pre prevoja i kad nema nikoga na putu. Na prevoju se uvek nalazi vojno vozilo sa dežurnom posadom i tu nema šanse za vađenje aparata.
asfalt lošiji, saobraćaj umereno jak 41.1 prevoj. Pogled na goli završetak grebena Rumije, na nekoliko stotina metara udaljenu karaulu, na dolinu Bojane, Skadar, albansku teritoriju... Počinje oštar spust.
43.3 izlazak iz granične zone
43.7 kraj oštrog spusta, počinje kraći uspon (oko 700m). Dalje se do Ulcinja ide uglavnom blago nizbrdo, uz par kraćih uspona.
dobar asfalt, saobraćaj sve jači, pred Ulcinjom i u samom gradu krkljanac 51.5 počinje bolji asfalt
57 raskrsnica Bar-Ulcinj. Za Ulcinj ići levo.
73.4 Ulcinj, plaža

 

Ulcinj - Bar (23km)
mapa (75Kb)
vrlo dobar asfalt, saobraćaj intenzivan 0 Ulcinj. Odmah iza grada počinje umeren uspon na Bijelu Goru (7%). Do Bara treba preći još par sličnih.
13.1 Utjeha - put se spušta do same obale, prilika za kupanje
23

Bar. Prevoz do Beograda: voz ili autobus. Ako se ide vozom, treba naći kompoziciju sa poštanskim (službenim) vagonom i predati tamo bicikl. Postoje izvesne šanse da se usred letnje sezone ubaci i u voz bez takvog vagona (lično skustvo), mada je to realno samo ako se radi o jednom biciklu (bicikl ide na poslednju platformu poslednjeg vagona ili na prolaz između putničkog vagona i kušeta), ali to zavisi od konduktera - popričati sa njima na stanici, pre nego što se uđe.


© Jone 2002.